Vijf toplocaties voor straatfotografie in België

23 apr 2022 | fotografie

jochem oomen | locaties straatfotografie België | Foto: Jochem Oomen

Mijn favoriete stroming binnen de fotografie is het vastleggen van het leven op straat. De straat is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Toch lukt dit op de ene plaats beter dan de andere. In dit artikel krijg je een antwoord op de vraag “welke locaties straatfotografie?” Spoiler alert: ze liggen voor de hand, maar je moet het wel zien.

Als je geweldige beelden van het straatleven wilt maken, kun je het jezelf gemakkelijk maken en naar drukke plekken gaan. Die zijn er in België genoeg. Toch zijn er genoeg drukke plaatsen waar je als eenzame fotograaf opvalt, zoals dichtbevolkte woonwijken. Daar is de kans groot dat niet iedereen zit te wachten op een straatfotograaf. Je zou zomaar als sensatiejournalist of roddelpers beschouwd kunnen worden! En daar zit je toch echt niet op te wachten?

Om het jezelf eenvoudig te maken, kun je naar plaatsen gaan waar niet alleen veel mensen komen, maar waar doorgaans ook veel gefotografeerd wordt. Omdat er bijvoorbeeld een monument staat of omdat er voor toeristen iets te doen is. Tussen al die andere camera’s val je als fotograaf veel minder snel op en nemen mensen veel minder snel aanstoot aan jouw verschijning met camera.

Op zoek naar informatie over lenzen voor straatfotografie? Lees hier wat de beste lens voor straatfotografie is.

Dé top 5

De lijst die ik hieronder heb opgesteld is ook echt mijn persoonlijke top 5. Heb ik wat vrije uren ter plekke en wil ik mij aan het vangen van het straatleven wagen, dan is de kans groot dat ik naar één van deze plaatsen ga. Voordeel van deze plaatsen is dat je ook niet afhankelijk van het weer bent: ook met enorm regenachtig weer, bieden deze buurten genoeg mogelijkheden om je toestel droog te houden.

Daar gaan we dan:

1. Brussel zoals het is: de piétonnier

Eén van de meest gemakkelijke locaties voor straatfotografie is het historisch centrum van Brussel. Dit is inmiddels zowat de grootste voetgangerszone of piétonnier van Europa geworden. Zo is de Anspachlaan tussen het De Brouckère- en Fontainasplein nagenoeg autoluw, ook aan het Beursplein. Het is echt de hemel voor een straatfotograaf: een iconisch decor van 19e eeuwse gebouwen met een continu geraas van fietsers en stepjes en een eindeloze mensenmassa.

Het leuke aan deze boulevard met zijn pleinen is dat het echt op en top Brussel is: rijk en arm, jong en oud komen hier. Je ziet hier de hele wereld voorbijkomen. Daarnaast is deze zone ook heel breed, wat het dan weer interessant maakt voor het vangen van lange schaduwen vlak voor zonsondergang. Ook is hier vaak vertier met optredens van muzikanten en dansgezelschappen en laten jonge gasten en dames uit de naburige wijken er hun voetbalkunstjes zien.

2. Monumentaal en kosmopolitisch: Antwerpen-Centraal

Oké, toegeven: Antwerpen-Centraal is misschien wel het mooiste station ter wereld. Daar denken duizenden andere fotografen en toeristen vaak ook zo over en je bent hier dus nooit de eenzame fotograaf. Als je hier met je camera rondstruint, dan heb je naast de monumentale aankomsthal en overkapping nog tal van andere mogelijkheden: zo zijn er de met mozaïek betegelde ruimtes onder het spoor, door de locals centers genoemd. En boven de centers prijken de torentjes. Verder is het onder het spoor echt een waar labyrint met diamantairs en hipsters. Vergeet ook niet de achteruitgang aan het Mediaplein mee te pakken op je tocht: hier heb je hele moderne architectuur en talloze roltrappen.

