Welke lens gebruiken voor straatfotografie?

10 mrt 2022 | fotografie

jochem oomen | welke lens voor straatfotografie | Foto: Sander de Wilde

Straatfotografie is een geweldig genre binnen het boeiende rijk der beeldtaal. Op straat is immers zoveel te zien, dat je welhaast alles kan fotograferen. Maar welk objectief gebruik je hier eigenlijk het best? In dit artikel vind je een antwoord op de vraag “welke lens voor straatfotografie?” Ook lees je hier wat mijn favoriete straatfotografielens is.   

Dit artikel maakt deel uit van het dossier “Welke lens heb ik nodig?” Klik hier voor informatie over verschillende soorten lenzen.

Om te beginnen zal ik direct met de deur in huis vallen: er bestaat geen optimale lens voor het vangen van het straatleven. Het hangt er gewoon vanaf wat jij wil. Wil je veel omgeving in beeld of niet? Focus je liever op personen? Wil je een weids of druk gevoel in je beelden creëren? De keuze van je lens bepaalt mede je resultaat.  

Eerst een klein woordje vooraf. Alles wat ik hieronder vertel, is gebaseerd op het werken met een fullframe camera. Dat zijn camera’s die zich situeren binnen het eerder professionele gamma en een volledige sensor van 35 mm hebben. Heb je een crop- of APS-C sensor, dan is je sensor kleiner en pakt de werking van het objectief anders uit. Gebruikers van Canon met crop-sensor hebben een cropfactor van 1,6. Om de effectieve brandpuntsafstand te weten, vermenigvuldig je het getal in aantal millimeter van je lens met 1,6. Wat 80 mm bij fullframe is, is dan 128 mm bij een APS-C sensor. Nikon heeft dan weer een cropfactor van 1,5. Werk je dus niet fullframe, vergeet dan niet om je berekening uit te voeren.

Zoom of prime lens voor straatfotografie?

Dit is een vraag die veel mensen zich stellen voor ze gaan beginnen aan straatfotografie. Met een zoomlens kun je zoomen en een prime lens is een vaste lens. Bij een prime lens ben jij eigenlijk zelf als fotograaf de zoom. Het voordeel van een prime lens is het lage f-getal. Hoe lager het getal, hoe meer licht jouw lens kan vangen. Nadeel bij zoomlenzen kan zijn dat deze starten met een iets hoger f-getal. Of, wanneer deze beginnen met een laag getal, kunnen deze minder lichtsterk worden bij het inzoomen.

Vanwege de lichtsterkte gebruik ik als fotograaf bij straatfotografie meestal een prime lens. Ik moet dan zelf een zoom zijn door naar voor of achter te gaan, maar het geeft mijn creativiteit wel een boost. Ik ben dan eigenlijk heel beperkt en moet het doen met de aanwezige dingen. Dat kan dan verrassende beelden opleveren. Verder is zo’n prime lens veel kleiner als een zoomlens, waardoor mensen niet meteen denken dat ik een fotojournalist voor de pers ben. Ook komt dit minder dreigend over.

Hieronder bespreek ik de verschillende mogelijkheden voor reisfotografie. Weet vooraf dat geen enkele lens ideaal is, het hangt er gewoon vanaf wat jij wil en wat jouw persoonlijke voorkeur geniet.

28 mm lens voor diepte in straatfotografie

Wil je de weidsheid van straten benadrukken, dan is deze lens je partner in crime. Dit is een echte groothoek waarmee je heel veel in je beeld kan vangen. Hiermee kun je veel laten zien van het straatleven.

Nadeel hiervan is wel dat je soms heel dichtbij moet komen om je beslissend moment of moment décisif te fotograferen. Een mogelijke oplossing is het overwegen van een 35 mm prime lens, dit is een lichte groothoek met een beperkter zichtveld die minder omgeving meeneemt in beeld.

50 mm lens voor straatfotografie

Bij het beoefenen van straatfotografie zijn eigenlijk je ogen je allerbelangrijkste element. Zij speuren de straat af naar interessante taferelen, vormen en kleurcombinaties. Niets kan soms zo handig zijn als een lens op je body zetten die precies hetzelfde fotografeert als wat jij ziet. De 50 mm lens staat namelijk grotendeels gelijk aan het menselijk zicht. What you see is what you get, je camera en je lens zijn nu gewoon een verlengstuk van je eigen ogen geworden!

Deze objectieven zijn vaak ook maar enkele centimeters dik, waardoor je niet echt opvalt als fotograaf op straat. De laatste jaren lijken mensen immers gevoeliger te zijn geworden voor de aanwezigheid van camera’s buiten. Deze lens is mijn persoonlijke favoriet, niet enkel vanwege het zichtveld, maar ook vanwege het feit dat ik niet meteen opgemerkt word als professioneel fotograaf in de straten van Brussel!

Benieuwd naar mijn straatfoto’s die gemaakt zijn met een 50 mm objectief? Kijk hier voor mijn digitale straatfotografietentoonstelling

80 mm of 85 mm voor drukke straatfotografie

Benadruk je graag hoe druk het leven in een grote stad is? Overweeg dan eens een 80 of 85 mm lens. We hebben hier met een telelens te maken: wat ver weg is, komt dichterbij. Hierbij treedt er een vorm van perspectiefvertekening op die ervoor zorgt dat het lijkt alsof de straten veel smaller zijn en de gebouwen veel imposanter. Fotografeer je graag mensen en ben je bang om dichtbij te komen? Dan biedt deze lens ook uitkomst.

Een nadeel aan deze lens is dat deze behoorlijk omvangrijk is. Je valt met zo’n objectief op straat snel op. Sommige mensen kunnen daar goed tegen, anderen niet altijd. Want het kan zijn dat je voor journalist wordt aangezien. Zeker in wijken die negatief in het nieuws zijn gekomen, ziet niet iedereen zulke imposante lenzen graag in het straatbeeld.

Zoomlens voor straatfotografie

Ben je liever flexibel of wil je verschillende effecten bereiken? Dan kun je een zoomlens overwegen, want tijdens het verwisselen van lenzen kun je mooie straattaferelen missen. Ook zorgt een zoomlens ervoor dat je minder hoeft mee te nemen.

Zoomlenzen zijn er in alle soorten en maten. Zo heb ik een zoomlens van 28 tot 135 mm en één van 75 tot 300 mm. Voor straatfotografie gebruik ik deze meestal niet omdat ik ze simpelweg te groot vind. Maar als er mooie reflecties in regenplassen zijn, dan kan een zoomlens handig zijn omdat je dan niet met je camera op de grond moet gaan liggen!

Conclusie

Bovenstaande vat ik hieronder nog eens voor je samen:

  • Er is geen ideale straatfotografielens, het gaat erom wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt.
  • Kies je voor een zoomlens? Je gaat er van alles mee kunnen, maar je valt wel enorm op.
  • Ga je voor een lichtsterke prime lens? Met 28 mm benadruk je het gevoel van weidsheid op straat, met 50 mm heb je een what you see is what you get ervaring en met 80 mm of meer kun je een bedrukte sfeer in een grote stad creëren.  
  • Tip voor de fotograaf die onopvallend te werk wil gaan: neem een prime lens van bijvoorbeeld 50 mm, men gaat niet denken dat je een professional bent. Je wordt eerder voor een verdwaalde toerist aangezien! En dat kan hele leuke gesprekken opleveren!

Benieuwd naar andere lenzen? Klik hier voor de ideale lens voor portretfotografie. Of kijk hier voor de beste lens voor reisfotografie

En wat is jouw favoriete lens voor straatfotografie?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This