Persoonlijk: duurzame digital nomad

3 Nov 2023 | nomaden, ondernemen

duurzame digital nomad

Locatieonafhankelijk werken is geweldig, maar de levensstijl van een digitale nomade is niet altijd even duurzaam. Zeker met al dat gevlieg is de ecologische voetafdruk best wel groot. Vandaar mijn zoektocht om deze levensstijl milieubewuster aan te pakken. In dit artikel lees je mijn tips voor de duurzame digital nomad lifestyle!

Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik vlieg ook weleens. Voor familiebezoek moet ik weleens in de Amerika’s zijn en niet gaan is geen optie. 

Toch weerhoudt mij dat er niet van om een aantal maatregelen te nemen. De hieronder beschreven aanpassingen zijn zaken die ik in mijn persoonlijk en professioneel leven toepas. Ik ben dus zeker niet roomser dan de paus, maar doe mijn best op mijn eigen manier. De zoektocht naar een duurzamere levensstijl is immers een proces dat iedereen op zijn eigen manier doet.

Eerder dit jaar werd ik geïnterviewd door EenVandaag/AVTROTROS over de nadelen van het digitaal nomadenbestaan. Het niet-duurzame aspect was er daar één van. Lees hier het interview terug.

Meer weten over de voor- en nadelen van het de digital nomad lifestyle? Bekijk hier een handig overzicht met pro’s en contra’s van het digitaal nomadenbestaan!

Zo probeer ik duurzame digital nomad te zijn:

1. Leven zonder auto

Dit gaat voor mij echt prima. Vanuit mijn standplaats Brussel kom ik in België en Nederland letterlijk overal met het openbaar vervoer. Daarnaast is een auto in Brussel ook gewoon onhandig in mijn geval: in de Europese Wijk, waar ik woon, staat vaak file en is de zoektocht naar een parkeerplek een queeste.

Nu begrijp ik ook dat het wat anders ligt voor mensen die op het platteland wonen met minder voorzieningen. Maar in de Belgische hoofdstad lukt mij dat prima: ik leef alleen, heb geen kinderen en het openbaar vervoer is er ronduit fantastisch.

Overigens ben ik geen fulltime, maar een parttime digital nomad. Hier kun je zien waarom ik geen fulltime digital nomad ben

2. Fietsen in Brussel

De tijd dat de Europese hoofdstad een hel voor fietsers was, ligt tegenwoordig achter ons. Met heel wat mooie fietspaden langs de brede boulevards ben je soms sneller op je bestemming als met de metro!

Over het algemeen geldt deze regel tot de grens van 10 km. Als ik shoots of meetings met klanten of partners in Brussel heb, kom ik dus bijna altijd met de fiets. Moet ik buiten de stad zijn, dan neem ik het openbaar vervoer.

Meer weten over Brussel? Bekijk dan hier de gids ‘Brussel voor digital nomads’.

3. Reizen met openbaar vervoer

Zoals ik al schreef: zeker in Brussel is het openbaar vervoer fantastisch, maar uiteindelijk zijn de meeste uithoeken van België en Nederland wel bereikbaar met het openbaar vervoer. Om in sommige dorpen te komen, heb ik veel tijd nodig. Dat is voor een digitale nomade niet erg, want onderweg kan ik ook werken.

En voor de duidelijkheid: in mijn eigen woonplaats ga ik zo min mogelijk met het openbaar vervoer. Daar opteer ik voor een (deel)fiets. Zo werk ik ondertussen ook nog aan mijn eigen conditie!

4. Reizen per trein binnen Europa

In het grootste deel van Europa hebben we een goed spoorwegnet. Zeker vanuit Brussel, want dat is een internationaal knooppunt voor hogesnelheidstreinen. Binnen een straal van 1000 km zijn een heleboel bestemmingen binnen de dag bereikbaar!

Verder vind ik reizen per trein veel aangenamer als vliegen. In tegenstelling tot in een vliegtuig kun je in een trein wel goed doorwerken, want een trein heeft geen last van turbulentie. Zo is dit artikel geschreven gedurende een treinreis van Bordeaux naar Brussel.

5. Zo min mogelijk vliegen

Zoals ik al zei: hier ontkom ik niet aan, want mijn familie woont in Canada. Wel probeer ik mijn vliegtrips te beperken tot eenmaal per jaar. En als ik naar Canada ga, dan probeer ik daar voor langere tijd te blijven.

Per vrachtschip de oceaan oversteken vind ik ook niet echt wenselijk, omdat deze boten ook enorm veel uitstoten. Experts wezen mij erop dat het wel vliegen en het zo lang mogelijk ter plekke blijven de meest milieuvriendelijke optie is! Verder heb ik zeker vertrouwen in de verduurzaming van de scheep- en luchtvaartsector. 

Beland je zoals ik in West-Canada om daar langere tijd als digitale nomade te verblijven? Ontdek dan hier tips het voor het supermoderne en hyperdiverse Calgary.

6. Lokaal consumeren

Eenmaal ter plekke probeer ik ook aandacht te besteden aan het eten en drinken van lokale producten. Zeker in gebieden als Zuidoost-Europa of Latijns-Amerika vind je met name lokaal geteeld groente en fruit.

Verder valt het mij opdat het lokaal consumeren in steeds meer westerse landen in opkomst is: ook in pakweg Noord-Frankrijk en West-Canada vind je steeds meer mensen die hier de voorkeur aan geven.

7. Samenwerken met changemakers

De laatste tijd word ik ook steeds vaker benaderd door bedrijven die inzetten op duurzaamheid, diversiteit of inclusie. Dat is mooi, want daar hou ik mij als ondernemer ook mee bezig. Als webdesigner en fotograaf probeer ik ook impact te maken. Zo werk ik dus niet alleen met changemakers, maar probeer ik zelf ook een impact ondernemer te zijn.

Meer weten over changemakers? Lees dan hier hoe je een impact ondernemer kan worden.

Conclusie

Doe ik alles netjes volgens het plaatje? Nee, zeker niet. Ik probeer op mijn manier bij te dragen aan een wereld die duurzamer is. Ik wijs dus zeker niet met het vingertje, maar probeer vooral te inspireren.

Op zoek naar een webdesigner of fotograaf die ook inzet op duurzaamheid? Ik help je graag. Zie hier mijn aanbod. Of neem vrijblijvend contact op.

Hoe probeer jij jouw ecologische voetafdruk te beperken?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Persoonlijk: op naar een duurzame website

Persoonlijk: op naar een duurzame website

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om mijn eigen website te verduurzamen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik een duurzame website wil en hoe ik...

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Om locatieonafhankelijk te werken, hoef je eigenlijk helemaal niet zover. Op nog geen duizend kilometer van Brussel ligt Bordeaux, waar je per trein naar toe kan. Benieuwd hoe je hier kan werken en leven? Je leest het in deze gids “Bordeaux voor...

Geen spam meer op je WordPress-website

Geen spam meer op je WordPress-website

Spam op WordPress-websites, het kan verschrikkelijk irritant zijn. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Welke spam maakt WordPress-gebruikers het leven zuur? En hoe zorg je ervoor dat je geen spam meer krijgt? Je leest het in dit artikel.  Wat...

Pin It on Pinterest

Share This