Fotografeer je graag en ben je toe aan een echte challenge? Wellicht is een fototentoonstelling organiseren iets voor jou. Het is niet alleen heel leuk om te doen, het levert je ook veel exposure op. Wil je weten hoe je hieraan moet beginnen? Lees dan dit artikel. Spoiler alert: het is echt heel erg veel werk!
Foto-exposities kom je eigenlijk in zowat alle gemeentes tegen. In musea, bibliotheken, parken, stations, kunstgaleries, cafés, restaurants en nog veel meer. Je kan het zo gek niet bedenken of er zijn wel werken van fotografen tentoongesteld.
Toch kruipt er enorm veel voorbereiding in, maar het is de investering waard. De kans is groot dat een nieuw publiek je werk leert kennen en dat je nadien vaker gevraagd wordt voor opdrachten, je werken kan verkopen of wordt gevraagd om elders te exposeren.
Wat moet je doen om een foto-expositie te organiseren?
Een exact stappenplan kan ik je niet geven, hoe je het doet mag je namelijk helemaal zelf weten! Wel krijg je hieronder een twaalftal tips die jou helpen om van jouw fototentoonstelling een succes te maken.
Tip 1: waarom ga je exposeren?
Is je doel werk verkopen, je bereik vergroten of slechts je werken aan je brede kennissenkring te laten zien? Dat is helemaal prima. Je kan een expositie zo professioneel of hobbymatig mogelijk organiseren als je zelf wil.
Heb je een commercieel doel? Neem dat dan mee bij de volgende stappen. Het kan de keuze van de werken, het materiaal en de locatie enorm beïnvloeden.
Tip 2: exposeer je alleen of in groep?
Ik spreek uit ervaring: een tentoonstelling in groep organiseren is zoveel gemakkelijker als alleen! Kies je ervoor om alles zelf te doen, trek er dan maar een aan tal weken of maanden voor uit om alles goed voor te bereiden.
Doe je het in groep, dan kun je de taken onderling verdelen. Wel zo handig om het werk ook over weken of maanden uit te spreiden, zo heb je als groep minder last van stress en kan het gezellig blijven. Mijn ervaring is dat groepsexposities enorm goed voor de teambuilding en teamspirit van een groep fotografen zijn!
Tip 3: wat ga je laten zien?
Vanzelfsprekend laat je natuurlijk alleen je beste werken zien. Dat kan een combinatie van singles zijn, werken die op zichzelf staan en als beeld iets heel krachtig over kunnen brengen. Je kan er ook voor kiezen om een serie foto’s te laten zien. Dat kunnen er enkelen, maar ook tientallen, of zelfs honderden, zijn.
Ga je voor een reeks, probeer er dan om voor te zorgen dat er een duidelijke samenhang zichtbaar is. Die kun je soms terugvinden in de sfeer van de foto’s, in de afwerking, in de stijl of gewoon in het thema.
Ga je straatfoto’s tentoonstellen? Lees hier of je foto’s van jan en alleman mag publiceren.
Tip 4: waar ga je tentoonstellen?
Eerder in dit artikel schreef ik al waar je zo allemaal kan exposeren. Ga je voor een galerie, museum of cultureel centrum, dan heb je wellicht de ruimte en heel wat licht. Ga je bijvoorbeeld voor een school, dan ga je veel minder plek hebben omdat schoolgebouwen vaak vol materiaal staan.
Ook is de keuze van de plek van invloed op het materiaal: als je in de openlucht exposeert, heb je sterker materiaal nodig dan binnen. Of als je werken ophangen in een gebouw waar ook voetbalwedstrijden gekeken worden, probeer er dan rekening mee te houden dat fragiele werken kunnen sneuvelen. Ook hier spreek ik helaas uit ervaring en dat wil ik je maar al te graag besparen!
Tip 5: hoe gaat je tentoonstelling eruitzien?
Als je weet welke werken je gaat laten zien en waar je gaat exposeren, kun je eens gaan onderzoeken hoe je het geheel over wilt laten komen. Je kan eenvoudig in Photoshop een simulatie maken: waar hang je welk werk op en hoeveel tussenruimte laat je tussen de foto’s?
Wat de tussenruimte betreft: als de werken te dicht op elkaar hangen kan het geheel vrij druk overkomen. Dat is een keuze die je kan maken. Je kan er ook voor opteren om meer ruimte tussen de foto’s te laten. Zo creëer je een rustigere sfeer.
Tip 6: welk materiaal ga je gebruiken?
Dit heeft natuurlijk vooral met de keuze van de werken, de locatie, je budget en je persoonlijke voorkeur te maken. Zo exposeer ik liever niet in lijsten (of kaders zoals men in België zegt), omdat er dan meestal spiegelend glas bij komt wat mij verhindert om een foto goed te kunnen zien.
Exposeer je buiten, kies dan echt een sterk materiaal wat een tijdje mee kan gaan. Kies je voor binnen, dan kun je eenvoudigere materialen kiezen, zoals op aluminium (dibond) of gewoon op Capafix, een steviger materiaal als schuimkarton. En mocht je foto’s willen verkopen: denk dan eens na over hoe je de prijzen wilt laten zien. Via QR-codes of eerder via bordjes?
