Hoe maak je een fotografie website?

27 mei 2023 | fotografie, webdesign

fotografie website

Je bent fotograaf en je wilt je beelden aan de wereld laten zien? Dan is het hoogste tijd om eindelijk eens werk te gaan maken van die website. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een fotografie website maken? In dit artikel krijg je heel wat tips waar je direct mee aan de slag kunt!

Wat is er speciaal aan een fotografie website?

Een website voor een fotograaf ziet er heel anders uit dan een website voor bijvoorbeeld een loodgieter. Dat komt omdat een fotograaf zijn werk in de kijker wil zetten. Een fotografie website is namelijk bedoeld als een online portfolio. Als een plek om aan opdrachtgevers te laten zien wat jij in je mars hebt. Met andere woorden: de beelden springen eruit!

Hierdoor ligt het accent hoofdzakelijk op de foto’s en minder op de tekst. Zet je vooral foto’s op je website en weinig tot geen tekst, dan word je minder snel in zoekmachines als Google gevonden. Je kan dat wel compenseren door veel beelden te uploaden en SEO toe te kennen aan de foto’s.

Wat moet er op een fotografie website staan?

Volgende elementen zijn heel belangrijk voor de fotograaf:

  • Homepage: deze laat meteen zien wat jij als fotograaf doet en nodigt mensen uit om jouw portfolio te bekijken.
  • Portfolio: dit bevat een overzicht van jouw allersterkste foto’s, hier kun je echt mee shinen. Op deze manier kun je mensen verleiden om op die contactknop te klikken.
  • Over mij: natuurlijk willen geïnteresseerden graag weten wie je bent. Hier kan je bijvoorbeeld een overzicht maken van projecten of exposites waar je aan deelnam.
  • Contact: een heel belangrijke pagina, want hier kan men alle contactinfo vinden. Een contactformulier kan, maar hoeft niet altijd.

Wat kan er nog op een fotografie website komen?

  • Blog: je zou kunnen gaan bloggen over fotografie, hiermee geef je de vindbaarheid in zoekmachines als Google namelijk een boost. Sterke teksten en consequent bloggen verhogen namelijk je score bij een zoekmachine.
  • Webshop: als je foto’s wilt verkopen, kun je overwegen om een webshop aan je fotografie website te koppelen. Je kan dat via een eigen onlinewinkel doen of gebruik maken van bijvoorbeeld een print on demand platform (POD).
  • Aanbod: ben je commercieel ingesteld en voer je opdrachten uit, dan kan het heel handig zijn om je aanbod onder de aandacht te brengen. Zodra mensen een overzicht van je diensten zien, zijn ze sneller geneigd om contact op te nemen. Dit komt namelijk transparant over.

Benieuwd naar een voorbeeld van een fotografie website? Bekijk dan deze fotografie website van mijn hand.

Hoe maak je zelf een fotografie website?

Stap 1: bedenk wat je doel is

Zet voor jezelf heel helder op een rijtje wat je met je website wilt bereiken. Wil je vaker deelnemen aan tentoonstellingen, je werk verkopen of meer fotoshoots doen? Deze beslissing is namelijk van invloed op de keuze die je gaat maken.

Stap 2: maak een overzicht van wat je nodig hebt

Die home-, portfolio-, over mij- en contactpagina heb je sowieso nodig. Wil je je diensten aanbieden? Maak dan ook maar een aanbodpagina aan. Ga je foto’s verkopen? Wil je dat via de webshopsoftware van WooCommerce doen of uitbesteden via print on demand platforms als bijvoorbeeld Werkaandemuur of Society6? Weet je het niet direct? Geen probleem, je kan later dingen nog toevoegen.

Stap 3: kies je software en begin

Een contentmanagementsysteem (CMS) als WordPress is open source en dus gratis. Hiermee kun je een geweldige fotografie website bouwen.

Ga je je website in WordPress bouwen? Lees dan hier een stappenplan om zelf een prachtige site te bouwen!

Stap 4: zet je foto’s in de kijker

Zodra je de pagina’s hebt aangemaakt, kun je beslissen hoe je je foto’s gaat presenteren. Zet je ze onder of naast elkaar? Of ga je met een slider werken? Er is in principe veel mogelijk.

Disclaimer over sliders: ze zien er echt geweldig uit, maar vertragen je website wel. Wil je je website snel houden, dan raad ik je aan om het gebruik van sliders te beperken of zelfs te vermijden.

Stap 5: organiseer je foto’s

Ga je jouw foto’s presenteren als singles of eerder in series? Via plugins (extra stukjes software) als NextGEN Gallery kun je prachtige galeries maken. Werk je met een bouwer als Divi of Elementor, dan kun je al heel wat mogelijkheden in de bouwer zelf vinden.

Daarnaast is het visuele aspect heel belangrijk: als fotograaf weet je als geen ander welke foto’s je wel of juist niet bij elkaar zet. Hoe sterker het geheel, hoe mooier je website overkomt en hoe serieuzer je genomen wordt.

Divi en Elementor zijn twee van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.

Stap 6: werk aan je SEO

SEO betekent search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie. Maak je gebruik van teksten op je website, dan kun je daar op de gebruikelijke manier zoektermen aan koppelen.

Wil je geweldige SEO proof online teksten schrijven? Ontdek dan hier tips om internetteksten te schrijven.

Ga je vooral beelden en heel weinig tekst publiceren? Dat kan ook, maar weet dan dat je je SEO aan je foto’s moet koppelen. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden via de zoekterm ‘fotograaf Tilburg’, dan kun je de bestandsnamen van de foto’s voor het uploaden wijzigen in file names als ‘fotograaftilburg1.jpg’. Dezelfde zoekterm gebruik je ook als alt tekst na het uploaden. De alt tekst voeg je toe door naar je WordPress-dashboard te gaan, links op mediabibliotheek te klikken en door een willekeurige foto te openen. Dan verschijnt het veld voor de alt-tekst.

Trouwens, vergeet niet om je foto’s te verkleinen voordat je ze uploadt. Lees hier hoe je foto’s kan verkleinen voor online gebruik.

Stap 7: laat je website aan andere fotografen zien

Voordat je website live gaat, kun je deze natuurlijk even aan collega fotografen laten zien. Wat vinden zij van de keuze van je foto’s? Hebben zij nog tips? Soms ziet een collega de dingen net even iets anders als jij. Wat zaken als een online klantenreis betreft (van eerste bezoek tot aankoop), kun je soms beter een webdesigner raadplegen.

Ik wens je heel veel succes toe met het maken van je fotografie website!

Heb jij een eigen website? Waarom wel of waarom niet?

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Pin It on Pinterest

Share This