Hoe website maken met WordPress?

3 mrt 2022 | webdesign

jochem oomen | hoe website maken met wordpress | Foto: Sander de Wilde

Vaak ontmoet ik mensen die graag een eigen website willen maken en daarbij voor WordPress kiezen. Maar hoe begin je hier eigenlijk aan? In dit artikel krijg je een antwoord op de vraag “Hoe website maken met WordPress?” Hieronder krijg je een stappenplan waar je direct mee aan de slag kan!

WordPress vind ik een geweldig contentmanagementsysteem (CMS), dat is software waarmee je zonder kennis van codetaal (bijvoorbeeld HTML, CSS of JavaScript) een website kan bouwen. In het verleden heb ik ook eens met Wix gewerkt, maar toch geef ik de voorkeur aan WordPress. In dit artikel kun je lezen hoe je kunt kiezen tussen Wix en WordPress.

WordPress is niet alleen een geweldig CMS om mee te werken, het vertegenwoordigt ook ongeveer 40 % van de websites die je op het wereldwijde web kan vinden. Daarnaast is het ook open source, dat wil zeggen dat de broncode voor iedereen beschikbaar is. Dat maakt dit CMS voor softwareontwikkelaars toegankelijk om nieuwe applicaties te maken. WordPress staat nooit stil, maar blijft zichzelf verbeteren in de loop van de tijd.

Stappenplan WordPress website maken

Voor we erin vliegen, een kleine, maar toch belangrijke opmerking: als je gaat googelen op WordPress, dan krijg je resultaten van WordPress.org en WordPress.com. Dit stappenplan gaat over WordPress.org, dat is het open source CMS. WordPress.com is een online websitebouwer, geen CMS, waarbij je moet betalen voor allerhande functies, die bij WordPress.org gratis zijn. WordPress.com is een product van het bedrijf Automattic wat closed source gebruikt; het is ook het bedrijf achter webshoptoepassing WooCommerce en microblog Tumblr.

Voordat je effectief aan de slag kan gaan met een WordPress-website, zijn er eerst een aantal stappen die je moet ondernemen. Hieronder leg ik de stappen van het prille begin tot lancering aan je uit:

1. Domeinnaam registreren

Dit is de allereerste stap je moet nemen. Je domeinnaam is eigenlijk het adres van je website. Sommige mensen kiezen voor de naam van hun bedrijf, anderen voor hun eigen naam. Zelf koos ik voor mijn voornaam en achternaam, zo werd mijn domeinnaam jochemoomen.com.

Domeinnamen kun je registreren en kopen op talloze websites. TransIP is bijvoorbeeld een gekend Nederlands bedrijf, maar je kan dit evengoed bij een andere online firma doen, zoals Siteground die in Sofia zit, maar wereldwijd opereert.

2. Hosting provider zoeken

Met alleen een domeinnaam ben je er nog niet, je hebt een plek nodig waar je je website kan onderbrengen en waar je die dan ook online kan publiceren. Zo’n partij noemen we een hosting provider.

Bovengenoemde Siteground is een goede host, maar Vimexx in Nederland en België biedt bijvoorbeeld ook interessante mogelijkheden. Zelf vind ik het gemakkelijk om zowel mijn domeinnaam als mijn hosting bij één partij onder te brengen, dat kan de communicatie iets gemakkelijker maken.

3. WordPress installeren op domein

Nadat je je domeinnaam en je hosting gekocht hebt, kun je WordPress installeren bij je host. De meeste hosts hebben deze mogelijkheid. Ik raad wel aan om dit van tevoren even goed uit te zoeken. Sommige hosts zijn officiële partner van WordPress, wat volgens hun zeggen het installatieproces kan vergemakkelijken.

Daarnaast kan het zijn dat WordPress al automatisch aanwezig is bij je host, maar vaak moet je het zelf eventjes handmatig installeren. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. En als je hier moeilijkheden bij hebt, dan kun je altijd met je host bellen, mailen of ook chatten. De laatste tijd merk ik dat heel wat hosts steeds beter bereikbaar worden.

4. WordPress thema kiezen

Als bovengenoemde stappen gerealiseerd zijn, dan kun je gaan kijken welk WordPress-thema je zou willen gebruiken. Een thema is een verzameling gegevens die zorgen voor een juiste online grafische weergave van je website. Sommige WordPress-thema’s zijn gratis, anderen zijn betaalbaar. Vanuit eigen ervaring kan ik je vertellen dat er heel leuke gratis kunnen thema’s zijn, maar dat de mogelijkheden eerder beperkt zijn. Daarom raad ik mensen aan om toch voor een betaald thema te opteren, omdat dit de mogelijkheden vergroot.

Populaire WordPress-thema’s op dit moment zijn onder andere Astra, Neve, Impreza en Divi. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Divi omdat dit thema heel intuïtief is: what you see, is what you get (WYSIWYG). Bij sommige andere thema’s zie je niet direct het resultaat van datgene wat je aan het doen bent.

Twijfel je tussen Astra en Divi? Ontdek hier welk thema het beste bij jou past: Astra of Divi!

Op zoek naar meer informatie over Divi? Ontdek dan 10 redenen waarom je voor Divi zou kiezen.

5. WordPress builder zoeken

Met een thema alleen ben je er nog niet, want je hebt verschillende WordPress bouwers. Standaard krijg je Gutenberg bij je WordPress installatie. Dat is een standaard bouwer die volgens het blokken principe werkt: je stapelt hier blokken die verschillende content bevatten boven en onder elkaar. Je ziet niet direct het eindresultaat. Interessant is wel dat Gutenberg gratis is.

