Fotoreportage maken: 12 tips

8 Jun 2022 | fotografie

Fotoreportage maken

Sommige evenementen zijn bijzonder fotogeniek. Die wil je natuurlijk op een toffe manier vastleggen. Het liefst zelfs als een beeldverhaal. Maar hoe begin je hier eigenlijk aan? Dit artikel geeft je antwoord op de zoekterm “fotoreportage maken” aan de hand van een aantal voorbeelden.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier “Welke lens heb ik nodig?” Klik hier voor informatie over verschillende soorten lenzen.

Als inwoner van de Europese Wijk in Brussel kom ik iedere week wel een heel aantal events tegen die bijzonder interessant zijn om te fotograferen: demonstraties, feesten, stakingen, culturele happenings… Vaak zijn dit massale gebeurtenissen waarbij je honderden tot tienduizenden mensen in de straten en in de parken hebt. Een hele uitdaging om hiervan een interessante reportage te maken!

Op zoek naar tips voor reisfoto’s? Lees hier hoe je de mooiste reisfoto’s kan maken

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor mij begint een fotoreportage al voordat het evenement is begonnen. De volgende zaken vind ik heel belangrijk:

1. Informatie vergaren

Stel er is een klimaatbetoging, hoeveel mensen worden er die dag verwacht, wat is de route, waar vinden er extra acties plaats en wat zijn voor mij interessante plaatsen om te gaan staan als fotograaf? Vaak ga ik even op voorhand al een kijkje nemen om de interessante spots te ontdekken.

2. Camera uitrusting op orde brengen

Twee volle batterijen voorzien, twee lege SD-kaarten inpakken, een extra camera in de tas steken voor het geval dat de andere het begeeft… Ik hou al overal rekening mee.

3. Weerbericht checken

Heel handig in geval van een outdoor event. Hoewel mijn full frame camera tegen stortregen kan, is mijn reportageflits niet bepaald waterproef. In dat geval kan ik een extra beschermhoes meenemen.

4. Toestemming vragen

Belangrijk bij een evenement op privéterrein. Als ik als fotograaf word ingehuurd, dan heb ik vaak sowieso al toestemming. Ga ik er voor eigen werk naar toe, dan loont het soms de moeite om dat uit te zoeken. Nee heb je, ja kun je krijgen. Soms staat op websites al expliciet vermeld of er wel of niet gefotografeerd mag worden.

5. Veiligheidscheck

Dit kan bij manifestaties en stakingen een rol spelen, zeker als er duizenden mensen aanwezig zijn die het ergens niet mee eens zijn en die dat in het verleden al op een agressieve manier kenbaar hebben gemaakt. Dan weet ik dat ik op moet passen als fotograaf: ik wil niet in het vizier komen van mensen die met objecten gooien.

6. Insteek kiezen

Vaak zijn er bij evenementen ook andere fotografen. Ik probeer mezelf als fotograaf te onderscheiden door mijn eigen aanpak naar voren te brengen bij een reportage. Zo focuste ik mij ooit bij een dansevenement op de bewegingen, bij een vakbondsbetoging ooit op de kleur rood en bij een cultureel evenement op de interactie tussen een reuzenpop en de deelnemers.

Op zoek naar tips voor portretfotografie? Lees hier hoe je een geweldig portret kan maken!

Fotograferen tijdens het evenement

Ieder evenement is anders, maar deze tips ga je overal wel kunnen gebruiken.

7. Belichten vanuit verschillende invalshoeken

Bij het fotograferen van een indoor dansevenement was ik ooit wat beperkt qua bewegingsruimte vanwege publiek. Geen probleem, ik ging om het publiek heen en fotografeerde de dansers van verschillende kanten. Bij een event in de open lucht is dat iets gemakkelijker: je kan je als fotograaf gewoon tussen de mensen bewegen. Bij carnavalsstoeten en demonstraties hanteer ik de volgende werkwijze: ik probeer sowieso het begin, het midden en het einde van de stoet in beeld te brengen. Hoe langer de stoet, hoe meer kilometers je wandelt. Levert vaak interessant materiaal op!

