Straatfotografie – alles wat je wilt weten

19 jul 2022 | fotografie

Straatfotografie

Foto’s maken van het alledaags en niet alledaags leven op straat. Dat is straatfotografie. Een genre wat enorm populair is geworden, maar toch wel wat vragen doet oprijzen. Mag het wel? Hoe begin ik eraan? Waar doe ik dat? Welke lens heb ik nodig? In dit artikel krijg ik je een antwoord op je vragen.

Straatfotografie is ongeveer net zo oud als de fotografie zelf. Want wat je op straat zien kan ongelooflijk interessant zijn. Schoonheid zoeken in lelijkheid. Het gewone, welhaast banale verheffen tot kunst. En het vangen van des moments décisifs, het vastleggen van het beslissende moment zoals wereldberoemd fotograaf Henri Cartier Bresson het ooit omschreef.

Veel mensen vinden het oprecht leuk om hiernaar te kijken, anderen kunnen dit soms controversieel vinden omdat er soms mensen ongevraagd in beeld komen.

Reisfotografie Colombia

Straatfotografie – mag het wel?

Als straatfotograaf krijg ik deze vraag regelmatig. En mijn antwoord luidt dan steevast: “Maar natuurlijk, mits je weet wat je aan het doen bent.” In de publieke ruimte mag je nu eenmaal fotograferen. Je mag zelfs onbekende mensen fotograferen! Het ligt er alleen aan wat je ermee doet: ga je een beeld publiceren waar een mens herkenbaar opstaat, dan heb je officieel toestemming nodig. Maar als deze persoon onherkenbaar is, kun je in principe doen wat je wilt.

Zo kun je de wetgeving zwartwit interpreteren, maar er zijn ook wel wat grijze zones. In bepaalde gevallen kun je mensen herkenbaar publiceren indien zij niet het hoofdonderwerp vormen van het beeld.

Meer weten over de regels rond straatfotografie? Dan moet je de Europese GDPR of Belgische of Nederlands AVG erbij nemen. Je leest er meer over in dit artikel waarin ik je uitleg wanneer je, volgens mij, mensen ongevraagd mag fotograferen.

Straatfotografie België (foto: Jochem Oomen)

Straatfotografie – hoe begin je eraan?

De beelden van de zojuist genoemde Henri Cartier Bresson heb je waarschijnlijk al eens gezien, van bijvoorbeeld een jongetje dat in de klas aan het spieken is bij een meisje. De fotograaf drukte op het juiste moment op de ontspanknop. Geweldig, als je zo’n beeld kan maken!

Disclaimer: zo goed als zo’n topfotograaf zullen jij en ik waarschijnlijk niet worden, maar je kan wel strategieën gebruiken om fantastische foto’s te maken! Zo kan je mensen door je beeld laten wandelen, of als je durft, zelfs mensen volgen. Ook kun je zoeken naar een mooie lichtinval, een sterke reflectie of een interessant doorkijkje.

Meer weten over deze en andere strategieën voor het fotograferen op straat? Bekijk dit artikel voor zeven tips om fantastische straatfoto’s te maken.

Straatfotografie België (foto: Jochem Oomen)

Straatfotografie – met welk materiaal?

De ene persoon zweert bij een onopvallende camera, de ander bij een zware full frame spiegelreflexcamera om het leven op straat vast te leggen. Het voordeel van een kleine compactcamera is dat je je low profile opstelt. Je wordt niet als fotograaf herkent, mensen zullen je eerder als een excentrieke toerist beschouwen.

Maar als je doel is om hoogkwalitatieve beelden te produceren die zo groot moeten worden om een volledige muur mee te bedekken, kun je natuurlijk opteren voor de full frame camera. Of je nu met een ouderwetse spiegelreflex of een systeemcamera werkt, in beide gevallen kun je kiezen uit verschillende lenzen. Wat de keuze van de lens betreft: kies er vooral één uit waar jij je goed bij voelt.

Meer weten over welke lens je het beste gebruikt voor straatfotografie? Lees hier wat de beste lens voor straatfotografie is!

Str

Samenvatting

Overweeg je om met straatfotografie te beginnen? Zeker doen en laat je niet meteen afschrikken door de GDPR of AVG! Er zijn immers nog heel wat mogelijkheden over. Zet je je eerste stappen, dan kun je eenvoudig beginnen door mensen door je beeld te laten wandelen. Je kiest je decor uit en wacht tot er iets interessants in je beeld gebeurt.

Wat locaties betreft kun je opteren voor grote steden in zowel Nederland als België. In Nederland vind je vooral voorspelbaarheid en rechte lijnen, in België gaat het er iets minder voorspelbaar aan toe. Als je ook weet waar je wilt fotograferen, kun je je materiaal kiezen. Een eenvoudige camera of een camera met een losse lens. It’s up to you!

Benieuwd naar mijn werk als straatfotograaf? Bekijk hier mijn straatfotografiereeks van 2021!

Doe jij aan straatfotografie? Waarom wel of waarom niet?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Pin It on Pinterest

Share This