Hoe maak je fantastische straatfoto’s?

3 jul 2022 | fotografie

Straatfotografie is de kunst van het improviseren, het vastleggen van het onverwachte, het leven zoals het is. Maar hoe begin je hier eigenlijk aan? In dit artikel krijg je zeven tips die jou kunnen helpen om fantastische straatfoto’s te maken.

Het in beeld brengen van het leven op straat is mijn favoriete stroming binnen de fotografie. Heerlijk vind ik die onvoorspelbaarheid en het zoeken naar schoonheid in alledaagse, haast banale, situaties. De straat biedt mij als fotograaf altijd inspiratie. Er gaat geen week voorbij waarin je mij niet minstens een paar uur met de camera door de stad ziet trekken.

Inmiddels hou ik me al meer dan negen jaar met straatfotografie bezig. Doorheen de jaren heb ik situaties ontdekt die voor mij goed werken. Hieronder krijg je van mij een zevental tips. Gebruik wat voor jou kan werken.

brussel voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen Fotografie

1. Laat mensen door je beeld wandelen

In grote steden valt vaak enorm veel te zien op straat. Zoveel, dat je eigenlijk niet goed weet waar dat je kan beginnen. Eén van m’n strategieën is om eerst even ergens rond te kijken en vervolgens een decor met goede lichtinval te kiezen. Ik vind het namelijk belangrijk dat niet alleen het beeld interessant is, maar ook dat de belichting goed zit.

Als ik mijn decor gekozen heb, ga ik wachten. Soms gebeurt er binnen de minuut iets interessants in mijn beeld, soms moet ik letterlijk uren wachten. Wachten loont: ooit wandelde er een man met Cubaanse sigaar voor een Cubaans restaurant door mijn beeld. Ik was echt superblij met dat resultaat! Dus: kies je decor, kijk naar hoe het licht valt en wacht tot er iets gebeurt!

Street Photography Belgium (photo: Jochem Oomen)

2. Voor de durvers: mensen stiekem volgen

Ik weet het, dit ligt gevoelig. Maar toen er op een stralende winterdag een dame met een schitterende winterjas door de Brusselse voetgangerszone liep, kon ik het niet laten om haar te volgen om haar stiekem te fotograferen. Omdat ik niet creepy over wilde komen, heb ik vervolgens een stuk verderop een decor uitgezocht en haar door mijn beeld laten wandelen. En wat gebeurde er: er kwam ook nog eens een skater door het beeld gezoefd die het geheel een extra touch gaf.

Durf je dit, weet dan waar je aan begint. Probeer je als fotograaf onopvallend te gedragen en doe alsof je de omgeving fotografeert in plaats van de protagonist. Zo kun je een hele discussie voorkomen.

Mag je eigenlijk iedereen op straat fotograferen? Lees hier wat de wet zegt voor straatfotografen.

Straatfotografie België (foto: Jochem Oomen)

3. Zoek het juiste licht

Dit is eigenlijk een aanvulling op de eerste tip. Soms vind ik een fantastisch decor, maar zit de belichting op dat moment niet goed. Dan probeer ik in te schatten wanneer het zonlicht daar gaat vallen en kom ik daar later terug. Of wanneer ik het tijdstip van de mooie lichtinval op een bepaalde plek ken, kom ik op dat moment daar terug. En weer kies ik dan mijn decor. En weer ga ik wachten. Tot zich het moment aandient, waarop ik op de ontspanknop druk.

Reisfotografie (foto: Jochem Oomen)

4. Maak gebruik van reflecties

Tja, waterplassen kunnen heel cliché zijn omdat miljoenen andere fotografen je al voorgingen. Maar weet wel dat het wat oefening vereist. Waarschijnlijk moet je met je camera richting het wateroppervlak gaan en dan wachten tot er iets interessants in de weerspiegeling gebeurt. Reflecties van fietsers in waterplassen doen het altijd goed.

Of nog leuker: maak gebruik van weerspiegelingen in etalages van winkels. Je ziet niet alleen gedeeltelijk het interieur van de handelszaak, maar ook datgene wat zich buiten afspeelt. Zo heb je een double exposure shot in één enkele opname! Rest je alleen nog de vraag of je jezelf wel of niet in beeld wilt hebben.

Welke lens heb je eigenlijk nodig voor straatfotografie? Ontdek hier welke lens het meest geschikt is voor straatfotografie.

jochem oomen | locaties straatfotografie België | Foto: Jochem Oomen

5. Gebruik doorkijkjes

Lege ruimtes, grote hallen, nissen onder bruggen, fietstunnels… Alle doorkijkjes kunnen fotogeniek zijn. Vaak zijn deze zonder hoofdonderwerp al gigantisch interessant. Maar laat je hier auto’s doorheen rijden of voetgangers door je beeld passeren, dan krijgt het beeld weer net die extra touch. Het leven zoals het is.

Street Photography Belgium (photo: Jochem Oomen)

6. Zoek rafelranden of rauwe omgevingen op

Plaatsen waar veel mensen samenkomen, zijn enorm interessant voor straatfotografen. De interessante straatscènes rijgen er zich aaneen. Toch loont het de moeite om eens naar de randen van het stadscentrum of naar de voorsteden te gaan. Daar heb je fantastische decors die je op de gebruikelijke plekken niet tegenkomt. Denk aan braakliggende terreinen waar je wild kan spotten tussen de ruïnes of metro’s die tussen de flatgebouwen boven de grond komen.

Let op: vaak verandert een stadslandschap snel en moet je blijven uitkijken naar nieuwe rafelranden als je als straatfotograaf een vast werkterrein hebt. Zo was de ex-industriële Brusselse Kanaalzone jarenlang mijn vaste spot. Maar van die rafelranden is inmiddels niet zoveel meer over. Voor rauwe omgevingen moet ik tegenwoordig eerder richting Vilvoorde.

Waar kun je eigenlijk geweldige straatfoto’s maken? In dit artikel lees je wat de meest geschikte plaatsen voor straatfotografie in België zijn.

Straatfotografie België (foto: Jochem Oomen)

7. Neem je camera altijd mee

Echt waar, mijn spiegelreflexcamera zit altijd in mijn rugzak. Vaak kom ik geweldige straatscènes tegen als ik onderweg ben. Vooral de omgevingen rond treinstations prikkelen mijn verbeelding. Ook als ik op de fiets onderweg ben, zit de camera steevast bij de bagage. Als fietser kom ik in de grote stad de meest geweldige dingen tegen. En dan loont het vaak de moeite om het fotoapparaat even ter hand te nemen.

Ja, dit raad ik je echt aan. Je wilt niet weten hoezeer ik ervan baalde dat ik mijn camera niet meehad toen ik zo’n geweldig tafereel op straat tegenkwam. Dus, neem dat toestel mee!

Nawoord

Al deze tips pas ik nog steeds toe, hoewel het volgen van mensen de laatste jaren veel gevoeliger ligt. De strategie van het volgen pas ik eigenlijk zo min mogelijk toe, de rest is voor mij wekelijks, nee welhaast dagelijkse, kost. Ik wens je veel plezier toe om het straatleven vast te leggen!

En welke tip heb jij om geweldige straatfoto’s te maken?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This