Ontwikkel je eigen stijl als fotograaf

18 Feb 2023 | fotografie

je eigen stijl als fotograaf

Wil je je werk profileren als fotograaf? Dan is het een goed idee om een eigen, herkenbare stijl te hebben. Want waarschijnlijk zijn er in jouw gemeente minstens tientallen fotografen actief. En je wilt natuurlijk wel opvallen. Maar hoe begin je hieraan? Lees hier tips om je eigen stijl als fotograaf te creëren.

Een eigen fotografiestijl is zoiets als een handelsmerk: mensen kunnen meteen zien dat jouw foto’s door jou zijn gemaakt, zonder dat je naam erbij staat! Mensen kiezen voor jou omdat zij jouw fotostijl zo geweldig vinden!

Alleen gaat zoiets niet vanzelf, je moet er keihard voor werken. Het vereist met name een behoorlijke dosis eigenwijsheid, zelfzekerheid en volharding. Maar, laat je hier zeker niet door afschrikken, want waar een wil is, is een weg.

Oké, een eigen stijl ontwikkelen als fotograaf, zo kun je beginnen:

Fotografeer wat je leuk vindt

Word je helemaal happy van portretfotografie bij daglicht? Ga daar dan vooral in verder! Of werk je graag uren aan het maken van de perfecte productfoto in de studio? Ook super om mee door te gaan! Of ben je een geboren architectuurfotograaf? Natuurlijk ook prima om als vertrek te gebruiken!

Zo kwam ik er vrij snel achter dat straatfotografie echt mijn ding is. Ik vond heerlijk om uren of soms dagenlang met mijn camera door de straten van Brussel te zwerven, op zoek naar dat ene moment décesif of beslissend moment. Toen ik dat onder de knie kreeg, besloot ik om er een extra moeilijkheid aan toe te voegen: beslissende momenten in speciale lichtomstandigheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de reflectie van het zonlicht door een wolkenkrabber.

In 2021 was mijn afstudeerproject aan de avondschool fotografie “In search of the decisive moment”. Bekijk hier mijn serie beslissende momenten met een bijzondere lichtval.

Blijf eindeloos fotograferen

Heb je gevonden wat je graag doet? Geweldig, geef jezelf dan nu de kans om je hierin te bekwamen. Je hart gaat sneller kloppen van reisfotografie? Pak je fotografiespullen in, kies een leuke bestemming uit, ga op reis en ga dagenlang fotograferen! Trouwens, voor reisfotografie hoef je helemaal niet ver weg: de Benelux biedt ook enorm veel mogelijkheden voor reisfotografie.

Zo wil ik regelmatig mijn hoofd even leeg maken, alleen maar met fotografie bezig zijn en nergens anders aan denken. Dan pak ik mijn body, schroef ik daar mijn favoriete 50 mm objectief op en ga ik urenlang struinen door de Belgische en Europese hoofdstad. Soms ben ik maar een uur bezig, maar het komt ook voor dat ik acht uur op stap ben. Dat is voor mij niet enkel ontspanning, maar ook een manier om mijn vaardigheden aan te scherpen. Want als fotograaf moet je ook blijven oefenen.

Kijk niet te veel naar andere fotografen

Collega-fotografen zijn enorm inspirerend. Maar als je je eigen stijl ontwikkelt, dan kun je beter gewoon doen wat je doet en je niet laten afleiden door anderen. Het is immers jouw eigen stijl die je creëert. Niet die van een ander, toch?

Zo ben ik gewoon verder gaan doen met mijn beslissende momenten in een bijzondere lichtval in de straatfotografie. Vaak met contrasten, schaduwpartijen en ergens een hoofdpersonage die iets in het beeld doet. En ja, andere straatfotografen met meer ervaring kunnen het misschien nog beter, maar ik doe het gewoon op mijn eigen manier.

Deel je werk en lach om haters

Niets is zo fijn om je eigen foto’s met anderen te delen. Met social media en een website gaat zoiets heel gemakkelijk. Misschien zijn er ook andere platformen waar je je werk online kunt laten zien. Of je kan een boek publiceren of deelnemen aan een expo. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarbij krijg je vooral heel veel positieve feedback. Af en toe zal er een hater op het wereldwijde web opduiken, maar daar moet je vooral om lachen. Neem ze niet serieus en heb medelijden, want dat zijn doorgaans mensen met problemen.

De afgelopen jaren heb ik mijn werk regelmatig kunnen exposeren. Ik nam deel aan groeps- en solotentoonstellingen. Ook worden mijn foto’s regelmatig gedeeld op social media en andere websites. Doorgaans krijg ik heel fijn commentaar, behalve die ene keer toen er een hater opdook. Toen heb ik eens goed gelachen en die persoon voorgoed geblokkeerd!

Wil je weten hoe je een foto-expositie organiseert? Lees dan hier tips voor het maken van een fototentoonstelling.  

Verfijn je fotografiestijl

Heb je inmiddels je eigen stijl gevonden, dan kun je deze verder verfijnen in de loop van de jaren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je vindt dat je eigen stijl te hard of juist te soft is. Aan jou de keuze is om deze wat zachter te maken of juist extra power te geven.

Zo was mijn fotografiestijl tijdens de pandemiejaren vrij donker: mijn schaduwpartijen waren soms diepzwart. Na de coronajaren ben ik lichter gaan fotograferen: dat begint al in mijn camera-instellingen en dat trek ik door naar mijn ontwikkeling en bewerking in Lightroom. Ik ben dat gaat doen omdat ik mijn foto’s tegenwoordig vooral online presenteer: op een beeldscherm werken lichte beelden nu eenmaal beter dan donkere.

Je stijl commercieel gebruiken

Ben je nog altijd die steengoede stilleven-fotograaf maar lukt het niet om je foto’s te verkopen? Kan gebeuren, maar niet getreurd. De studiobelichting voor stillevens kun je ook toepassen op producten en portretten. Met andere woorden: als je weet hoe het licht in de studio werkt, dan kun je daar echt alle kanten mee op. Durf bakens te verzetten!

Zo zat ik met mijn straatfotografie. Hartstikke leuk, maar ik verdiende er niet meer mee dan een leuk zakcentje. Toch had ik daar enorm veel van geleerd: door mijn ervaring met moments décisifs op straat, kon ik ook dansvoorstellingen gaan fotograferen. En mijn ervaring met moeilijk daglicht kwam mij uitstekend van pas bij het maken van portretten tijdens branding shoots.

Benieuwd naar creatief gebruik van daglicht bij een branding shoot? Bekijk dan de resultaten van een shoot met een buikdanseres.

Conclusie

Een eigen stijl ontwikkelen, dat klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het lijkt. Bovenstaande stappen hebben voor mij als fotograaf gewerkt. Echt gepland is dit niet, dit is organisch gegroeid. Zoals ik als fotograaf jaren nodig had om mijn eigen stijl te ontwikkelen, moet je jezelf ook echt de tijd geven. En onthoud: kijk niet te veel naar anderen, maar amuseer je vooral. Heb je een eigen stijl en vind je het nog steeds leuk? Kijk dan pas hoe je er geld mee kan verdienen. En durf in dat geval bakens te verzetten.

En, wat fotografeer jij het liefste?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This