Uitgelicht: voordelen en nadelen van ondernemen

10 Dec 2022 | ondernemen

voordelen en nadelen van ondernemen

Voor jezelf beginnen: veel mensen dromen ervan, maar niet iedereen doet het. Wil je weten of het ondernemerschap iets voor je is? Ontdek dan hier de voordelen en nadelen van ondernemen.

Wie denkt er niet aan: het van negen tot vijf leven achter je laten en lekker voor jezelf beginnen. Ondernemen is geweldig, maar, laten we eerlijk wezen, niet voor iedereen geschikt. In dit artikel deel ik de voor- en nadelen van het runnen van een eigen bedrijf met je.

Voordelen van ondernemen

+ Je eigen baas zijn

Stel je voor dat jezelf al je beslissingen mag nemen. Over het werk dat je levert, je eigen huisstijl, je communicatiekanalen, je doelen of zelfs je salaris. Als zelfstandige kun je dat doen. Schitterend toch?

+ Je eigen tijd indelen

Ben je een hele vroege vogel? Spring dan om half zes uit de veren, begin om zes uur met werken en stop uiterlijk om twee uur ‘s middags. Of hou je van uitslapen? Prima, je kan ook rond het middaguur beginnen en ‘s avonds rond acht uur stoppen. Je kan zelfs je vrije dagen kiezen!

+ Kiezen waar je werkt

Hou je van thuiswerken? Heel wat ondernemers kunnen dat. Denk aan IT’ers, schrijvers, journalisten, psychologen, noem maar op. Of als je liever mensen om je heen hebt kun je in een koffiebar gaan werken, of in een bibliotheek of coworkingspace. Geen zin in een koude, donkere winter? Neem je computer mee en werk vanuit een Airbnb in Barcelona of Lissabon. Geïnteresseerd in een leven als digital nomad? Met een eigen business kun je dat doen!

Meer weten over werken in ultieme vrijheid? Lees dan hier hoe je digital nomad kan worden.

+ Beslissen hoe je werkt

Volledig papierloos en enkel digitaal werken kan. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om al je aantekeningen op papier te maken. Ook kun je zelf beslissen of je alleen werkt of in een team. Zo kan je als webdesigner prima alleen werken, maar ook een team vormen met fotografen, graphic designers, developers en copywriters. Vergaderen op locatie of liever via Zoom? Het kan allemaal!

+ Beslissen met wie je werkt

Niet alleen je coworkers kun je uitkiezen, je kan ook je klanten uitkiezen. Dat doe je door duidelijk een doelgroep te bepalen, je daarop te richten via je social media en voor die mensen opdrachten uit te voeren. Je houdt het namelijk langer vol als je je werk graag blijft doen. Dient zich een opdracht aan die je niet ziet zitten? Je kan gerust nee zeggen.

Je doelgroep bepalen hoort bij je personal branding. Lees hier meer over personal branding voor creatieve ondernemers.

+ Je ontwikkelen als ondernemer

Starten met ondernemen en er voluit voor gaan levert ook iets bijkomends op: je ontwikkelt je veel sneller dan wanneer je in loondienst bent. Je doet nieuwe kennis op en je traint nieuwe vaardigheden. Zo leer je al doende boekhouden en je gaat risico’s durven nemen om je bedrijf sneller te laten groeien. Opgelet met financiële risico’s: hou die buffer achter de hand!

Een buffer heb je nodig voor noodgevallen. Lees hier wat je kan doen in geval van recessie of financiële crisis.

Nadelen van ondernemen

Natuurlijk is niet alles even geweldig. Wat dacht je van deze punten?

– Onzeker inkomen

Dit is echt wennen in het begin. Waar je bij een baan in loondienst altijd keurig je salaris op het einde van de maand krijgt gestort, kun je bij ondernemen eigenlijk nooit voorspellen hoeveel er binnen komt. De ene maand kom er veel binnen, de andere maand veel minder. Het hoort er nu eenmaal bij.

– Moeilijk begin

Het begin is echt niet gemakkelijk: je moet echt keihard werken, mogelijk harder dan je in loondienst deed. Daardoor heb je mogelijk minder vrije tijd. Ook kan het begin wat eenzaam zijn als je zonder zakenpartner werkt. Ja, het begin kan behoorlijk hard zijn, maar het kan zich uiteindelijk dubbel en dwars terugverdienen. Wie weet kun je na anderhalf jaar al minder uren gaan werken voor een goed inkomen, of kun je na een tijdje zelfs iemand aannemen!

Hoe begin je eigenlijk met ondernemen? Lees hier hoe je je eigen bedrijf opricht.

– Veel belasting betalen

In Nederland en België betalen we sowieso veel belasting. Voor ondernemers komt daar nog iets bovenop: grofweg een derde tot meer dan de helft van je inkomen verdwijnt in de staatskas. Hierdoor kan de druk, om veel omzet te maken, soms hoog zijn.

Waarom moeten we eigenlijk zoveel van ons inkomen afstaan? Ontdek hier waarom zelfstandig ondernemers in België zoveel belasting betalen.

– Hoge werkdruk

Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor zowel het slagen als het falen van je zaak. Ook dit zorgt voor een hoge werkdruk. Dit is niet alleen een challenge, maar, als je niet oplet, ook een valkuil. Daarom is het superbelangrijk om andere dingen te blijven doen en dagen vrij te nemen. Verlies je niet in je eigen onderneming.

– Boekhouding: vloek of zegen

Veel startende ondernemers houden hier niet zo van: de administratie. Toch is het in zowel Nederland als België verplicht om als onderneming een overzicht van je inkomsten en uitgaven bij te houden. Je kan dit zelf doen, maar je kan ook met een boekhouder gaan werken. Aan jou de keuze.

Wil je weten of je hulp nodig hebt bij je administratie? Bekijk dan hier of je wel of geen boekhouder nodig hebt.

Conclusie

Zelfstandig ondernemen kan geweldig zijn om te doen, maar is niet aan iedereen besteed. De vrijheid, mogelijkheden en groeikansen zijn geweldig. Toch gaat dit ook samen met onzekerheid, een moeilijk begin, een risico om jezelf hierin te verliezen en de nodige administratieve rompslomp. Is het iets of niets voor je? Denk er goed over na.

Zou jij voor jezelf beginnen? Waarom wel of waarom niet?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Persoonlijk: op naar een duurzame website

Persoonlijk: op naar een duurzame website

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om mijn eigen website te verduurzamen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik een duurzame website wil en hoe ik...

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Om locatieonafhankelijk te werken, hoef je eigenlijk helemaal niet zover. Op nog geen duizend kilometer van Brussel ligt Bordeaux, waar je per trein naar toe kan. Benieuwd hoe je hier kan werken en leven? Je leest het in deze gids “Bordeaux voor...

Geen spam meer op je WordPress-website

Geen spam meer op je WordPress-website

Spam op WordPress-websites, het kan verschrikkelijk irritant zijn. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Welke spam maakt WordPress-gebruikers het leven zuur? En hoe zorg je ervoor dat je geen spam meer krijgt? Je leest het in dit artikel.  Wat...

Pin It on Pinterest

Share This