Locatieonafhankelijk leven en werken is een droom voor veel mensen. Steeds meer professionals willen leven als digital nomad. Maar is het wel iets voor jou? In dit artikel bespreek ik de voordelen en nadelen van deze lifestyle aan de hand van mijn eigen ervaringen.
In de winter van 2023 was ik drie maanden lang een digitale nomade. Vanuit Griekenland en Canada deed ik mijn werk als webdesigner en fotograaf. Dat hield in: WordPress-websites bouwen en onderhouden en foto’s maken en verkopen, al mijn professionele activiteiten deed ik online.
In januari en februari was mijn thuisbasis de Griekse hoofdstad Athene, in maart was mijn werkplek de West-Canadese stad Calgary. Het was een test om te kijken of deze levensstijl bij mij past. En geloof me: het was een geweldige ervaring, maar er zijn ook wat nadelen aan verbonden. Laten we ze eens overlopen.
Wil je ook locatieonafhankelijk werken? Lees dan hier hoe je digital nomad kan worden!
Voordelen van leven als digital nomad
+ Reizen wanneer je wilt
Digital nomads zijn niet gebonden aan vaste vakanties en kunnen op reis gaan wanneer ze maar willen. Is winter niet je ding? Dan kan je deze gemakkelijk vermijden door vanuit een warmer oord te werken. Zo is het half februari in Brussel nog koud, maar in Athene breekt dan de lente al aan.
Van reizen leer je sowieso veel, ook als ondernemer. Bekijk hier wat ondernemers van reizen kunnen leren.
+ Nieuwe contacten
Sterke communicatieve vaardigheden zijn nodig voor deze manier van leven. Op iedere plek waar je komt, ontmoet je nieuwe mensen die jou zowel privé als professioneel verder kunnen helpen. Maar, je moet niet verlegen zijn en openstaan voor nieuwe ervaringen.
+ Slow travel: een plek echt leren kennen
Snel reizen zit er voor nomaden niet in, want er moet ook gewerkt worden. Door bijvoorbeeld om zeven uur ’s ochtends te beginnen met werken, kun je vanaf twee of drie uur ’s middags vrij zijn en iedere dag een andere plek ontdekken. En in de weekends kun je op stap gaan.
Verder kun je een cultuur echt van binnenuit leren kennen. Zo ontdekte ik dat Griekenland vol traditionele gebruiken zit (bv. askruizen in gebouwen achterlaten) en Canada op sommige vlakken veel verder staat als Nederland en België (bv. wij-versus-zij-denken komt in Calgary veel minder voor).
Athene is niet de eerste keuze voor nomaden en dat is jammer. Lees hier de gids Athene voor digital nomads!
+ Je wordt flexibel en minimalistisch
Een nomadisch bestaan vereist een sterk aanpassingsvermogen. Dat ontwikkel en train je terwijl je onderweg bent. Zo had ik de ene dag een zoommeeting vanuit Athene, de volgende dag een fysieke websitelancering in Brussel en twee dagen stond ik te fotograferen op een bevroren meer in de Rocky Mountains. Klinkt misschien een beetje doorgeslagen, maar je kan het zo rustig of zo druk maken als jij dat wilt.
Verder ontdekte ik dat je echt niet veel spullen nodig hebt. Ik heb drie maanden rond kunnen reizen met twee stuks handbagage: één backpack voor mijn kleren en één day pack voor mijn laptop, externe harde schijf en fotografieapparatuur. Meer had ik niet nodig.
+ Je creativiteit krijgt een boost
Door je levensstijl aan te passen, kan je creativiteit een vlucht vooruitnemen. Daar bedoel ik mee: je gaat dingen anders bekijken, nieuwe werkwijzen ontdekken en nieuwe kansen grijpen. Zo ontwikkelde ik in Athene een nieuw aanbod voor scholen en legde ik in Calgary via een klant contact met een drukkerij voor fine art photography. Ook ontdekte ik nieuwe omstandigheden om mee te werken als fotograaf: zo geven mediterraan en prairielicht beide een heel andere touch aan een foto.
Heb je de ambitie om als fotograaf digital nomad te worden? Ontdek dan hier hoe je als fotograaf al reizend kan werken!
Nadelen van leven als digital nomad
– Eenzaamheid
Als je gewend bent om iedere dag tussen de collega’s te zitten, is deze manier van leven echt iets heel anders. In bibliotheken, koffiebarretjes en coworkingspaces kom je onder de mensen, maar je ziet niet iedere dag dezelfde mensen. Ook kan het zijn dat je in een nieuwe stad nog geen connecties hebt.
Om dit te vermijden, kies ik vaak voor bestemmingen waar ik al mensen ken. Dan heb je al een netwerk wat je kan gebruiken als je vragen hebt. Ook nodig ik vrienden uit om me op te zoeken en heb ik regelmatig zoomsessies met familie en kameraden. Lukt dat allemaal niet, dan kan je nog altijd deelnemen aan activiteiten voor expats en andere nomads.
Eenzaamheid wordt niet alleen door nomaden ervaren, maar door ondernemers in het algemeen. Lees hier meer over de voor- en nadelen van ondernemen.
– Internet
Zo geweldig goed als het internet in 2023 in Nederland en België is, is het echt niet overal. Waar je als nomad ook neerstrijkt, overal moet je op zoek gaan naar een stabiele internetconnectie. Je wilt namelijk niet meemaken dat je verbinding wegvalt tijdens een video call. Dit zoekproces kan soms ook wat tijd in beslag nemen. Overigens, in Marseille ben je even op zoek naar een goede connectie, maar in Medellín (Colombia) of Calgary heb je die heel snel gevonden!
Op zoek naar een toffe bestemming? Calgary kan ik zeker aanraden! Bekijk hier de gids Calgary voor digital nomads!
– Kosten
Om als nomad rond te komen en je levensstijl te financieren, moet je redelijk verdienen. Al helemaal als je een thuisbasis in een duur land als Nederland of België hebt. Je kan proberen de kosten te drukken door naar goedkopere bestemmingen te gaan, maar dan nog heb je eenmaal meer nodig dan wanneer je gewoon vanuit pakweg Antwerpen of de Randstad werkt. Uiteraard kan je ook overwegen om je in te schrijven in een ander land, dan wordt het ineens een heel ander verhaal en kan je misschien veel goedkoper leven.
– Vervreemding en ethische vragen
Als je lang weg bent van huis, dan kan de band met je woonplaats verminderen. Op z’n Brussels gezegd, je “deconnecteert“. Je betaalt misschien wel belasting in je woonplaats, maar draag je voor de rest nog iets bij aan de plaats waar je geregistreerd staat?
Daarbij stelde ik mij weleens de ethische vraag of de gemiddelde Calgarian of Athener beter werd door de komst mij als digitale nomade. Ja, ik kan vertellen hoe geweldige deze steden als tijdelijke woonplaats zijn. Maar heb ik effectief iets bijgedragen aan de samenleving ter plekke? Nee.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er heel wat voordelen aan het nomadisch bestaan verbonden, maar ook wat nadelen. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen moet je voor jezelf uitmaken.
Zo vond ik deze nomadische reis geweldig, maar het gevoel deel uit te maken van mijn thuisbasis Brussel is ook heel belangrijk. Vandaar dat ik er niet voor kies om fulltime, maar parttime digital nomad te zijn. Overigens, diep respect voor de mensen die dit wel voltijds kunnen doen!
En zo ben ik dus geen fulltime digitale nomade. Ontdek hier meer redenen waarom ik een parttime digital nomad ben.