Hoe fotografeer je een gebouw?

12 Aug 2022 | fotografie

hoe fotografeer je een gebouw

Een gebouw fotograferen, hoe begin je daar eigenlijk aan? Architectuurfotografie is een beetje een speciale tak in de fotografie. Dit vergt namelijk net iets meer voorbereiding. Zo kan het type weer, de belichting en je materiaal al bepalend zijn voor je foto. In dit artikel krijg je een antwoord op de vraag “hoe fotografeer je een gebouw”. Ik doe dat aan de hand van zes tips uit mijn praktijk.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier “Welke lens heb ik nodig?” Klik hier voor informatie over verschillende soorten lenzen.

Bij foto’s van gebouwen ligt de focus echt op architectuur. Anders dan bij reis-, straat- en portretfotografie staan mens en actie niet centraal. Het is het gebouw dat alle aandacht naar zich toe moet trekken en liefst zo fraai mogelijk.

Maar hoe doe je dat eigenlijk?

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Dit klinkt als een dooddoener, maar hier valt of staat echt alles mee. Wil je bijvoorbeeld een architectuurfoto maken van een geweldig gebouw, dan verdiep je je eerst best in de locatie. Dat kan op Google Maps of ter plekke, mits je in de buurt bent. Zo kan je al zien welk materiaal je nodig hebt, zie puntje twee hieronder. Ook ga je kijken naar de belichting: welk deel wordt op welk moment van de dag goed belicht? Misschien moet je later nog eens terugkomen.

Verder is het type weer belangrijk: gebouwen van verschillende kanten fotograferen gaat met bewolkt weer nu eenmaal beter dan met zonnig weer. Je zit dan met diffuus licht (gefilterd zonlicht door een wolkendek) en niet met grote contrasten zoals bij felle zon. Tot slot kan het interessant zijn om tijdstippen te kiezen: ochtend- en avondlicht zijn erg fijn om mee te werken. Dan is het licht namelijk zachter.

Op zoek naar tips voor fotograferen op straat? Lees hier hoe je geweldige straatfoto’s maakt.

hoe fotografeer je een gebouw

2. Kies je lens

Zoals ik hierboven al schreef: een groothoeklens is eigenlijk een must voor het fotograferen van gebouwen. Vaak zijn gebouwen zo groot dat ze niet binnen het bereik van een bijvoorbeeld 50 mm lens passen. Ook is er in stedelijke omgeving niet veel plaats om achteruit te gaan, dus dan ben je op de groothoeklens aangewezen. Groothoeklenzen zijn lenzen die een brandpuntsafstand hebben van minder dan 50 mm, bijvoorbeeld een 28mm lens.

Groothoeklenzen zijn er in alle soorten en maten. Hier laat je je best leiden door je persoonlijke voorkeur. Als ik gebouwen fotografeer, werk ik meestal met een 28 mm lens. Hiermee kan ik gebouwen op pleinen doorgaans in zijn geheel fotograferen, mits ze niet te lang (honderden meters breed) en niet te hoog (tientallen of honderden meters hoog) zijn.

3. Stel je camera in

Heb je een full frame camera (eerder professioneel gamma)? Neem die zeker mee, want die gaat meer detail in de beelden opnemen dan een camera met APS-C sensor (eerder voor hobbymatig gebruik). Stel je ISO zo laag mogelijk in, om ruis te vermijden. Dan werk je best met een hoog diafragma, om de details haarscherp te krijgen.

Sommige fotografen werken graag met een statief zodat ze met langere sluitertijden kunnen werken. Ik doe dat soms, maar neem een statief niet altijd mee op verplaatsing.

Op zoek naar tips voor fotoreportages? Lees hier hoe je een fantastische reportage maakt.

hoe fotografeer je een gebouw

4. Maak interessante composities

Als je zover bent, dan kun je eindelijk aan de slag. Heb je een symmetrisch gebouw voor je? Maak de symmetrie zichtbaar in je beeld door er frontaal voor te gaan staan, zodat het lijkt alsof er een spiegellijn door je foto loopt. Sta je onder een wolkenkrabber? Laat zien hoe hoog deze is en fotografeer van onderaf. Blijven er maar mensen, fietsen en auto’s door je beeld rijden? Zet je camera op een balustrade of statief en werk met lange sluitertijd zodat je beweging vervaagt.

Maak je een serie beelden van een architecturale parel? Breng dan diversiteit in je beelden aan: fotografeer dichtbij en veraf. Focus je op het overzicht en op de details. Zo ga je een heel toffe reeks hebben.

5. Let op met lijnen

In heel wat gebouwen kom je lijnen tegen. Als je met een groothoeklens fotografeert, treedt er in veel gevallen perspectiefvertekening op. Dat houdt in dat, wanneer je bijvoorbeeld naar boven fotografeert, de lijnen naar hetzelfde punt lijken te gaan. Je kan hierop anticiperen door frontaal te fotograferen. Als je dan ook nog wat ruimte openlaat links en rechts van het gebouw, dan kun je dit nadien met software oplossen, zie punt zes hieronder.

Sommige fotografen hebben dat niet eens nodig, omdat ze met een tilt-shiftobjectief werken. Zo’n lens zorgt ervoor dat er minder tot geen perspectiefvertekening optreedt.

Wil. jeweten hoe je fotografeert op reis? Lees hier hoe je heel toffe reisfoto’s kan maken.

hoe fotografeer je een gebouw

6. Trek lijnen recht

Daar sta je dan, met een hele serie geweldige beelden van een gebouw. Mooie foto’s, maar de lijnen staan nog niet recht. En dat terwijl je dat wel zo graag wilt. Gelukkig kun je deze recht trekken door gebruik te maken van software. Lightroom heeft bijvoorbeeld de functie transformatie: hiermee kun je lijnen niet alleen automatisch, maar ook handmatig, rechttrekken.

Uit ervaring kan ik je zeggen dat er geen standaardinstelling is om dit goed te krijgen, het verschilt van foto tot foto. Lukt het in Lightroom niet? Photoshop heeft aanvullende functies.

Nawoord

Zo zie je maar dat het fotograferen van gebouwen niet iets is wat je eventjes gauw doet. Tenzij je de kneepjes van het vak kent, de juiste apparatuur mee hebt en ook nog eens gelukt hebt met de belichting op dat moment. Ben je hierin nog zoekende: bereid je terdege voor en heb vooral veel plezier! Ik wens je veel succes toe met architectuurfotografie!

Fotografeer je liever mensen? Lees hier hoe je een goed portret kunt maken.

hoe fotografeer je een gebouw

Welke tip heb jij om goede foto’s van gebouwen te maken?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This