Geen spam meer op je WordPress-website

10 nov 2023 | webdesign

jochem oomen | geen spam | Foto: Sander de Wilde

Spam op WordPress-websites, het kan verschrikkelijk irritant zijn. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Welke spam maakt WordPress-gebruikers het leven zuur? En hoe zorg je ervoor dat je geen spam meer krijgt? Je leest het in dit artikel.  

Wat voor spam krijgt een WordPress-website?

Heb je een blog waaronder mensen kunnen reageren? Heb je een contactformulier op je WordPress-website? Vroeg of laat weten ze je te vinden. Je krijgt ineens spamberichten in bijvoorbeeld het Engels, Russisch of Chinees via je contactformulier. Of reacties in deze talen onder een blogbericht. Met uiteraard een link naar een pagina waar je beter niet op klikt.

Want daar is het de schrijvers van spamberichten om te doen: meer inkomsten genereren via clicks op hyperlinks! En met een beetje pech bevat deze link malware. Bijvoorbeeld: je klikt op de link, je downloadt iets en een virus installeert zich op jouw computer. Dit wil je niet meemaken.

Wie schrijft die spamberichten?

Tot enkele jaren geleden werden spamberichten nog handmatig geschreven, tegenwoordig zetten kwaadwilligen gewoon een bot aan het werk. Zo’n bot struint het internet af naar blogs en contactformulieren en gaat dan naar lieve lust spamberichten posten.

Dit is niet alleen vervelend, maar komt onder een blog ook gewoon super onprofessioneel over. Zie je spam onder een blog verschijnen? Dan is de kans groot dat je de betreffende website niet serieus neemt.

Geen spam meer – hoe begin je eraan?

Zo ergerlijk als spam kan zijn, zo gemakkelijk kun je het voorkomen op je WordPress-website. Twee tips die helemaal niks kosten om mee te beginnen:

  1. Modereer de reacties onder je blog: stel je blog zo in, dat reacties pas verschijnen na goedkeuring van jouw kant. Dat doe je als volgt: ga naar je WordPress-dashboard en klik op “settings”. Ga vervolgens naar “discussion”. Hier kun je volgend vakje aanvinken voor het onderdeel “before a comment appears”: “comment must be manually approved”. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de spamberichten niet meer onder je artikelen verschijnen!
  2. Zet een captcha-veld onder je contactformulier: voor mensen op de knop “verzenden” drukken, moeten zij eerst een opdracht oplossen om te bewijzen dat zij een mens zijn en geen robot. Dat kan zijn dat je alle bruggen moet aanvinken of een rekensom moet oplossen. Bij een thema en bouwer als Divi is zo’n rekensom standaard aanwezig. Bij andere thema’s moet je er misschien een plugin als Google reCaptcha opzetten.

Deze systemen werken, maar zijn beperkt: de spamberichten verschijnen nu niet meer onder je blog, maar wel in je comment-overzicht in je dashboard. Daarnaast kunnen robots dankzij artificial intelligence (AI) ook al captcha-opdrachten correct oplossen. Met andere woorden: je bent er nog niet vanaf.

Op zoek naar meer tips om je WordPress-website veilig te houden? Ontdek hier hoe je website veilig blijft!

Geen spam meer – hoe kom je er echt vanaf?

Bestaat er dan echt geen methode om van die verschrikkelijke bots af te komen? Natuurlijk wel! Met de plugin CleanTalk weer je letterlijk alle spam van je WordPress-website. CleanTalk beveiligt namelijk niet alleen je blog en contactformulier, maar biedt een volledig website-beveiligingspakket aan met firewall, malware scanner, brute force bescherming en live monitoring van websitebezoekers.
De plugin CleanTalk werkt dus op twee fronten tegelijker: de spamberichten verdwijnen en de robots, die deze creëren, worden effectief bestreden. Zo blijft je website niet alleen veilig voor jezelf als website-eigenaar, maar ook voor je bezoekers. Deze plugin zorgt ervoor dat robots zich geen toegang tot je site kunnen verschaffen en daar kwaadaardige dingen aanrichten met data van bijvoorbeeld je webshopklanten.

CleanTalk is één van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.

CleanTalk – hoe werkt het?

Omdat deze effectieve plugin continue in ontwikkeling is, hangt er ook een prijskaartje aan vast: namelijk 9 $ (USD) per jaar. En laten we eerlijk zijn: voor het werk dat het verricht, is dat een enorm goede deal! Verder krijg je er ook support bij als je vragen hebt of ergens vast zit.

Interesse in CleanTalk? Volg dit stappenplan voor een effectieve antispambehandeling:

  1. Registreer je op de website van CleanTalk.
  2. Kies je pakket, bijvoorbeeld 1 website voor 9 $ (USD) per jaar.
  3. Registreer je website.
  4. Mogelijk krijg je een mail met een bevestigingslink van dit bedrijf. Doe dit, want zo rond je je registratie af.
  5. Ga naar je website, naar het onderdeel plugins van je WordPress-dashboard.
  6. Klik op “add new” en zoek gericht naar “CleanTalk”.
  7. Zoek naar de plugin “spam protection by CleanTalk”, installeer deze en activeer deze.
  8. Vervolgens ga je CleanTalk instellen. In je WordPress-dashboard navigeer je naar “settings” en je drukt op “Anti-Spam by CleanTalk”.
  9. Hier zie je dat je een “access key” moet invoeren. Je access key vind je in je CleanTalk-account, dus niet in WordPress zelf. Klik vervolgens in je WordPress-dashboard op “save changes”.
  10. Ziezo, je antispamfilter werkt!

CleanTalk – wat doet het?

Dit doet CleanTalk:
  • Het voorkomt spam onder je blogs of via je contactformulier.
  • Het monitort je bezoekersverkeer. IP-adressen die op de zwarte lijst van CleanTalk staan, kunnen niks op je site doen. Deze wordt continue geüpdatet.
  • Het houdt je spamstatistieken bij: deze kun je vinden in de bovenste zwarte balk van je WordPress-dashboard. Dit telt hoeveel spampogingen er zijn afgeblokt.
  • Beveiliging: werk je niet met een veiligheids-plugin als WordFence, dan kun je ook nog de optie “CleanTalk security” overwegen.

Wil je niet alleen een veilige maar ook een snelle website? Lees dan hier hoe je je WordPress-website sneller kan maken.

Conclusie

Spam kan dus op alle WordPress-websites voorkomen. Een gratis werkwijze zorgt ervoor dat het aantal spamberichten verminderd en met een betaalde plugin als CleanTalk ben je ineens meteen van alle spam af omdat het ook de oorzaak aanpakt!

Heb jij last van spam op je website? Wat doe je daartegen?

Dit artikel bevat affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This