Foto’s verkopen online via POD

12 Nov 2022 | fotografie

Foto's verkopen online

Kun je goed fotograferen? Ben je klaar voor een challenge? Misschien kun je je foto’s wel online verkopen. Wil je het printen en verzenden outsourcen? Dan kun je print on demand overwegen. In dit artikel krijg je antwoord op de zoekterm ‘foto’s verkopen online’ via print on demand.

Wat is print on demand?

“Verkoop je ook prints?” Als fotograaf krijg je deze vraag regelmatig. Ontzettend fijn natuurlijk en het liefst wil je iedereen helpen. Alleen kost het enorm veel tijd om het print- en verzendproces te regelen. Denk aan: een goed laboratorium zoeken, contact hiermee onderhouden, het resultaat controleren, het werk inpakken en het werk verzenden.

Gelukkig bestaat hier een handige oplossing voor: print on demand (POD), of afdruk op aanvraag in het Nederlands. Je uploadt je werk op een website en het werk wordt pas afgedrukt als iemand dit bestelt. En het POD-platform regelt ook nog eens het verzenden, zonder dat jij hiernaar moet om kijken. Handig toch?

Ben je op zoek naar andere manieren om geld te verdienen met fotografie? Lees dan dit artikel met tips over inkomsten generen met foto’s.  

Hoe werkt print on demand?

Print on demand gaat via een tussenpartij. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse bedrijf Werkaandemuur.nl, wat ook in België, Duitsland en Frankrijk levert. Zo’n bedrijf voert dus het hele logistieke proces uit: afdrukken en verzenden, terwijl jij het enkel hoeft te maken en te uploaden op de site.

Bij het uploaden worden wel specifieke kwaliteitseisen gesteld: zo vraagt Werkaandemuur.nl een minimumaantal megapixels en raden ze aan om ruis zoveel mogelijk te vermijden. Je kan hier al rekening mee houden tijdens het fotograferen en tijdens het ontwikkelen en bewerken van je foto.  

Hoeveel verdien je met print on demand?

Geld verdienen werkt bij een POD-platform wat anders. Per verkocht werk ontvang je namelijk een commissie. Hoe hoog deze is hangt af van een aantal zaken: de keuze van het platform, de grootte van je werk en het soort werk. Zo ontvang ik bij Werkaandemuur.nl een commissie van 20% per verkochte print van 50 cm x 75 cm. Dan spreken we over € 13 per print.

Ga je met een POD-platform werken, hou er dan rekening mee dat het verdienen van een inkomen net even iets anders werkt dan op de traditionele manier. Decennialang zetten fotografen vooral in op de verkoop van een beperkt aantal prints. Met print on de mand gaat dat niet op, je werkt niet meer met exclusiviteit, want iedereen kan je werk bestellen. Hierbij zet je het best in op het veelvuldig verkopen van je werk.

Auteursrechten en print on demand

Hoe het precies met je rechten zit, verschilt van platform tot platform. Bij Werkaandemuur.nl behoud je bijvoorbeeld als fotograaf gewoon je rechten. Je mag je werk elders publiceren en ook elders verkopen. Wel hebben ze graag dat je dezelfde tarieven hanteert als je hetzelfde werk ergens anders verkoopt.

Als jij een foto maakt, dan ben jij degene die het auteursrecht in handen heeft. Bekijk ook goed wat je wel en niet mag publiceren. Zo vermijd ik het publiceren van herkenbare mensen op een print on demand platform.

Andere print on demand platforms

Op dit moment werk ik vooral met Werkaandemuur.nl. Kies je eerder voor een wereldwijd bereik, dan kun je kiezen voor het Amerikaanse Society6. Dit platform richt zich eerder op affordable art. Prijzen van de werken liggen er ook lager dan bij Werkaandemuur.nl.

Verder is het bedrijf Gelato een opkomende speler binnen het wereldje. Kies vooral een platform dat het best bij jou als fotograaf past.

Ervaringen met print on demand

Of de verkoop redelijk loopt, verschilt van fotograaf tot fotograaf. Soms heeft dat niet zozeer te maken met de kwaliteit van de werken, maar eerder met de populariteit van de werken, de keuze van het platform en het algoritme. Ieder platform heeft een eigen lastig te begrijpen algoritme.

Bij sommige fotografen verkopen vooral de lichte, heldere werken heel goed. Bij mijn zijn straatfoto’s met een eigenzinnige touch dan weer de meest populaire.

Wil je meer weten over straatfotografie? Lees dan dit artikel met tips over het maken van straatfoto’s.

Print on demand in de praktijk

Richt je als fotograaf vooral op datgene wat jij goed kan en wat jij graag doet. Zo hou ik mij voor mijn vrij werk bezig met straatfotografie en reisfotografie in bijzondere daglichtomstandigheden. Omdat ik mijn camera altijd meeneem, hoef ik deze op zulke momenten onderweg gewoon uit mijn tas te nemen en in te stellen.

Achteraf op groot scherm kan ik direct zien of de foto geschikt is voor print on demand: is mijn beeld sterk genoeg? Voldoet het aan de kwaliteitseisen? Kan dit interessant zijn om aan de muur te hangen? Is het antwoord driemaal ja, dan upload ik het in hoge resolutie op Werkaandemuur.nl.

Ben je benieuwd naar mijn print on demand webshop? Bezoek dan mijn galerie op Werkaandemuur.nl.

Conclusie

Print on demand is dus gebruik maken van een tussenpartij om je productie en verzending van foto’s te outsourcen. Je ontvangt hiervoor een bescheiden commissie, die interessant kan worden als je verkoopcijfers stijgen. Verder blijven de auteursrechten bij jou en bestaan er verschillende platforms om uit te kiezen. Ik wens je veel succes toe met print on demand!

Heb jij weleens gebruik gemaakt van een print on demand platform en hoe was dat?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Bouw een multi-vendor platform met WordPress

Bouw een multi-vendor platform met WordPress

Een multi-vendor platform is een webshop waarbij meerdere verkopers hun producten verkopen. Je kan dit op maat laten bouwen door een ontwikkelaar, maar ook zelf maken met WordPress. Daarbij heb je een extra plugin nodig die van jouw webshop een...

Wat voor foto’s zet je op een schoolwebsite?

Wat voor foto’s zet je op een schoolwebsite?

Als je een website voor een school bouwt, stel je jezelf al snel deze vraag: wat voor foto’s zet je eigenlijk op de site? Sommige scholen kiezen ervoor om mensen herkenbaar in beeld te brengen, anderen juist niet. In dit artikel krijg je tips mee...

Pin It on Pinterest

Share This