Hoe maak je een WordPress website sneller?

13 okt 2022 | webdesign

WordPress website sneller maken

Oh wat zijn we tegenwoordig toch ongeduldig met websites. We verwachten dat een WordPress website binnen de drie seconden laadt. Maar hoe meet je de snelheid van een website? En hoe kun je een WordPress website sneller maken? Je krijgt in dit artikel 11 tips waar je gelijk mee aan de slag kan.

Waarom moet een website snel zijn?

Zoals hierboven gezegd: we willen niet langer wachten dan 3 seconden tijdens het laden van een website. Duurt het langer, dan zijn we weg. We zijn nu eenmaal gewend geraakt aan snelle apps en sites.

Daarnaast worden snelle websites ook beter geïndexeerd door zoekmachines. Het is goed voor je SEO (search engine optimization) of zoekmachineoptimalisatie, want Google screent websites ook op snelheid. Snellere sites krijgen een streepje voor. Verder zorg een snelle website ook voor een veilig bezoek, want snelle websites zijn up to date en dus veilig!

Hoe meet je de snelheid van een website?

Als je wilt weten hoe snel je website laadt, dan kun je de laadsnelheid objectief meten via verschillende online tools. Als webdesigner werk ik vaak met de volgende:

  • Google Page Speed: surf naar de website pagespeed.web.dev en vul de link van de website in die je wilt onderzoeken. Na enkele seconden krijg je resultaat. Je kan dat bekijken voor zowel de mobiele als de desktopversie van je site.
  • GT Metrix: ga naar gtmetrix.com en voer dezelfde handeling als hierboven uit. Je krijgt ook direct resultaat. Hou er wel rekening mee dat de testserver in het Canadese Vancouver zit, wat van invloed kan zijn op het resultaat. Wil je weten wat je website precies traag maakt, dan klik je op “waterfall”. Dan zie je direct je werkpunten!

Moet je nog beginnen met het bouwen van een WordPress website? Lees hier hoe je een geweldige website in WordPress bouwt.

 

11 tips om je WordPress website sneller te maken

Wil je ervoor zorgen dat je website binnen de drie seconden laadt, zorg dan dat je de volgende stappen uitvoert:

1. Kies een goede host

Er zijn duizenden hosting bedrijven op deze wereld, maar de één is beter dan de andere. Ook heb je hostingbedrijven met spotgoedkope pakketten. En die dragen niet echt bij aan een snelle website, omdat je daar soms noodzakelijke instellingen niet kan doen. Ben je op zoek naar een host, hou er dan rekening mee dat je de PHP-instellingen zelf kan regelen. Zie het volgende punt voor meer uitleg.

2. Optimaliseer je PHP-instellingen

PHP is een programmeertaal die je doorgaans via het cPanel of de DirectAdmin bij je host kan instellen. Dit vind je niet terug in je WordPress dashboard. Heb je je PHP-instellingen gevonden, probeer er dan voor te zorgen dat je de laatste versie gebruikt en zo hoog mogelijke waarden instelt. Welke dat zijn, hangt van je bouwer en / of thema af. Zo kun je op de website van Elegant Themes vinden welke PHP-instellingen je voor het thema en de bouwer Divi nodig hebt. Weet je niet waar je je PHP-instellingen kunt vinden? Neem dan contact met je host.

3. Voer updates uit

Heel belangrijk voor de snelheid van je website is het up to date houden. Neem je agenda bij de hand en reserveer iedere maand een halfuurtje om je site te updaten. WordPress ondergaat updates, je bouwer, je thema en al je plugins (extra stukjes software die je in WordPress steekt). Een goede tip: update je plugins één voor één in plaats van allemaal. Als er daarna iets niet goed werkt, kun je de plugins één voor één uitschakelen om erachter te komen welke update een bug bevat. Ook is het raadzaam om soms even een weekje te wachten met het uitvoeren van updates. Updaten kan ook automatisch, maar handmatig is nog beter. Zo kun je het beter opvolgen. 

Een website die up to date is, is niet enkel snel, maar ook veilig. Door je website actueel te houden, is deze minder inbraakgevoelig voor kwaadwillende lieden of bots.

Meer weten over een veilige website? Lees hier hoe je je WordPress website veilig maakt!

