Ben je gevraagd om te fotograferen op een evenement? Geweldig! Mogelijk moet je met het openbaar vervoer en kun je niet veel meenemen. Wat moet je dan zeker meenemen? In dit artikel vind je een antwoord op de zoekterm “weinig materiaal voor eventfotografie”.
Sinds de samenleving terug open is, zijn er weer volop evenementen. Fantastisch, want die organisatoren hebben natuurlijk een fotograaf nodig. Misschien ben jij wel degene die ze zoeken!
Als je, net zoals ik, geen eigen auto hebt en op de fiets of op het openbaar vervoer bent aangewezen, dan kun je niet zoveel meenemen. Dan ga je keuzes moeten maken.
Eerder op zoek naar tips voor reisfotografie? Lees hier hoe je geweldige foto’s op reis maakt.
Welk materiaal voor eventfotografie?
Het antwoord op deze vraag is voor iedere fotograaf anders. Daarom overloop ik hieronder met je de verschillende mogelijkheden.
Op zoek naar tips voor een fotoreportage? Lees hier hoe je een superreportage maakt.
Welke cameratas heb ik nodig?
Niks zo handig als een handige cameratas voor al je body’s, lenzen, flitsen, batterijen en nog veel meer. Het liefst ook verdeeld in van die handige vakjes. Waarin je heel snel de juiste spullen kan terugvinden. Sommige hebben zelfs een vak voor je laptop. Ook handig: mogelijkheden om aan de zijkant een statief te bevestigen, dan hoef je die niet op je schouder te dragen.
Wil je weten welke cameratas je nodig hebt? Bepaal voor jezelf wat je allemaal nodig hebt en hoe groot deze moet zijn. Ik heb er trouwens één met een regenhoes, heel handig bij evenementen bij regen in de open lucht.
Welke camera’s heb ik nodig?
Ik raad aan om toch wel twee body’s mee te nemen, het liefst allebei full frame. Want zeker als je binnen fotografeert zijn de lichtomstandigheden moeilijker en met een full frame camera ben je verzekerd van een sensor die veel licht kan vangen.
Zelf werk ik met Canon: ik heb een ouderwetse spiegelreflexcamera en een systeemcamera, beiden full frame. Via een lenstussenstuk heb ik ervoor gezorgd dat m’n verschillende lenzen op beide apparaten kunnen.
Welke lens moet ik kiezen voor eventfotografie?
Houd er maar rekening mee dat je veel moet zoomen, dus neem je natuurlijk best een zoomlens mee. Het liefst met een zo laag mogelijk -f getal, zodat je sensor veel licht kan vangen. Fotografeer je liever met een prime of vaste lens en heb je de mogelijkheid om te bewegen? Neem die prime zeker mee!
Ook in dit geval neem je het best meerdere lenzen mee. Zo ga ik naar evenementen op pad met mijn all round 28 – 135 mm en 70 – 300 mm objectieven. En het 50 mm objectief gaat ook mee, zelfs al is m’n onderwerp veraf. Er duiken altijd wel mensen op die om een portret vragen en dan komt zo’n lens soms goed van pas. Voor de kenners: ja, er wordt aangeraden om minstens met 80 mm voor portretten te werken. Maar sommige mensen staan je toe om dichterbij te komen. Dan kun je gerust met 50 mm portretten maken.
Wil je weten hoe je geweldige portretten kan maken? Lees hier tips voor portretfotografie!
Welke flits moet ik kiezen?
Het is raadzaam om een flits altijd mee te nemen, zelfs al gebruik je die niet. De spotlights bij een evenement kunnen het zomaar begeven en dan mis je een lichtbron. Dan kun je gerust flitsen. Muzikanten en dansers vinden dit niet altijd fijn, dus best eventjes van tevoren checken.
Mocht je de keuze uit meerdere flitsen hebben, kies er dan één met een groot flitsbereik. En neem genoeg opgeladen batterijen mee. En een reserveoplader. Ander sta je daar mooi zonder je flits.
Heb ik een statief nodig?
Ja, dat kan handig zijn. Maar het weegt ook wel wat. En je hebt wat geduld nodig. Je moet die meezeulen, je moet hem uitklappen, in gebruik nemen en nadien ook weer inklappen. Heel handig als je onderwerp stil kan blijven staan. En als je met langere sluitertijden kan werken.
Ik geef het toe, ik fotografeer liever niet op statief. Ik voel me door statieven in mijn mogelijkheden beperkt: de dingen moeten vooruitgaan en er moet actie zijn. Maar misschien denk jij hier wel anders over, helemaal prima!
Een statief kan handig zijn voor architectuurfotografie. Kijk hier voor tips voor het fotograferen van gebouwen.
Heb ik fotostudiomateriaal nodig?
Ga je met het OV of op de fiets? Denk best even een paar keer na. Een softbox, reflectiepaneel en andere studio-objecten kunnen geweldig zijn voor event shoots, maar in dit geval heb je echt heel veel extra bagage.
Hier valt wel een mouw aan te spelden: ga je bijvoorbeeld een dansvoorstelling fotograferen, dan heb je genoeg aan de aanwezige spotlights op het podium. En anders wil misschien één van de dansers wel een eigen softbox voor je meenemen.
En last but not least: extra, extra, extra!
Je kan jezelf niet genoeg voorbereiden op het onverwachte. Genoeg extra opgeladen batterijen voor zowel je body’s als je flitsen, extra opladers, extra geheugenkaarten en zelfs extra lensdopjes. Je zal echt niet de eerste zijn die lensdopjes verliest tijdens een shoot!
Conclusie
Een event fotograferen met weinig materiaal lukt dus echt prima, mits je de nodige voorbereidingen treft. Wees gerust selectief in je keuze, maar wees voorbereid op het ergste: neem van alles een reserve-exemplaar mee. Ik wens je veel succes bij het fotograferen van een event met weinig materiaal!