Welke lens gebruiken voor reisfotografie?

19 feb 2022 | fotografie

jochemoomen_welkelensgebruikenvoorreisfotografie

Op reis fotograferen is heerlijk om te doen. Alleen kun je helaas niet te veel meenemen, wat je beperkt in je lenskeuze. Maar welk objectief neem je nu het beste mee? In dit artikel vind je een antwoord op de vraag “welke lens gebruiken voor reisfotografie?”

Dit artikel maakt deel uit van het dossier “Welke lens heb ik nodig?” Klik hier voor informatie over verschillende soorten lenzen.

Als fervent reiziger is inpakken een routineklus geworden. Omdat ik op het openbaar vervoer ben aangewezen, kan ik niet echt veel meenemen, waardoor mijn lenzenvoorraad op reis heel beperkt is. De body die ik op reis meeneem, is trouwens een tamelijk ouderwetse digitale spiegelreflexcamera: de Canon 6D. Veel weegt dat toestel niet en het kan ook nog tegen een stootje, zoals slagregen.

Alles wat ik hieronder vertel, is gebaseerd op het werken met deze fullframe camera. Dat zijn camera’s die zich situeren binnen het eerder professionele gamma en een volledige sensor van 35 mm hebben. Heb je een crop- of APS-C sensor, dan is je sensor kleiner en pakt de werking van het objectief anders uit. Gebruikers van Canon met crop-sensor hebben een cropfactor van 1,6. Om de effectieve brandpuntsafstand te weten, vermenigvuldig je het getal in aantal millimeter van je lens met 1,6. Wat 80 mm bij fullframe is, is dan 128 mm bij een APS-C sensor. Nikon heeft dan weer een cropfactor van 1,5. Werk je dus niet fullframe, vergeet dan niet om je berekening uit te voeren.

Zoom of prime lens voor reisfotografie?

Dit is een vraag die veel fotografen zich stellen voor ze hun rugzak inpakken. Met een zoomlens kun je zoomen en een prime lens is een vaste lens. Bij een prime lens ben jij eigenlijk zelf als fotograaf de zoom. Het voordeel van een prime lens is het lage f-getal. Hoe lager het getal, hoe meer licht jouw lens kan vangen. Nadeel bij zoomlenzen kan zijn dat deze starten met een iets hoger f-getal. Of, wanneer deze beginnen met een laag getal, kunnen deze minder lichtsterk worden bij het inzoomen. Groot voordeel van een zoomlens is dat je geen hele serie lenzen, maar slechts één zoom mee hoeft te nemen.

Daarom gebruik ik bij reisfotografie meestal beiden: ik pak een prime en een zoomlens in. De prime is geweldig voor de creativiteit: ik moet dan zelf een zoom zijn door naar voor of achter te gaan. Ik ben dan eigenlijk heel beperkt en moet het doen met de aanwezige dingen. Dat kan dan verrassende beelden opleveren. De zoomlens gaat ook mee voor als ik de natuur in trek of grote gebouwen wil fotograferen.

Hieronder bespreek ik de verschillende mogelijkheden voor reisfotografie. Weet vooraf dat geen enkele lens ideaal is, het hangt er gewoon vanaf wat jij wil en wat jouw persoonlijke voorkeur geniet.

28 mm lens voor landschappen en architectuur

Trek je de natuur in of fotografeer je graag imposante gebouwen? Dan is de 28 mm lens je ideale compagnon. Dit is een echte groothoek waarmee je heel veel in je beeld kan vangen. Ook geweldig om land met grote wolkenpartijen te fotograferen.

Nadeel is dat er perspectiefvertekening kan optreden. Dat kan namelijk gebeuren bij het werken met een groothoeklens. Bij het fotograferen van bijvoorbeeld berglandschappen is dit niet direct zichtbaar, maar bij architectuur wel. Je kan dat aan de verticale lijnen van de gefotografeerde gebouwen zien. Als je deze nadien in fotobewerkingsprogramma Lightroom ontwikkelt, dan kun je deze lijnen corrigeren met de functie lenscorrectie en de transformatiemodule.