8. In standpunten variëren

Enkel vanop ooghoogte fotograferen vind ik zelf een beetje saai. Daarom ga ik vaak door de knieën om de mensen groter te doen lijken. Of ik fotografeer juist vanaf een verhoging: dan krijg je een overzicht van de gebeurtenis. In mijn eindselectie probeer ik dat mee te nemen.

9. Before and after

Net zo interessant kan de opbouw en de afbouw van een evenement zien. Bij het carnaval van Leuven fotografeerde ik ooit mannen die aan een tractor aan het sleutelen waren, nog voor ze begonnen. En op het einde van een demonstratie kon ik ooit nog dansende deelnemers fotograferen. Hoe fotogeniek! Sommige fotografen gaan nog een pak verder: die proberen zelfs foto’s te maken achter de coulissen of in de kleedkamers. Ik doe dat doorgaans niet omdat ik de mensen hun privacy gun. Tenzij mensen er zelf om vragen.

Op zoek naar locaties voor straatfotografie? Ontdek hier vijf geweldige plekken voor straatfotografie in België!

Selecteren, ontwikkelen en bewerken

Eenmaal thuis zit ik vaak met talloze beelden. Doordat ik van tevoren een bepaalde insteek heb gekozen, zijn er dat slechts enkele honderden in plaats van duizenden. Ik geef je nog wat tips.

10. Streng selecteren

Hierin ben ik tegenwoordig vrij gemakkelijk: enkel de meest sprekende beelden komen in mijn eindselectie. Daarbij verlies ik mijn oorspronkelijke insteek niet. Is mijn insteek pancartes fotograferen? Dan zie je in mijn eindreeks vooral borden met slogans (want dat zijn pancartes). Wat de uiteindelijke serie betreft: soms zijn dat maar 3 foto’s en soms 50. Ligt er aan wat de opdracht is of wat ik zelf wil vertellen.

11. Gelijkaardig ontwikkelen

Als fotograaf fotografeer ik in RAW. Dat betekent dat ik mijn beelden nog moet ontwikkelen in Lightroom. Fotografeer je in JPEG? Dan is dat ook van toepassing op jou: je wilt namelijk dat je beelden op een gelijkaardige manier zijn afgewerkt. Misschien beslis je om alles in zwartwit te zetten, of wil je de kleuren juist lichter zetten om het geheel minder zwaar over te laten komen.

12. Eventueel: gelijkaardig bewerken

De grens tussen ontwikkelen en bewerken is flinterdun. Voor mij is bewerken de beelden nog een extra touch meegeven. Misschien wil je er een lichte vignettering opzetten? Vignettering wil zeggen je foto voorzien van donkerdere of lichtere randen. Of misschien wil je je beeld korreliger afwerken? Dat kan ook in Lightroom. Of je wilt ze juist cleaner maken: je kan die afleidende witte papiertjes op straat misschien wel wegretoucheren. Kun je in Lightroom proberen, maar misschien bots je op de beperkingen van de software en moet je verder in Photoshop!

Mag je iedereen op straat fotograferen? Lees hier wat je wel en niet mag doen als straat- en eventfotograaf

Ziezo, op het einde heb je een toffe reeks foto’s! Ik wens je veel plezier toe op reportage.

Laat je het maken van een fotoreportage liever aan iemand anders over? Als gediplomeerd fotograaf help ik je graag. Zie hier mijn aanbod. Of neem vrijblijvend contact op voor een offerte.

En wat vind jij belangrijk tijdens een fotoreportage?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Persoonlijk: op naar een duurzame website

Persoonlijk: op naar een duurzame website

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om mijn eigen website te verduurzamen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik een duurzame website wil en hoe ik...

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Om locatieonafhankelijk te werken, hoef je eigenlijk helemaal niet zover. Op nog geen duizend kilometer van Brussel ligt Bordeaux, waar je per trein naar toe kan. Benieuwd hoe je hier kan werken en leven? Je leest het in deze gids “Bordeaux voor...

Geen spam meer op je WordPress-website

Geen spam meer op je WordPress-website

Spam op WordPress-websites, het kan verschrikkelijk irritant zijn. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Welke spam maakt WordPress-gebruikers het leven zuur? En hoe zorg je ervoor dat je geen spam meer krijgt? Je leest het in dit artikel.  Wat...

Pin It on Pinterest

Share This