Bloggen, veel ondernemers doen het. Hiermee vergroot je je expertstatus en je positie in Google. Dit kan je op termijn meer klanten opleveren. Maar hoe begin je eigenlijk aan zakelijk bloggen met WordPress? In dit artikel krijg je een stappenplan met tien tips mee om direct te starten!
Bloggen is een manier om mensen te laten zien wat jij als zelfstandig ondernemer allemaal in je mars hebt. Door tips te delen, help je heel wat andere mensen. Het is een manier om je onderneming zichtbaar te maken. Zo kunnen mensen je via Google vinden, ze kunnen jouw blog volgen en misschien later je klant worden.
Overweeg je om te beginnen met bloggen? Weet dan gerust dat dit een werk van de lange adem is: de eerste weken merk je niet zoveel. Pas na een paar maanden merk je het effect dat mensen je gaan vinden via Google. En als je consequent nieuwe artikels blijft posten op je blog, dan kan je bezoekersverkeer binnen een jaar echt enorm vooruitgaan!
Stappenplan voor zakelijk bloggen
Bloggen kost dus veel energie en vooral veel geduld. Is het je de tijdsinvestering waard? Dan kunnen deze stappen je vast op weg helpen!
- Bepaal je onderwerp: kies een onderwerp waar je veel vanaf weet en waarmee je mensen kan helpen. Zo kan een graphic designer bijvoorbeeld voor graphic design kiezen.
- Maak een structuur: werk met categorieën zodat mensen gemakkelijk kunnen navigeren op je blog, zo blijven ze immers op je site! De graphic designer zou kunnen kiezen voor bijvoorbeeld de categorieën webdesign en logo’s.
- Ontwerp een mooie lay-out: maak een sjabloon zodat al je berichten op dezelfde manier verschijnen. Zorg ook dat ze terugkomen in een aantrekkelijk blog- en categorie-overzicht.
- Voor je live gaat: publiceer drie blogs. Zo staan er mooi drie op een rijtje in het blogoverzicht!
- Geef niet op, hou vol: zeker de eerste weken merk je weinig effect. Maar ga door en hou vol. Als je iedere week een blog publiceert, dan stijgt je bezoekersverkeer zeker binnen een paar maanden! Tenminste, als je de tips hieronder opvolgt.
Tips voor zakelijk bloggen
Om je blog succesvol te maken, geef ik je ook graag de volgende tips mee:
1. Schrijf minstens 800 woorden per blog
Bijna iedereen in Nederland en België gebruikt Google als zoekmachine. En Google houdt van blogs van minstens 800 woorden. Wil je weten aan hoeveel woorden je zit? Het programma Word telt automatisch de woorden, die verschijnen links onderaan in je scherm. Zie je dat niet? Ga dan naar ‘extra’ en klik op ‘woorden tellen’.
Ben je op zoek naar een geschikt lettertype voor je blog? Lees dan hier hoe je een geweldig lettertype kan vinden!
2. Uitgelichte foto
Ook dit ziet een zoekmachine als Google graag. Een uitgelichte foto is de blikvanger van je artikel. Deze afbeelding voeg je toe via WordPress. Geef deze ook een passende naam mee voordat je deze upload. Zo kan je blog ook via de functie ‘images’ op Google gevonden worden.
3. Werk aan je SEO
SEO betekent search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie. Dat betekent dat jij ervoor kan zorgen dat jouw blog beter gevonden wordt. Gebruik een plugin als Yoast SEO om je SEO te regelen. Kies een titel die een zoekopdracht bevat die veel voorkomt. Zo is ‘logo ontwerpen’ een veel voorkomende zoekopdracht. Die kun je in je titel verwerken tot ‘Hoe kan je een logo ontwerpen?’ Vervolgens zorg je ervoor dat de zoekterm ‘logo ontwerpen’ voorkomt in je tekst, in je tussentitels en in je alt tekst voor de uitgelichte afbeelding. Daarnaast kun je zo’n term ook voor laten komen in het venster van Yoast, dat staat meestal onderaan in het WordPress-venster waarmee je een blog publiceert. Daar is het goed om dit als key phrase in te vullen en het in je meta description terug te laten komen. Je key phrase is je zoekterm en de meta description is het stukje tekst wat onder je titel in Google verschijnt. Dat is vrij kort, hooguit twee zinnen.