50 mm lens voor straatfotografie

Fotografeer je liever het dagelijks leven van een plaats waar je naartoe gaat? Dan kun je een 50 mm lens gebruiken. Door deze lens op je body te zetten, zie je door je camera bijna hetzelfde als wat je door je ogen ziet. What you see is what you get, je kan de compositie al met je eigen ogen zien voor dat je je camera gaat bedienen. Je hoeft ook geen stap naar voren of naar achteren te doen als jij je kader al hebt gevonden!

Doordat de brandpuntsafstand van dit objectief gelijk is aan het menselijk zichtveld, treedt er bij gebruik van dit objectief geen vervorming op. Geweldig dus om mensen te fotograferen. Als jij niet te hoog of niet te laag gaat staan, kloppen de lichaamsverhoudingen als een bus! En nog een voordeel van deze lens: deze is vaak niet zo groot, waardoor je als fotograaf niet zo opvalt in de menigte. Je leest het al tussen de regels door: dit is mijn favoriete reislens.

80 mm of 85 mm voor portretten

Maak je graag close-ups van gezichten van mensen op reis? Dan is dit een fantastische lens. Je kan op een respectabele afstand blijven om iemands gezicht haarscherp in beeld te brengen. Hier kun je meer lezen over het maken van portretfoto’s. Ook kun je deze gebruiken om architectonische details of een deel van een landschap vast te leggen.

Eigenlijk is dit een telelens: wat veraf is wordt dichtbij gehaald. Nadeel daarvan is dat je soms een eindje naar achteren moet om iemand goed te kunnen fotograferen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je de ruimte hebt. Heb je die niet, dan kun je beter een 50 mm objectief gebruiken en toch maar een klein beetje dichterbij komen. Ook treedt er bij gebruik lensvervorming op: fotografeer je hiermee in een grote stad, dan lijkt alles nog dichter op elkaar te staan dan in werkelijkheid. Je kan dit dus artistiek aanwenden, dit trucje wordt soms in de filmwereld gebruikt om een stad als Brussel veel imposanter te laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Dit werkt trouwens evengoed in berggebieden.  

Zoomlens voor reisfotografie

Heb je de ruimte, dan kun je gerust bovengenoemde lenzen meenemen op reis. Maar als je, zoals ik, vaak het openbaar vervoer neemt, dan kan een zoomlens een welkome aanvulling zijn op je prime lens. Dan hoef je geen drie, maar slechts twee lenzen mee te nemen.

Zoomlenzen zijn er in alle soorten en maten. Ik werk met een zoom van 28 tot 135 mm, dat bedekt gelijk het hele bovengenoemde gamma. Met de 28 mm kan ik hele landschappen in een beeld vangen, met de 50 mm het straatleven vereeuwigen en met de 80 tot 135 mm close-ups van mensen maken. Enig nadeel is dat dit een grote lens is en dat ik dus enorm opval. Met zo’n zoomlens voel je je ineens een echte toerist!

Conclusie

Bovenstaande vat ik hieronder nog eens voor je samen:

  • Er is geen ideale reisfotografielens, het gaat erom wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt.
  • Kies je voor een zoomlens? Dan is de kans groot dat je er alles mee gaat kunnen. Alleen zijn deze minder lichtsterk dan een prime lens.
  • Ga je voor een lichtsterke prime lens? Met 28 mm maak je geweldige landschaps- en architectuurfoto’s, met 50 mm kun je toffe straatfotografie en portretten maken en met 80 mm of meer maak je dan weer schitterende close-ups van mensen en kun je allerhande details belichten.
  • Een life hack is een lichtgewicht body meenemen en twee lenzen, die bestaan uit je favoriete prime en allround zoomlens.
  • Artistieke tip: gebruik een zoom vanaf 80 mm eens om steden of bergen veel imposanter te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn!

En wat is jouw favoriete lens voor reisfotografie?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This