Verder kan het gebeuren dat een update mislukt, dan zie je een wit scherm. Heb je. dat voor? Bekijk dan hier hoe je het “white screen of death” kan wegkrijgen.

4. Beperk het aantal plugins

Sommige hosts geven je een heel aantal plugins mee, die je echt niet allemaal nodig hebt. Gebruik je een plugin niet, dan kun je die gerust van je website verwijderen. Iedere extra plugin is namelijk een extra stukje software dat de website trager maakt.

5. Gebruik een cache plugin

Een cache plugin is een plugin die eigenlijk een foto of een versnelde weergave van je website aan je bezoeker laat zien. Er zijn heel wat cache plugins op de markt, zoals Litespeed, WP3 Total Cache of WP Rocket. De eerste twee zijn gratis, WP Rocket is betalend.

Met een gratis cache plugin kom je heel ver zolang je weinig foto’s en geen webshop hebt. Heb je tientallen, zo niet honderden, foto’s? En heb je een webshop? Overweeg dan gerust om te investeren in een cache plugin als WP Rocket.

6. Verklein je foto’s

Regelmatig kom ik ze tegen: prachtige websites die ongelooflijk traag laden door veel te zware foto’s! Echt waar, dat kan zo’n afbreuk doen aan je site! Je zorgt er het best voor dat je foto’s nooit groter zijn dan 1 MB en het liefst maximaal 500 KB.

Wil je weten hoe je je foto’s verkleind? Lees hier hoe jij jouw foto’s kan verkleinen en haarscherp kan houden!

7. Gebruik lazy load

Sommige cache plugins bieden je de mogelijkheid om via een extensie (vaak een extra plugin) om foto’s pas te laden als ze in het scherm verschijnen. Dit kan heel handig zijn!

8. Gebruik zo min mogelijk effecten

Sliders zijn geweldig om naar te kijken en om mee te werken. Alleen kunnen deze een website nodeloos traag maken. Gebruik ze bijvoorbeeld hoogstens voor je reviews. En voor fotoreeksen kun je gewoon een galerie gebruiken.

9. Zet video en audiobestanden op andere platformen

Heel leuk om video’s en geluidsfragmenten aan je website toe te voegen. Alleen vertragen deze een website enorm. Video’s kun je plaatsen op YouTube of op Vimeo en deze platformen kunnen jou een embed-code geven die je in je website plaatst. Dat is een hele lange code die de betreffende video op jouw site kan laten zien.

Werk je met liedjes die je wilt laten horen? Plaats ze op Soundcloud, maak een embed-code aan en zet deze op je site. En daar verschijnt dan een een fancy Soundcloud media player

10. Beperk het aantal social feeds

Een overzicht van je laatste Instagram of Facebook posts kom je steeds minder vaak tegen op WordPress websites. En daar is een goede reden voor: ook deze maken websites nodeloos traag. Laat het hoogstens één keer op je website zien. Of nog beter: link mensen gewoon door naar je social accounts waar ze je je hele feed zien.  

11. Voor intercontinentaal internetverkeer: werk met CDN

Dit is voor gevorderden. CDN betekent content delivery network en dat bestaat uit servers die verspreid staan over de wereld. Zo wordt deze website op het moment van schrijven gehost in Eemshaven, Nederland. Hier in Europa laadt deze lekker snel. Alleen is het in pakweg Toronto een ander verhaal. Om klanten in Canada te kunnen verzekeren van een snelle website, zou ik CDN in kunnen schakelen zodat deze snel tevoorschijn zou kunnen komen via een proxy server in Washington DC. Maar goed, dit is interessant voor als je intercontinentaal werkt.

Conclusie

Een snelle WordPress website begint eigenlijk al met een goede host en goede PHP-instellingen. Heb je dat kunnen doen, dan kun je aan de back end of achterkant van je website gaan werken: werken aan je plugins en afbeeldingen traag laten laden. Ook werk je aan de front end of voorzijde van je site: gebruik enkel afbeeldingen die niet zwaar zijn, host je video of audio files op een extern platform en beperk het aantal social feeds. Ik wens je veel succes toe bij het sneller maken van je website!

En welke tip heb jij om je WordPress website snel te houden?

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Pin It on Pinterest

Share This