Welk lettertype voor website?

26 Nov 2022 | webdesign

welk lettertype voor website

Als je een website gaat maken, dan heb je een enorme keuze aan lettertypes. Waar moet je allemaal opletten als je een lettertype uitkiest? Hoeveel lettertypes kun je gebruiken? En waar kun je lettertypes vinden? In dit artikel krijg je antwoord op de vraag ‘welk lettertype voor website?’

Lettertypes, oh wat zijn er toch veel van. Zo had Google Fonts, een database waar je lettertypes kan bekijken en downloaden, in november 2022 maar liefst 1464 drukletters. En dat is dan alleen nog maar Google Fonts.

Om jezelf een weg te kunnen banen in de eindeloze jungle van lettertypes, geef ik je hier een aantal tips mee waar je op kan letten. Door na te denken over onderstaande mogelijkheden, wordt de keuze voor jou al een stuk gemakkelijker. Ook krijg je voorbeelden van interessante lettertypes mee.

Er is één lettertype wat je best altijd vermijdt: Comic Sans! Lees hier waarom Comic Sans geen goed lettertype voor een website is.

Hoe kies je een lettertype?

De tips die hieronder staan, zijn zeker niet chronologisch. Het is geen stappenplan, enkel een handleiding die je op jouw manier kan gebruiken.

1. Hoe wil je overkomen op je doelgroep?

Dit is vind ik als webdesigner eigenlijk het belangrijkste uitgangspunt. Wie ben jij, waar sta je voor en wie is je doelgroep? Als je doelgroep bestaat uit hippe jonge mensen die jonger dan 30 jaar zijn, dan zou ik bijvoorbeeld eerder kiezen voor Forum en Andana links laten liggen. Forum kom je vaker tegen bij modewebsites die op een jonger publiek mikken. Of als je culturele diversiteit wilt uitstralen, kun je kiezen voor het prachtige lettertype Riwaya dat zowel in het Latijns als in het Arabisch geschrift bruikbaar is.

De keuze van je lettertype hoort bij je personal branding. Lees dit artikel om meer te weten over personal branding.

2. Met of zonder schreef?

Daarnaast is het interessant om stil te staan bij dit element van drukletters: je hebt letters met schreef en zonder schreef. Een schreef (in het Engels ‘serif’) is eigenlijk een dun dwarsstreepje wat je aan de uiteindes van letters kan vinden. Je komt dit tegen bij een traditioneel lettertype als Times New Roman. Daarnaast zijn er een heel aantal drukletters zonder schreef (in het Engels ‘sans serif’), zoals Verdana en Calibri.  

Letters met schreef komen heel elegant over, maar zouden online iets lastiger leesbaar zijn dan schreefloze letters. Soms adviseert men om online enkel schreefloze letters te gebruiken, ik laat deze beslissing eerder aan de klant over.

3. Welke vorm moeten de letters hebben?

Ieder lettertype heeft dan ook weer andere vormen. Zo kun je kiezen voor een dik lettertype als Roboto, of eerder voor een dun lettertype als Montserrat. Misschien heb je ook liever ronde vormen zoals bij Sansita, of eerder iets hoekigs als Abhaya.

Hier geldt ook weer: de vorm van de letters bepaalt mee hoe jouw website overkomt. Je kan kiezen voor iets heel serieus, of eerder voor iets luchtigs. Zorg er wel voor dat het netjes blijft overkomen.

4. Hoe groot moeten de letters zijn?

Als je eenmaal een lettertype gekozen hebt, dan ga je moeten kijken hoe groot je het wilt hebben. Bij print wordt een minimumgrootte van 11 punten gebruikt om teksten leesbaar te houden, bij online teksten ligt het minimum eerder op 14 pixels.

Ook kun je instellen hoe groot je de ruimte tussen de letters wilt hebben. Zelfs de regelafstand kan je instellen. Altijd leuk om het gekozen lettertype op die manier verder te personaliseren!

5. Hoeveel lettertypes kan ik gebruiken?

Als webdesigner geef ik mensen het advies mee om het aantal lettertypes tot twee te beperken. Anders kan het teveel van het goede worden. Je kan kiezen voor een lettertype voor je titels en een ander lettertype voor je alinea’s. Ook is het leuk om een lettertype terug te laten keren in je logo. De kracht van herhaling kan in een aantal gevallen goed werken, het vergroot immers je herkenbaarheid.

6. Waar kan ik lettertypes vinden?

Soms moet je betalen, anderen zijn gratis. Lettertypes die gratis zijn, zijn vaak open source. Open source wil zeggen: software waarvan de broncode publiek toegankelijk is. Bij lettertypes waar je voor moeten betalen is dat niet. Google Fonts is open source en bevat eigenlijk al heel wat mogelijkheden. Via fonts.google.com kun je heel eenvoudig simulaties maken met verschillende drukletters.

Een andere manier van werken is simulaties maken in Canva. De gratis versie van Canva heeft enorm veel lettertypes tot haar beschikking. Als je er één in Canva vindt, dan kun je deze opzoeken via Google. Grote kans dat het een gratis letterpakket is!

7. Lettertype installeren op CMS website en computer

Soms hoef je helemaal niet eens een lettertype te downloaden en te installeren. Als je met een WordPress-thema als Divi werkt, dan heb je al gelijk honderden soorten drukletters tot je beschikking. Wellicht dat je je favoriete lettertype daar kan vinden.

Staat het er niet tussen, dan Google je je lettertype. Heb je het gevonden, dan kun je het simpelweg downloaden met een druk op de knop. En dan, afhankelijk van het contentmanagementsysteem (CMS), kun je het installeren op je website. Ook installeer je het best op je pc zodat je het ook kan gebruiken in je Word-documenten, zo trek je het door naar je huisstijl!

Conclusie

Ik hoop dat je met bovenstaande tips uit de voeten kan. Een pasklaar antwoord kreeg je niet, wel een handreiking. Onthoud vooral dat je met de keuze van een lettertype iets uitstraalt naar je klanten toe. Doe je onderzoek, neem hier echt je tijd voor. Ik wens je veel succes toe!

Op zoek naar meer layout-tips voor je website? Lees dan hier hoe je een geweldige website kan bouwen!

Wat is jouw favoriet lettertype en waarom?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Hoe maak je een fotografie website?

Hoe maak je een fotografie website?

Je bent fotograaf en je wilt je beelden aan de wereld laten zien? Dan is het hoogste tijd om eindelijk eens werk te gaan maken van die website. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een fotografie website maken? In dit artikel krijg je heel wat tips waar...

Vijf top locaties voor straatfotografie in Nederland

Vijf top locaties voor straatfotografie in Nederland

Het fotograferen van het leven op straat is geweldig, zeker in een aantal Nederlandse steden. Deze plaatsen bruisen en bieden een interessant decor. Benieuwd naar geweldige locaties voor straatfotografie in Nederland? Lees dan verder! Spoiler...

Waarom iedere ondernemer een website nodig heeft

Waarom iedere ondernemer een website nodig heeft

Is een website anno 2023 niet meer nodig? Natuurlijk wel! Het komt niet alleen professioneel over, je hebt ook nog eens alles onder controle. Ontdek in dit artikel 6 redenen waarom een website nodig is voor ondernemers.Een website nodig of enkel...

Pin It on Pinterest

Share This