Hoe kun je fotograaf worden?

3 Dec 2022 | fotografie

fotograaf worden

Veel mensen hebben fotografie als hobby en sommige willen hier hun werk van maken. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? In dit artikel deel ik een aantal tips met je om professioneel fotograaf te worden.

Heb je de fotografiemicrobe ook zo te pakken? En zelfs zo erg dat je hier je beroep van wilt maken? Dan heb je al een heel belangrijk ingrediënt wat je slaagkans kan verhogen: een enorme dosis motivatie.

Daarnaast zeggen sommige fotografen dat je talent moet hebben, anderen zeggen dat je vooral eindeloos moet oefenen. Dat laatste is natuurlijk zeker waar. Dat talent laten we even in het midden.

Je ziet het zitten? Dan geef ik je deze tips mee die jou al een heel eind op weg kunnen helpen!

Tip 1: Zorg dat je echt goede foto’s kan maken

Een fotograaf die slecht werk levert, zal niet gevraagd worden om te komen shooten. Het maken van kwalitatieve beelden is dus echt een must. Zorg dat je het vak onder de knie hebt, zodat je in allerlei verschillende situaties je werk kan doen. Je had een outdoor shoot gepland, maar het begint te regenen en nu moet je aan het werk in een ruimte met beperkt daglicht? Een vakfotograaf kan hier moeiteloos mee uit te voeten.

Maar hoe doe je dit? Als je echt goed wilt worden, dan heb je de nodige technische kennis nodig. Die kunnen professionals jou aanleren op een opleiding, maar je kan het ook zelf doen. Er zijn enorm veel succesvolle fotografen in deze wereld en niet iedereen van hen heeft een fotografieopleiding gehad. Het geheim zit hem erin om heel erg veel te oefenen in verschillende omstandigheden.

Ben je nog aan het twijfelen over wat je wilt? In dit artikel lees je hoe je erachter komt wat bij jou past.  

Tip 2: Ontwikkel een eigen stijl en specialiseer je

Er zijn duizenden fotografen in België en Nederland, maar hoe val jij nu op? Door jouw eigen, unieke stijl te ontwikkelen. Bij welke tak van de fotografie voel jij je goed? Waar word je voor gecomplimenteerd? Misschien is dat wel bruiloftsfotografie, of eerder modefotografie. Zo ben ik vooral bezig met event- en portretfotografie in daglicht, omdat men mijn werk kent van beslissende momenten (des moments décisifs in het Frans) met een bijzondere lichtinval.

Een eigen stijl bestaat uit een kenmerkende stijl van fotograferen en ook nog uit een bepaalde stijl van afwerken. Als mensen jouw foto’s herkennen tussen andere foto’s, dan heb je echt een eigen stijl. Ga daarvoor!

Tip 3: Creëer een tof aanbod

Heb je een eigen stijl ontwikkeld? Dan kun je kijken hoe je deze kan verkopen aan toekomstige opdrachtgevers. Worden jouw beelden gekenmerkt door een sterke flits? Dan ben je misschien wel een heel goed portret- en eventfotograaf. Of werk je, net zoals ik, graag met daglicht? Dan ben je misschien wel een echte reisfotograaf.

Hierbij is het ook al goed om na te denken voor wie je wilt gaan fotograferen. Kies een duidelijke doelgroep die zich in jouw aanbod kan herkennen en daarom met jou contact op gaat nemen. Hou je van food photography? Dan kun je misschien als doelgroep high end restaurants nemen.

Je bent klaar om de markt te bestormen? Werk een plan uit en start. Wil je weten hoe je dat kan doen? Lees hier hoe je een eigen creatief bedrijf kan starten.

Tip 4: Probeer leuke klanten en opdrachtgevers te vinden

Toegeven, dit is in het begin één van de moeilijkere dingen. Het valt of staat vaak met de afbakening van je doelgroep en je marketing. Word jij de foodfotograaf voor high end restaurants, probeer dan contact te maken met deze doelgroep. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je website op hen te richten en door contact met hen te zoeken via hun kanalen.

Natuurlijk hoef je ook niet altijd een eigen bedrijf te starten als fotograaf. Soms komt het ook nog weleens voor dat fotografen in loondienst worden aangenomen. Echt waar, je komt het af en toe tegen in online-vacaturegroepen.

Wil je meer weten over klanten vinden? Lees dan hier hoe je de leukste opdrachtgevers vindt.  

Tip 5: Blijf publiciteit maken

Als je eenmaal vertrokken bent als fotograaf, dan is dat geweldig. Natuurlijk wil je na een tijdje niet zonder opdrachten vallen, daarom is het belangrijk om reclame te blijven maken voor je diensten. Dat gaat de laatste jaren enorm gemakkelijk via social media. Kies meerdere paden om op te wedden, zo kun je mij vinden op Facebook, Instagram en LinkedIn. Ook zie je steeds meer fotografen op TikTok.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je blijft opvallen in die eindeloze stroom van berichten op tijdlijnen. Ontwikkel een eigen stijl in vorm, kleur en lettertype, die niet alleen op je website zichtbaar is, maar ook op je social media. Extra tip: maak templates in Canva, dat gaat sneller als met Photoshop!

Wil je meer weten over personal branding? Lees dan hier hoe je een eigen branding kan ontwikkelen.

Tip 6: Hou het leuk voor jezelf

Ondernemen is geweldig, ik kan niet anders zeggen. Maar het is hard werken en je moet het wel leuk blijven vinden. Dat kan je doen door vooral in te zetten op opdrachten die echt iets voor jou zijn. Of als het shooten en editen je te eentonig wordt, kun je er een andere dienst bij aanbieden. Misschien kun je wel les gaan geven op een fotografieacademie bij jou in de buurt!

Ik hou het voor mezelf afwisselend door zowel fotografie als webdesign aan te bieden. Webdesign heeft namelijk veel raakvlakken met fotografie, denk aan compositie, kleur en vorm.

Conclusie

Of je een opleiding nodig hebt, moet je vooral zelf beslissen. Echt goed worden kun je pas door heel veel te oefenen. En te blijven oefenen. Daarnaast heb je een gevoel voor marketing nodig door jouw eigen stijl te ontwikkelen, klanten te vinden en aan je te binden. Publiciteit maken en een divers aanbod zorgen ervoor dat de mensen blijven komen en dat je het graag blijft doen. Ik wens je heel veel succes toe!

Zou jij professioneel fotograaf willen worden? Waarom wel of waarom niet?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Hoe maak je een fotografie website?

Hoe maak je een fotografie website?

Je bent fotograaf en je wilt je beelden aan de wereld laten zien? Dan is het hoogste tijd om eindelijk eens werk te gaan maken van die website. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een fotografie website maken? In dit artikel krijg je heel wat tips waar...

Vijf top locaties voor straatfotografie in Nederland

Vijf top locaties voor straatfotografie in Nederland

Het fotograferen van het leven op straat is geweldig, zeker in een aantal Nederlandse steden. Deze plaatsen bruisen en bieden een interessant decor. Benieuwd naar geweldige locaties voor straatfotografie in Nederland? Lees dan verder! Spoiler...

Waarom iedere ondernemer een website nodig heeft

Waarom iedere ondernemer een website nodig heeft

Is een website anno 2023 niet meer nodig? Natuurlijk wel! Het komt niet alleen professioneel over, je hebt ook nog eens alles onder controle. Ontdek in dit artikel 6 redenen waarom een website nodig is voor ondernemers.Een website nodig of enkel...

Pin It on Pinterest

Share This