Kies ik een spiegelreflex of systeemcamera?

7 Apr 2023 | fotografie

spiegelreflex of systeemcamera

De ouderwetse spiegelreflexcamera is geweldig om mee te werken, maar de nieuwe mirrorless of systeemcamera biedt ook heel wat mogelijkheden. Moet je nu een spiegelreflex of een systeemcamera kiezen? De keuze is heel persoonlijk, maar in dit artikel help ik je graag op weg.

Gevorderde fotografen hebben het liefst zoveel mogelijk technische en creatieve controle over de beelden die ze maken. De spiegelreflexcamera is daarbij een fantastisch werkpaard, maar het krijgt volop concurrentie van de systeemcamera. Sterker nog: er verschijnen zoveel systeemcamera’s op de markt, dat de spiegelreflexcamera stilaan begint te verdwijnen.

Toch valt er voor beide typen camera’s iets te zeggen. Als fotograaf gebruik ik namelijk beide systemen. En het gebruik van het soort camera verschilt per situatie. Eerst leg ik je uit wat het verschil is, daarna overloop ik de voordelen en nadelen.

Verschil spiegelreflexcamera en systeemcamera

De spiegelreflex heeft, zoals het woord al aangeeft, een beweegbare spiegel in de camera. Een systeemcamera heeft dat niet, daarom wordt deze in het Engels ook wel een ‘mirrorless’ camera genoemd.

Beide camera’s kunnen ongeveer hetzelfde, maar de techniek is anders. Zo kijk je bij een spiegelreflexcamera door de zoeker via de spiegel in je lens, bij een systeemcamera zie je een digitale weergave van wat je door de lens ziet. Een spiegelreflexcamera weegt ook zwaarder, maar een systeemcamera heeft meer technische mogelijkheden.

Weet je al welk type camera je wilt? Dan is het tijd om je te verdiepen in de soorten lenzen. Bekijk hier welke lens je voor welke soort fotografie nodig hebt.

Voordelen en nadelen spiegelreflexcamera

Voordelen spiegelreflexcamera

+ Robuuste constructie: spiegelreflexcamera’s zijn, zeker in het full frame gamma, heel stevig gebouwd. Apparaten als de Canon EOS 6D overleven grote hoeveelheden stof en zand en zelfs stortregen. Opgelet: weet wel waar je mee bezig bent!

+ Je kijkt rechtstreeks door de zoeker: what you see is what you get, dit is geen digitale weergave van de werkelijkheid.

+ Batterij gaat lang mee: bij de bovengenoemde Canon EOS 6D kan ik op één batterij ongeveer 900 beelden schieten!

+ Voor gevorderden: op de tast bedienbaar. Zodra je weet waar alle knoppen zitten, hoef je niet meer te kijken aan welk wieltje je draait. ISO-waarde, sluitertijd en diafragma vind je gewoon terug op je body.

Nadelen spiegelreflexcamera

– Zwaar: een toestel met spiegel weegt best zwaar, dit is niet zo handig als je op reis bent.

– Tragere snelheid: kan lastig zijn bij moments décisifs of beslissende momenten, bijvoorbeeld een springend kind. Wil je het juiste moment vastleggen, dan kan de functie continuous shooting (meerdere beelden per seconde vastleggen) uitkomst beiden.

– Wordt steeds minder geproduceerd.

Voordelen en nadelen systeemcamera

Voordelen systeemcamera

+ Licht: een systeemcamera weegt aanzienlijk minder dan een spiegelreflexcamera, door het ontbreken van een spiegel. Ideaal voor op reis!

+ Meerdere technische mogelijkheden: de ontwikkeling gaat heel snel. Een systeemcamera stelt razendsnel automatisch scherp, schiet snel haarscherpe beelden en kan bewegende gezichten detecteren. Handig bij het maken van reportages!

+ Updates beschikbaar: de software van een systeemcamera kan je updaten, zodat je camera goed blijft functioneren.

+ Snelle zoeker: tot voor kort verschenen actiemomenten met vertraging in de digitale zoeker, dat is anno 2023 veel minder het geval. Je kan tegenwoordig dus ook prima decisive moments vangen met een systeemcamera.

+ Wordt steeds meer geproduceerd: ieder jaar komen er nieuwe body’s en nieuwe lenzen in het mirrorless aanbod op de markt.

Nadelen systeemcamera

– Fragiel: vanwege de grote hoeveelheid aan software in het toestel, is het opletten met zand, stof en regen.

– Steilere leercurve: ben je een spiegelreflexcamera gewend, dan moet je je in het begin eventjes verdiepen over het hoe en wat van je systeemcamera. Zo moet je voor een aantal functies het menu raadplegen, omdat er geen plek is voor extra draaiwieltjes of knopjes op de kleinere body.

– Batterij heeft kortere levensduur: standaard kan ik met mijn Canon EOS R ongeveer 350 beelden met een volle batterij maken. Life hack is de eco-stand. Met deze stand kan ik er tot 900 foto’s schieten met een volle batterij!

Zowel een systeem- als spiegelreflexcamera moeten goed onderhouden worden. Lees hier hoe je je cameraspullen op de juiste manier tiptop in houdt!

Wat is beter: spiegelreflex of systeemcamera?

Het is onmogelijk om te zeggen welke van de twee het beste zijn omdat beide voor- en nadelen hebben. Eigenlijk hangt het er vooral vanaf waar jij als fotograaf naar op zoek bent. Ga je vooral in weer en wind fotograferen? Kies dan uit veiligheidsoverwegingen beter voor een spiegelreflexcamera. Doe je eerder studio- en indoor eventfotografie? Dan is de systeemcamera je beste vriend.

Zelf werk ik als fotograaf ook met beide systemen. Als ik op het strand of in de regen fotografeer, gaat de spiegelreflexcamera mee, voor het andere werk de systeemcamera. Uitzonderingen zijn feesten als carnaval en demonstraties met een ontvlambaar karakter: dat doe ik mijn systeemcamera echt niet aan.

Waar fotografeer jij het liefst mee? Met een spiegelreflex- of systeemcamera? 

Deze pagina bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en nadelen van dit artikel kun je kiezen of Divi...

Pin It on Pinterest

Share This