Tips voor onderhoud van fotomateriaal

3 Feb 2023 | fotografie

onderhoud fotomateriaal

Als je fotografeert, dan heb je heel wat materiaal om zorg voor te dragen. Maar hoe je dat eigenlijk voor je camera, lenzen en SD-kaarten? In dit artikel krijg je heel wat tips voor het onderhoud van fotomateriaal!

Wie fotograaf is, komt op de meest interessante plekken. In stoffige kamers, op goudgele zandstranden, in zilte luchten of misschien zelfs wel in eindeloze woestijnen. Allemaal plaatsen waar de grootste vijanden van de camera zich verschuilen: stof en zand!

Zand en stof hebben namelijk de neiging om overal tussen te kruipen en voor je het weet heb je stof- of zanddeeltjes op je lenzen of zelfs op je sensor. Met als resultaat dat je dit gaat zien op de foto’s. Je kan dat in je nabewerking wegretoucheren, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast wil je ook dat je cameraspullen lang mee gaan en daarom moet je er ook goed voor zorgen.

Onderhoud van camera gear

Natuurlijk zit je niet alleen met je body en je lenzen, maar ook nog eens met SD-kaarten en misschien wel een statief! Hieronder zie je welk apparaat welk onderhoud nodig heeft.

Onderhoud camera body

De body is het belangrijkste deel van je camera: het lichaam, zonder de lens. Zoals je goed voor je eigen lijf moet zorgen, doe je dat ook voor je camera body. Het is heel erg belangrijk om dit te doen:

 1. Stof vermijden: ga niet midden op een zandstrand je lens verwisselen, want het zand kruipt er meteen tussen. Doe dat beter uit de wind in een strandtent of, als je niet anders kan, in een tas. Heb je de lens van je body gehaald en je gebruikt deze niet? Sluit je body af met bijbehorend deksel.
 2. Stof aan de buitenkant verwijderen: ook al doe je nog zo goed je best, het stof weet z’n weg toch wel te vinden. De buitenkant kun je eenvoudigweg schoonhouden met een microvezeldoekje. Wel even opletten als je over de schermpjes gaat. Willen de zandkorrels niet weg? Gebruik een wattenstaafje.
 3. Stof verwijderen aan de binnenkant: dat kan met een blaasborsteltje. Let wel op met de sensor (zie volgend punt).
 4. Sensor reinigen: je sensor is dat wat lang geleden het filmrolletje was. Een supergevoelig en heel belangrijk onderdeel dus. Je kan via zoekmachineopdrachten stappenplannen vinden om een sensor zelf te reinigen, maar dat is niet zonder risico. Als je geen specialist bent, ga je beter naar een camerawinkel die dat voor je kan doen. Doe dit toch wel één keer per jaar.
 5. Firmware camera updaten (voor systeemcamera’s): firmware is de software die in hardware is geprogrammeerd, ook deze moet geüpdatet worden. Hoe je dat doet, hangt van het type toestel en de fabrikant af. Informeer bij de fabrikant hoe je dit doet en hoe vaak je dit moet doen.
 6. Camera body bewaren: doe deze altijd in een hoes of tas die je goed kan afsluiten.

Wil je weten welk fotomateriaal je nodig hebt? Bekijk hier wat je nodig hebt voor eventfotografie.

Onderhoud lens

Lenzen zijn helaas ook niet ongevoelig voor stof. Toch kun je daar iets tegen doen:

 1. Stof vermijden: gebruik je je camera niet? Doe het klepje op je lens. Heb je je lens van je body gehaald? Sluit deze dan af met het bijbehorend deksel.
 2. Stof verwijderen aan de buitenkant: ook dit kan gemakkelijk met een microvezeldoekje. Wil het zand niet weg? Gebruik hier ook een wattenstaafje.
 3. Stof verwijderen van gevoelige delen: gebruik een blaasborsteltje.
 4. Last van hardnekkig vuil? Probeer het met lensvloeistof, maar informeer bij je winkel of fabrikant welke vloeistof je gebruikt en hoe je dat doet.
 5. Lenzen bewaren: doe dit altijd in een hoes of tas die goed dicht kan.

Wil je weten welke lens je nodig hebt? Ontdek hier welke lens het best bij jou past!

Onderhoud SD-kaart

SD-kaarten zijn het geheugen waar we onze foto’s opslaan. Die willen we natuurlijk ook zo lang mogelijk mee laten gaan. Daarvoor kun je deze tips gebruiken:

 1. SD-kaarten bewaren: steken ze niet in de camera? Doe ze in de bijbehorende plastic verpakking. Zo vermijd je stof.
 2. SD-kaarten digitaal onderhouden: zet je foto’s na iedere shoot op een harde schijf en als het even kan ook op minstens één andere externe harde schijf. Heb je dat gedaan? Maak dan het kaartje leeg. Het leegmaken kan op computer of met je camera. Ga ook vervolgens iedere keer deze kaart formateren. Het formateren van een SD-kaart doe je het best met je camera en niet met je computer. Jouw camera weet welke bestandsindeling jouw SD-kaart nodig heeft, jouw computer doorgaans niet! Als je dit consequent vol blijft houden, heb je nog jarenlang plezier van deze kaartjes.

Onderhoud statief

Statieven zijn robuust en kunnen doorgaans wel meer verdragen dan body, lenzen en SD-kaarten. Toch wil je hier ook zo lang mogelijk plezier van blijven hebben. Daarom deze adviezen:

 1. Statief schoonmaken: dat kan met een gewoon doekje en voor gevoelige onderdelen met een microvezeldoekje.
 2. Statief bewaren: doe dat telkens in de bijbehorende zak. Als je dan per ongeluk ergens tegenaan stoot, heb je nog de bescherming van de tas. En dan valt de schade aan je statief mee.

Conclusie

Dat zijn dus een heleboel dingen om op te letten! Maar als je goed voor je apparatuur zorgt, dan kun je daar nog jarenlang profijt van hebben!

 1. Statief schoonmaken: dat kan met een gewoon doekje en voor gevoelige onderdelen met een microvezeldoekje.
 2. Statief bewaren: doe dat telkens in de bijbehorende zak. Als je dan per ongeluk ergens tegenaan stoot, heb je nog de bescherming van de tas. En dan valt de schade aan je statief mee.

Welke tip heb jij voor goed onderhoud van fotomateriaal?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en...

Hoe kun je een favicon maken?

Hoe kun je een favicon maken?

Het is een belangrijk onderdeel van een website, maar toch wordt het vaak vergeten: de favicon. Dit is de afbeelding die naast de naam van de site in het tabblad van de browser staat. Waarom is dit eigenlijk belangrijk? Hoe kun je zelf een favicon...

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

Als kersverse ondernemer wil je natuurlijk goed online zichtbaar zijn. Daarbij is een eigen website echt nodig. Maar ga je die zelf bouwen of laten maken door iemand anders? In dit artikel worden de pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. Ontdek...

Pin It on Pinterest

Share This