Moet je je foto’s bijsnijden vanwege de lijsten of kaders? Lees hier hoe je foto’s kan croppen.
Tip 7: hoe laat je je foto’s afdrukken?
Je kan ervoor kiezen om je foto’s zelf af te drukken, maar dan heb je wel professionele printapparatuur nodig. Besteed je dit uit, zoek dan een goed fotolaboratorium bij jou in de buurt wat jou echt goed kan helpen. Maak zeker een afspraak om de mogelijkheden door te spreken, laat een offerte opstellen en vraag om proefdrukken.
Druk je niet zelf af, zoek dan tijdig een drukker. Ook in grote steden als Brussel is het, ondanks het relatief grote aanbod, moeilijk om last minute een fotolaboratorium te vragen een reeks prints voor je expo te maken. Verder zijn er laboratoria online actief en daar valt me op dat de kwaliteit kan verschillen per aanbieder.
Tip 8: hoe lever je foto’s aan?
Besteed je het afdrukken uit aan een laboratorium, vraag dan om de uploadeisen. Vaak wordt dit in type bestand, aantal pixels en kleurenprofiel uitgedrukt. Qua kleurenprofiel wordt er vaak met (s)RGB gewerkt, het type bestand hangt af van de drukker en het aantal pixels van de grootte van je werk. Bespreek dit dus duidelijk met je drukker.
Mocht je het afdrukken zelf willen doen, zorg dan dat je voldoende kennis van zaken hebt. Heb je die niet, ga dan op zoek naar een specialist. Zo besteed ik het printen van mijn foto’s uit en vraag ik altijd aan een drukker naar de minimale en maximale uploadeisen.
Tip 9: hoe maak je reclame voor jouw fototentoonstelling?
Maak om te beginnen gebruik van de social media. Deel het op Facebook, Instagram, LinkedIn en zelfs op TikTok (als je daar natuurlijk op zit). Post niet alleen afzonderlijke bijdragen, maar maak ook gebruik van reels en stories. In social media schuilt de kracht van de herhaling: hoe vaker mensen het zien, hoe beter ze weten dat jij iets organiseert.
Daarnaast kun je een persbericht maken en doorsturen naar lokale actoren, zoals culturele instellingen en regionale pers. Wie weet hou je er wel een interview met een lokaal magazine aan over. En mocht je het budget hebben, ontwerp dan toffe affiches die je bij jou in het dorp of in de stad op een heel aantal plaatsen kan laten zien. Tip: zoek uit of vraag van tevoren of je het wel ergens op mag hangen, er zijn tegenwoordige strenge wetgevingen hierrond.
Zijn je fotobestanden te groot voor social media of affiches? Lees hier hoe je foto’s kan verkleinen.
Tip 10: hulp vragen bij de opbouw
Heb je alles voor de tentoonstelling? Geweldig, want dan kun je eraan beginnen! Eenmaal ter plekke aangekomen blijkt dat je nog wat werk hebt. Misschien moet je meten en gaten in de muur boren. Als je, zoals ik, twee linkerhanden hebt, dan raad ik je aan om te vragen of het lokale buurt- of cultureel centrum, waar je exposeert, een conciërge of klusjesman heeft die jou hierbij kan helpen. Scheelt echt enorm veel tijd!
Tip 11: wel of geen vernissage of receptie organiseren?
Niets zo leuk als een feestelijke opening. Nodig mensen uit, laat een spreker over het thema van de tentoonstelling aan het woord (een lokaal politicus of een collega fotograaf) en voorzie een hapje en een drankje. In Nederland heet dit een receptie, in België een vernissage. Sommige Belgische fotografen zijn zo feestelijk ingesteld, dat ze niet enkel een vernissage, maar ook een finissage of eindfeest organiseren!
Tip 12: hoe contact maken met je publiek?
Op een openingsfeest is het heel gemakkelijk om contact te maken met je bezoekers. Je spreekt elkaar aan en je breidt je netwerk uit. Exposeer je in groep, dan heb je ook de mogelijkheid om dagelijks permanentie te organiseren en nieuwe contacten te maken. Sta je er alleen voor, dan heb je die kans waarschijnlijk niet. Om contact te onderhouden met je publiek kun je ze vragen om hun e-mailadres ergens achter te laten (via QR-code of op papier) of laat ze iets in een gastenboek schrijven. Ook kun je ze vragen om hun bezoek aan jouw expo via social media te delen en jou online te gaan volgen.
Geen zin in de immense organisatie van een tentoonstelling? Je kan ook online exposeren. Bekijk als voorbeeld hier mijn online expositie van mijn afstudeerproject uit 2021.
Ik wens je heel veel succes toe met het organiseren van je fototentoonstelling! Ben je benieuwd waar mijn werken al gehangen hebben? Neem dan eens een kijkje op mijn fine art photograhy website.