De lichtinval onder de tunnels gebruik ik om silhouetten in m’n beelden te creëren, de fietspaden met z’n fietsers juist voor dynamiek. En de treinen tussen de oude woonkazernes en nieuwe wolkenkrabbertjes geven een enorm big city gevoel in een stad van maar een half miljoen inwoners. Verder heb je op loopafstand nog Chinatown met de super fotogenieke Chinese poort, de halal burgerzaak aan het Astridplein en de Joodse Wijk met z’n fotogenieke inwoners. Als ik hier mensen door m’n beelden laat wandelen of fietsen, probeer ik hen wel onherkenbaar in beeld te brengen. Als ik vragen krijg, leg ik uit wat ik doe en maakt niemand er een probleem van. Ook niet als ik de beelden laat zien.

Eerder op zoek naar locaties voor straatfotografie elders in Europa? Ontdek hier 5 geweldige locaties voor straatfotografie in Duitsland en Frankrijk!

3. Rauw en nostalgisch: de Zeedijk in Oostende

Het wordt me waarschijnlijk niet door iedereen in dank afgenomen, maar soms is de Zeedijk in Oostende een beetje vergane glorie. Met name de Koninklijke Gaanderijen. En toch… Juist door die aanwezige vergankelijkheid van de afbladderende verf, de steigers en de graffiti kun je hier als fotograaf heel wat mee doen. Het nodigt uit tot niet alledaagse composities.

Erg mooi kan de werking van het licht zijn. Zelfs in hartje winter is het licht hier intenser dan in het binnenland: de zee en het strand reflecteren het daglicht, waardoor je gemakkelijk silhouetten kan maken op je foto. De contrasten zijn hier sterker, wat de creativiteit ook weer een boost kan geven. Eigenlijk verveelt de Zeedijk nooit: er zijn ook nog de Venetiaanse Gaanderijen met hun bogen, een oud zwembad wat staat te verkommeren, het mondaine Kursaal, de pier en de strekdammen. Als straatfotograaf kun je hier gerust een hele dag zoet zijn, ik spreek uit ervaring!

Op zoek naar straatfotografielocaties in Nederland? Bekijk dan hier 5 fantastische plaatsen om in Nederland aan straatfotografie te doen!

4. Cliché: Graslei in Gent

Gent is misschien wel de mooiste stad van België en een heleboel toeristen weten dat. Ze staan te drommen om een foto te maken van de Graslei, dat water met laatmiddeleeuwse huizen die gereflecteerd worden. In plaats van diezelfde foto te maken als andere mensen, kun je hier ook gewoon aan straatfotografie gaan doen. Kies je decor, laat de mensen erdoor heen wandelen en druk op de ontspanknop bij een moment décisif, of beslissend moment.

Leuk is ook om je te focussen op andere dingen: het plaveisel of de bogen van de Sint-Michielsbrug en dan boten door je beeld laten varen. Of de schaduwen van de brug op het oude postgebouw een rol laten spelen. Eigenlijk biedt deze omgeving eindeloos veel inspiratie.

5. Spiegelend modern: de Europese Wijk in Brussel

Wil je echt iets helemaal anders als straatfotograaf, begeef je dan naar de Europese Wijk in Brussel. Sinds een paar jaar is deze buurt echt tot leven gekomen: het is een gemengde wijk met zowel kantoren als woningen. En uiteraard is er heel wat vertier. Zo kun je als decor spiegelende moderne gebouwen nemen en fietskoeriers, mensen met Europees blauwe attributen of joggers in je beeld opnemen. Je bent hier trouwens niet de enige: toeristen nemen vaak selfies of groepsfoto’s met de Europese instellingen op de achtergrond.

Wel is het zo dat deze buurt enorm druk is: het verkeer komt rijen dik voorbij, treinen rijden iedere paar minuten over viaducten, vliegtuigen vliegen laag over, fietsers en mensen op stepjes krioelen ertussendoor en voetgangers zoeken hun weg. Inside tip: bij mooi weer zie je soms honderden skaters aan de esplanade aan het Europees Parlement. Heel leuk om te fotograferen, vaak komen ze ook kunstjes voor je lens doen. Andere hotspots: het Schumanplein met z’n demonstraties, Jourdanplein met bruisend caféleven, Jubelpark met sportende mensen en Grote Moskee en kruispunt Kunst-Wet voor het fotograferen van de dagelijkse file.

Benieuwd naar m’n werk als straatfotograaf? Bekijk deze straatfotoreeks die ik 2021 maakte.

Ik wens je veel plezier met het vastleggen van het Belgische straatleven!

Wat is jouw favoriete plek voor straatfotografie in België?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This