Een andere mogelijkheid is Elementor, dat is een populaire optie die eveneens volgens het blokkenprincipe werkt, maar wel een WYSIWYG-effect geeft. Sommige mensen zweren bij Elementor, ik geef wederom de voorkeur aan Divi. Divi is namelijk niet alleen een thema, maar ook nog eens een bouwer. Als je Divi hebt gekocht, heb je namelijk de mogelijkheid om zowel het thema als de bouwer te installeren op je WordPress dashboard. En in dat geval kun je Divi niet enkel als bouwer gebruiken, maar ook inspiratie putten uit de meer dan 200 aanwezige sjablonen. Sommige mensen passen die liever naar eigen goeddunken aan, anderen bouwen bepaalde elementen op hun manier na met de Divi builder. Ik behoor tot de laatste categorie.

Elementor is één van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.

6. Child theme WordPress maken

Nu je dit allemaal al geregeld hebt, raad ik je aan om een child theme te maken. Dit is eigenlijk een kopie van het oorspronkelijke of parent theme. Het geeft je de mogelijkheid om aanpassingen te maken zonder aan het parent theme te raken. Dit is dus een veiligheidsoptie. Soms kan er iets fout gaan, waardoor je complete lay-out verandert of zelfs je hele website verdwijnt! Met een child theme kun je dat voorkomen.

Voor klanten maak ik altijd een child theme aan. Een eenvoudige manier waarop je dat kan doen is de eenvoudige en gratis WordPress plugin Child Theme Configurator installeren op je dashboard. Nadat je deze plugin aan het werk hebt gezet, maak je van je child theme je actieve thema. Een plugin is trouwens een extra stukje software wat je aan je CMS toevoegt.

7. Pagina’s website maken

Als ook dat achter de rug is, dan kun je eraan beginnen. In je WordPress dashboard kun je bij pagina’s al je pagina’s maken die nodig zijn. Sowieso natuurlijk je homepage en een over mij, aanbod- en contactpagina.

Afhankelijk van wat je wil kun je nog heel wat andere pagina’s en ook een blog aanmaken!

8. Header met menu en footer maken

Helemaal bovenaan een website, zie je altijd een header staan. Die bestaat meestal uit een logo en een menu. Afhankelijk van je thema kun je er alle kanten mee op. Lees bijvoorbeeld hier hoe je een header in Divi kan maken.

Onder de body, of pagina-afhankelijke content, vind je de footer. Hierin kun je belangrijke informatie, zoals contact gegevens nog eens vermelden, evenals de copyrights en de credits van je eigen onderneming. Je wilt natuurlijk niet dat een ander met jouw unieke idee aan de haal gaat!

9. WordPress pagina’s ontwerpen

Je pagina’s die bestaan nu in theorie, nu ga je ze verder moeten designen in je WordPress thema met behulp van je WordPress bouwer. Zit je vast? YouTube en Google kunnen je beste vrienden zijn als het gaat om tekstuele of video tutorials.

Dit is een proces waar je heel wat tijd voor uit kunt trekken. Ik zeg altijd: blijf net zo lang experimenteren, tot dat je met alles tevreden bent!

10. Website testen

Als alles ontworpen is en je bent tevreden, dan ga je je website testen. Doe dat niet alleen op pc, maar ook op je mobiele telefoon en als het even kan ook op een tablet. 50% van de websites wordt namelijk bekeken op een mobiel apparaat.

Het kan ook een goed idee zijn om je website te laten testen door een ander persoon. Een second opinion is nooit verkeerd. In deze fase kun je ook nog altijd dingen aan je website veranderen.

Check ook even of je al een favicon hebt. Lees hier wat een favicon is, waarom dit belangrijk is en hoe je een favicon maakt.

11. Website sneller maken in WordPress

Iets wat vaak vergeten wordt, is het werken aan de snelheid van een WordPress-website. Mensen zijn zo gewend geraakt aan snelle sites, dat een snel webadres een must is. Probeer ervoor te zorgen dat je digitale adres binnen de drie seconden laadt, anders haken potentiële bezoekers af!

Een manier om je website sneller te maken is een cache plugin te installeren. Deze maakt eigenlijk een soort identieke kopie van je webpagina om aan bezoekers te tonen. Een cache plugin versnelt de weergave van je website en kan ook foto’s verkleinen. Voorbeelden van cache plugins zijn Litespeed (gratis) en WP Rocket (betalend). Heb je veel foto’s? Lees dan hier hoe je foto’s kunt verkleinen voor websites.

12. Website publiceren

Ben je echt helemaal tevreden, dan is het moment daar. Dan kun je je website eindelijk gaan delen met de rest van de wereld. Zet het gerust op je social media, stuur het nieuws rond per mail en app je collega’s, vrienden en kennissen over je nieuwe creatie.

Een website is ten slotte iets om op trots op te zijn! Dit is niet enkel een digitaal visitekaartje, dit is de online aanwezigheid van jouw onderneming of idee!

Na publicatie wil je natuurlijk meer bezoekers op je website. Lees hier wat je kan doen om meer websiteverkeer te genereren

En welke tip geef jij aan mensen die hun eigen website willen bouwen?

Dit artikel bevat meerdere affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This