Wil je meer weten over internetteksten? Lees dan hier hoe je een goede online tekst kan schrijven!
4. Voeg links toe aan je blog
In je tekst zelf kun je links toevoegen naar gerelateerde blog posts, die bijvoorbeeld in dezelfde categorie verschijnen. Je kan dat doen zoals ik dat onder dit punt doe. Dat zijn interne links. Daarmee hou je je bezoekers langer op je website. Daarnaast heb je ook externe links: die verwijzen naar relevante content op andere websites.
Het kan een goed idee zijn om meer interne dan externe links in je blog post te zetten. Zo kun je ‘blog scraping’ misschien wel vermijden. Lees hier wat blog scraping is en wat je daartegen kunt doen.
5. Overzicht recente of relevante posts
Wat je vaak tegenkomt onderaan een blog, is een overzicht van de meest recente artikels of een overzichtje van artikels die in dezelfde categorie zijn gepubliceerd. Je kan dat doen door er bijvoorbeeld een drietal naast elkaar te laten verschijnen. Voor een voorbeeld: zie onder deze blog.
6. Sta reacties toe en reageer terug
WordPress blogs hebben de mogelijkheid om in interactie te gaan met je lezers. Vooral doen, want je kan je blog zo instellen dat je een reactie eerst goedkeurt voordat je deze publiceert. Ook kun je het zo regelen dat je een melding krijgt als er een reactie geplaatst wordt, bijvoorbeeld als een mailtje. Reageer zeker op reacties van anderen. Dat is niet alleen respectvol naar je lezers toe, maar laat ook zien dat je als ondernemer betrokken bent bij je website.
7. Bescherm je blog tegen spam
Op zoek naar meer tips om je WordPress blog veilig te houden. Bekijk hier tips om een site veilig te maken.
8. Help Google een handje om je te laten vinden
Google screent continue het internet op zoek naar nieuwe content, dit is indexeren. Maar deze zoekmachine heeft wel tijd nodig. Je kan dit versnellen door je nieuwe posts handmatig te laten indexeren via de tool Google Search Console. Heb je iets nieuws geschreven? Inspecteer dan de link in het venster bovenaan. Vervolgens klik je op ‘indexering aanvragen’. Normaal gezien is je pagina binnen enkele dagen geïndexeerd en dus vindbaar via Google. Duurt het langer, dan kun je dit opnieuw doen.
9. Deel je blog via social media
Je kan niet alleen zelf je blog posts delen op social media, je kan dit ook door anderen laten doen. Zo kun je deelknoppen of sharing buttons toevoegen aan ieder blog wat je publiceert. Je kan dat bijvoorbeeld doen met de plugin Monarch Social Sharing. Zo hoeven mensen niet eerst jouw link te kopiëren en dan te plakken in hun Facebookbericht.
Monarch Social Sharing is één van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.
10. Deel je blog via een mailinglist
Ook in het jaar 2023 zit niet iedereen op social media. En dat is helemaal prima. Om die groep ook te bereiken, kun je overwegen om te werken met een mailinglist. Dit kun je bijvoorbeeld doen via het Nederlandse bedrijf Laposta.
Wil je een nieuwsbrief starten? Volg dan dit stappenplan om bij Laposta een mailinglist en nieuwsbrieven te maken!
Conclusie
Zoals je gezien hebt is bloggen echt heel tijdsintensief en een werk van de lange adem. Maar het kan zeker de moeite lonen als je goed gevonden wilt worden via Google. En op termijn kan het je meer klanten opleveren.
Heb jij een blog? Waarom wel of waarom niet?
Dit artikel bevat affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.