Hoe maak je een blog in Divi?

24 mrt 2022 | webdesign

jochem oomen | hoe blog maken in divi | Foto: Sander de Wilde

Divi is een populair WordPress thema en bouwer waarmee je bijna alle soorten websites kan maken, zoals een blog. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, weet niet iedereen meteen waar te beginnen. Daarom vind je in dit artikel een antwoord op de vraag “hoe blog maken in Divi”.

Eerst een kort woordje over Divi: dit is een product van het Amerikaanse bedrijf Elegant Themes. En wat dit bijzonder maakt, is dat dit zowel een WordPress thema als bouwer tegelijk kan zijn. Je kan Divi ook enkel als thema gebruiken, maar ook enkel als bouwer. In dit artikel vertrek ik vanuit het totaalpakket: het gaat over een blog maken in zowel het thema als de bouwer. Het fijne aan deze software is dat het heel intuïtief werkt: je ziet direct wat de resultaten van je aanpassingen zijn, what you see is what you get.

Wie een website in Divi maakt, merkt ook dat er een heel aantal interessante sjablonen (templates) in de bibliotheek zitten. Deze kunnen heel interessant zijn. Wil je jezelf werk besparen, dan kun je een template uitkiezen en dit volledig naar je hand zetten. Je kan het ook als inspiratiebron gebruiken om zelf iets nieuws from scratch te bouwen. Dit artikel is bedoeld voor mensen die graag met een blanco pagina willen beginnen.

Wil je eerst weten hoe je een website moet maken? Bekijk hier het stappenplan om een website, al dan niet in Divi, te maken.

Stappenplan blog beginnen in Divi

Als je dus echt van nul wilt starten, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Om het jezelf gemakkelijk te maken, raad ik je aan om een bepaalde workflow te hanteren. Zo zou ik beginnen met een template of sjabloon voor je blog te maken, dan hoef je niet iedere keer opnieuw je schrijfsels uiterlijk vorm te geven. Dat bespaart je echt superveel tijd!

Divi theme and builder is één van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.

Stap 1: all posts template maken

Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat alle berichten die je gaat maken, er qua lay-out hetzelfde uit gaan zien. Zo’n zelf gemaakt sjabloon heet in het Divi jargon een all posts template. Om daaraan te beginnen, ga je in het WordPress dashboard naar het Divi gedeelte en je selecteert Theme builder. Hier voer je de volgende stappen uit:

  • Klik op “add new template”.
  • Selecteer “all posts” in het venster.
  • Indien je header en footer niet automatisch in dit nieuwe template, staan kun je deze hierin slepen vanuit een ander sjabloon.

Benieuwd naar hoe je een header moet maken in Divi? Daar bestaan helaas geen templates voor in de bibliotheek. Lees hier hoe je een header from scratch kan maken in Divi.

Stap 2: all posts template vormgeven

Nu je het template hebt aangemaakt, kun je dit verder gaan designen. Dit doe je als volgt:

  • Klik op “custom body”.
  • Kies uit “build from scratch” en een leeg blad opent zich.
  • Kies het type “row” of rij uit.
  • Voeg nu de nodige elementen toe, zoals “dynamic post title” en “image”. Bij beide elementen heb je heel wat opties om uit te kiezen. Zo kun je bij je dynamische titel de categorie en de datum laten verschijnen en de afbeelding kun je een “featured image” laten zijn. Aan jou de keuze of je de afbeelding en de titel los van elkaar wilt, of juist over elkaar heen.
  • Voeg daaronder een nieuwe “row” toe.
  • In de nieuwe “row” kies je als module “post content”.
  • Ga nu in je post content om je lettertype, de grootte, de letterafstand, de regelafstand en de kleur van de teksten en van de titels vast te leggen. Ook bepaal je hier de grootte en de manier waarop de illustraties verschijnen.
  • Indien je dat wilt, kun je onder je tekst “sharing buttons” voor social media toevoegen. De sharing buttons die je hieronder ziet, heb ik helemaal zelf gebouwd. Je kan ook googelen naar bestaande, al dan niet gratis, social media knoppen.
  • Mogen je lezers reageren onder je publicaties? Voeg dan een extra “row” toe en kies de module “comment section”. Door in de comment section te gaan, ontdek je dat je hier feitelijk alles kan customizen.
  • Wil je je lezers langer op je website houden? Voeg dan nog ergens een “row” toe met de module “blog”. Hier kun je een aantal van je recente publicaties in de schijnwerpers zetten. Door in de module te gaan, kun je ervoor kiezen om dit als een “grid” te laten verschijnen. Ook kun je aangeven hoeveel blogs je wilt laten zien. Bevalt je grid je? Sla het zeker op in je Divi bibliotheek!

