Je bent fotograaf en je wilt je beelden aan de wereld laten zien? Dan is het hoogste tijd om eindelijk eens werk te gaan maken van die website. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een fotografie website maken? In dit artikel krijg je heel wat tips waar je direct mee aan de slag kunt!
Wat is er speciaal aan een fotografie website?
Een website voor een fotograaf ziet er heel anders uit dan een website voor bijvoorbeeld een loodgieter. Dat komt omdat een fotograaf zijn werk in de kijker wil zetten. Een fotografie website is namelijk bedoeld als een online portfolio. Als een plek om aan opdrachtgevers te laten zien wat jij in je mars hebt. Met andere woorden: de beelden springen eruit!
Hierdoor ligt het accent hoofdzakelijk op de foto’s en minder op de tekst. Zet je vooral foto’s op je website en weinig tot geen tekst, dan word je minder snel in zoekmachines als Google gevonden. Je kan dat wel compenseren door veel beelden te uploaden en SEO toe te kennen aan de foto’s.
Wat moet er op een fotografie website staan?
Volgende elementen zijn heel belangrijk voor de fotograaf:
- Homepage: deze laat meteen zien wat jij als fotograaf doet en nodigt mensen uit om jouw portfolio te bekijken.
- Portfolio: dit bevat een overzicht van jouw allersterkste foto’s, hier kun je echt mee shinen. Op deze manier kun je mensen verleiden om op die contactknop te klikken.
- Over mij: natuurlijk willen geïnteresseerden graag weten wie je bent. Hier kan je bijvoorbeeld een overzicht maken van projecten of exposites waar je aan deelnam.
- Contact: een heel belangrijke pagina, want hier kan men alle contactinfo vinden. Een contactformulier kan, maar hoeft niet altijd.
Wat kan er nog op een fotografie website komen?
- Blog: je zou kunnen gaan bloggen over fotografie, hiermee geef je de vindbaarheid in zoekmachines als Google namelijk een boost. Sterke teksten en consequent bloggen verhogen namelijk je score bij een zoekmachine.
- Webshop: als je foto’s wilt verkopen, kun je overwegen om een webshop aan je fotografie website te koppelen. Je kan dat via een eigen onlinewinkel doen of gebruik maken van bijvoorbeeld een print on demand platform (POD).
- Aanbod: ben je commercieel ingesteld en voer je opdrachten uit, dan kan het heel handig zijn om je aanbod onder de aandacht te brengen. Zodra mensen een overzicht van je diensten zien, zijn ze sneller geneigd om contact op te nemen. Dit komt namelijk transparant over.
Benieuwd naar een voorbeeld van een fotografie website? Bekijk dan deze fotografie website van mijn hand.
Hoe maak je zelf een fotografie website?
Stap 1: bedenk wat je doel is
Zet voor jezelf heel helder op een rijtje wat je met je website wilt bereiken. Wil je vaker deelnemen aan tentoonstellingen, je werk verkopen of meer fotoshoots doen? Deze beslissing is namelijk van invloed op de keuze die je gaat maken.
Stap 2: maak een overzicht van wat je nodig hebt
Die home-, portfolio-, over mij- en contactpagina heb je sowieso nodig. Wil je je diensten aanbieden? Maak dan ook maar een aanbodpagina aan. Ga je foto’s verkopen? Wil je dat via de webshopsoftware van WooCommerce doen of uitbesteden via print on demand platforms als bijvoorbeeld Werkaandemuur of Society6? Weet je het niet direct? Geen probleem, je kan later dingen nog toevoegen.
Stap 3: kies je software en begin
Een contentmanagementsysteem (CMS) als WordPress is open source en dus gratis. Hiermee kun je een geweldige fotografie website bouwen.
Ga je je website in WordPress bouwen? Lees dan hier een stappenplan om zelf een prachtige site te bouwen!
Stap 4: zet je foto’s in de kijker
Zodra je de pagina’s hebt aangemaakt, kun je beslissen hoe je je foto’s gaat presenteren. Zet je ze onder of naast elkaar? Of ga je met een slider werken? Er is in principe veel mogelijk.
Disclaimer over sliders: ze zien er echt geweldig uit, maar vertragen je website wel. Wil je je website snel houden, dan raad ik je aan om het gebruik van sliders te beperken of zelfs te vermijden. Ook zijn sliders niet zo duurzaam, deze laten een zwaardere digitale ecologische voetafdruk na.
Wat het het uploaden van je foto’s betreft: verklein deze maximaal zonder kwaliteitsverlies. Dit is goed voor de snelheid van je website en beter voor het milieu. Benieuwd hoe je dat doet? Ontdek dan hier hoe je je foto’s kan verkleinen.
Stap 5: organiseer je foto’s
Daarnaast is het visuele aspect heel belangrijk: als fotograaf weet je als geen ander welke foto’s je wel of juist niet bij elkaar zet. Hoe sterker het geheel, hoe mooier je website overkomt en hoe serieuzer je genomen wordt.
Divi en Elementor zijn twee van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.
Stap 6: werk aan je SEO
SEO betekent search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie. Maak je gebruik van teksten op je website, dan kun je daar op de gebruikelijke manier zoektermen aan koppelen.
Wil je geweldige SEO proof online teksten schrijven? Ontdek dan hier tips om internetteksten te schrijven.
Ga je vooral beelden en heel weinig tekst publiceren? Dat kan ook, maar weet dan dat je je SEO aan je foto’s moet koppelen. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden via de zoekterm ‘fotograaf Tilburg’, dan kun je de bestandsnamen van de foto’s voor het uploaden wijzigen in file names als ‘fotograaftilburg1.jpg’. Dezelfde zoekterm gebruik je ook als alt tekst na het uploaden. De alt tekst voeg je toe door naar je WordPress-dashboard te gaan, links op mediabibliotheek te klikken en door een willekeurige foto te openen. Dan verschijnt het veld voor de alt-tekst.
Trouwens, vergeet niet om je foto’s te verkleinen voordat je ze uploadt. Lees hier hoe je foto’s kan verkleinen voor online gebruik.
Stap 7: laat je website aan andere fotografen zien
Voordat je website live gaat, kun je deze natuurlijk even aan collega fotografen laten zien. Wat vinden zij van de keuze van je foto’s? Hebben zij nog tips? Soms ziet een collega de dingen net even iets anders als jij. Wat zaken als een online klantenreis betreft (van eerste bezoek tot aankoop), kun je soms beter een webdesigner raadplegen.
Ik wens je heel veel succes toe met het maken van je fotografie website!
Heb jij een eigen website? Waarom wel of waarom niet?
Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.
Artikel geüpdatet op 27 december 2024.