Stap 3: test je blog template

Nu je een sjabloon hebt aangemaakt, zal ieder blog dat je maakt op de door jou ingestelde manier gepubliceerd worden. Test het eens uit met wat afbeeldingen en teksten die je hebt. Je kan dat zelfs met een lorum ipsum tekst doen, dat is een Latijnse tekst om tijdelijk lege tekstblokken op te vullen. Concreet doe je dat als volgt:

  • Klik op “new” en selecteer “post”.
  • Voeg je titel toe bij “add title” en stel een “featured image” in. Zo heb je al een deel van je content.
  • De rest van je creatie ga je invoeren via Divi, klik op “Use Divi builder” en selecteer “build from scratch”.
  • Hier kun je je “rows” en modules, zoals tekst, titels en afbeeldingen, invoeren. Je kan gelijk zien hoe het eruit gaat zien.
  • Publiceer je blog voor een extra controle.
  • Is alles oké? Dan kan je door naar de volgende stap. Is het niet in orde? Ga dan terug naar de Divi builder en customize je all posts template verder.

Stap 4: een blog overzicht maken

Natuurlijk wil je ook dat je blogs ergens overzichtelijk te zien zijn. Dan kan door een nieuwe pagina aan te maken. Dat doe je als volgt:

  • Ga naar “new” en selecteer “page”.
  • Vul je titel en in klik op “Use Divi Builder”.
  • Selecteer alweer “Build from scratch”, nu ben je in de Divi bouwer.
  • Staat je titel er nog niet? Maak dan een “row” en kies als module “text”. Hiermee kun je je titel invoeren. Je kan deze gelijk ook helemaal naar jouw wensen aanpassen.
  • Heb je een inleidend stukje tekst nodig? Voeg dan weer een “row” een “text” toe. Plak je teksje daarin en zet de layout via de module naar jouw hand.
  • Heb je je blog overzicht of “grid” van stap 2 opgeslagen? Je kan het gemakkelijk tevoorschijn toveren: klik dan bij “insert row” of “insert module” op “add from library”. Klik daarop en je blogoverzicht verschijnt. Heb je bij stap 2 maar drie blogs laten zien, dan kun je er hiervoor opteren om er negen te laten verschijnen!
  • Heb je het niet opgeslagen? Doe deze stap dan opnieuw: voeg een nieuwe “row” toe met de module “blog”. Hier kun je aantal van je recente publicaties in de schijnwerpers zetten. Door in de module te gaan, kun je ervoor kiezen om dit als een “grid” te laten verschijnen. Ook kun je aangeven hoeveel blogs je wilt laten zien.
  • Het kan zijn dat niet alle blogs in een “grid” even groot verschijnen. Dat is een gekend Divi probleem wat je kan oplossen door te spelen met de grootte van je “excerpt” en “titel” of met je “margin” en “padding”. Lukt het nog niet, googel dan even en je zal heel wat custom code (bijvoorbeeld CSS) vinden om toe te voegen aan je creatie.
  • Tevreden? Publiceer je pagina!

Ziezo, je blogopzet in Divi is klaar en je kan beginnen met bloggen!

En welke tip heb jij voor mensen die willen bloggen in Divi?

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This