Hoe bouw je een footer in Divi?

6 Jan 2023 | webdesign

hoe bouw je een footer in divi

Een footer is het onderste stuk van een website. Dat kun je met ieder WordPress-thema en bouwer maken, zo ook Divi. Een geweldige thema, met meer dan 200 templates. Maar die footer zit daar helaas niet bij. Hoe bouw je een footer in Divi? In dit artikel deel ik een stappenplan met je.

Wat is een footer?

Een kort woordje vooraf: een website kun je eigenlijk grofweg indelen in drie grote stukken. Namelijk een header, een body en een footer. De header is de bovenste balk waarin je de naam van de website, het logo en het menu tegenkomt. De body is het middenstuk en bevat per pagina een andere inhoud. De footer is het onderste stuk. Vaak zie je op websites dat headers en footers op iedere pagina hetzelfde zijn.

Daarnaast kan een footer uit twee verschillende delen bestaan: een main footer en een sub footer. De main footer is het grootste gedeelte en bevat vaak (aanvullende) info over de site zelf. De sub footer is vaak een kort balkje aan de onderkant. Daar zie je bijvoorbeeld het copyrightteken, info van de webdesigner, een ondernemings- of KvK-nummer en een link naar de privacyverklaring.

Waarom is een footer nodig?

Regelmatig kom ik websites tegen die niet eens een footer hebben. Heel jammer, want wat doet een mobiele gebruiker die snel helemaal naar de onderkant van de pagina swipet? Die kijkt of er knoppen of links staan om op door te klikken. Staan er niks? Dan ben je je mobiele bezoeker kwijt. Heb je een footer met knoppen of links? Waarschijnlijk blijft je bezoeker op je website.

Los van deze praktische kant, kan een footer ook een esthetische meerwaarde bieden: na de body, die een vaste structuur bevat, zie je even iets anders. Dit doorbreekt het ontstane patroon en kan een verrassing bevatten.

Wat zet je in een footer?

Dat mag je eigenlijk helemaal zelf weten. Vaak zie je dat de main footer in drie kolommen is verdeeld: een kolom met informatie over het bedrijf, een andere kolom met contactmogelijkheden en een kolom met knoppen om mensen door te laten klikken.

De sub footer bevat vaak de wettelijke informatie: een copyrightteken met de naam van het bedrijf, het jaar van publicatie tot en met het huidige jaar, een ondernemings- of KvK-nummer, een btw-nummer, een link naar de privacyverklaring en soms ook een link naar de website van de webdesigner en / of fotograaf.

Hoe maak je een footer in Divi?

Divi is een geweldig WordPress-thema en bouwer waarmee je bijna alle soorten design kan maken. Dat geldt niet alleen voor de header en de body, maar ook voor de footer. Overigens is de footer iets gemakkelijker om in Divi from scratch te maken, dan de header. Dit omdat een footer doorgaans geen mobiel uitklapmenu bevat.

Wil je weten hoe je een header in Divi bouwt? Bekijk hier het stappenplan om een geweldige header in Divi te maken.

Ben je klaar om erin te vliegen? Volg dan deze stappen om een mooie footer in Divi te maken!

Divi is trouwens één van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.

1. Global footer aanmaken

Links in je WordPress-dashboard kun je de letter -d van Divi zien. Als je hier met je cursor overheen schuift, verschijnt het woordje ‘theme builder’. Klik hierop. In deze themabouwer zie je ‘Default Website Theme’. Hier ga je in werken. Zodra je op ‘add global footer’ klikt, zie je verschillende opties. Selecteer ‘building from scratch’.

Bouw je meerdere websites in Divi? Overweeg dan om gebruik te maken. van Divi Cloud! Ontdek hier wat Divi Cloud is en hoe het werkt.

2. Main footer maken

Divi is een bouwer die in rijen denkt, niet in blokken. Daarom ga je eerst op het blauwe plusje klikken, daar staat ‘insert section’. Vervolgens kun je op een groen plusje klikken: ‘insert row’. Hier kun je aangeven of je in twee, drie of meer kolommen wilt werken. Meestal raad ik aan om in twee of drie kolommen voor de footer te werken. Anders wordt het te druk. Vervolgens kun je hier per kolom je inhoud toevoegen: klik op de zwarte plusjes voor ‘insert module’. Nu kan je kiezen of je tekst, afbeeldingen (zoals het logo), social media iconen of andere zaken wilt invoegen. Je kan nu alles customizen zoals je in de body gewend bent.

3. Sub footer maken

Vaak raad ik aan om ook een sub footer te maken. Gewoon om je legal information in kwijt te kunnen. Afhankelijk van je situatie en het land waarin je gevestigd bent, moeten hier een aantal dingen instaan. Je kan dit op dezelfde manier doen als de main footer: eerst voeg je onder de main footer een nieuwe sectie doe, vervolgens een rij die maar uit één kolom bestaat en tot slot de tekstmodule. Je kan alles naast elkaar typen.

4. Publiceren

Vergeet zeker niet om op ‘publish’ te drukken. Als je dat niet doet, dan ben je je ontwerp kwijt. En dat zou heel jammer zijn! Nadat je het gepubliceerd hebt, kun je je footer op alle pagina’s van je website tegenkomen! Overloop zeker of alles klopt!

Conclusie

De footer is dus een heel belangrijk deel van je website, je kan eigenlijk niet zonder. Best maak je dus een main en een sub footer. Dat oogt esthetisch mooi en is handig, zo krijgt je website niet alleen letterlijk voeten, maar ook extra kansen om je bezoekers op jouw site te houden! Verder is het heel handig om dit te bouwen in Divi!

En heeft jouw website een footer? Waarom wel of waarom niet?

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Welke bouwer is het beste: Divi of Elementor?

Zowel Divi als Elementor zijn razend populaire WordPress-themabouwers. Je kan er min of meer hetzelfde mee, maar ze werken alle twee wel heel anders. Maar welke is nu voor jou het beste? Die keuze is vooral persoonlijk. Aan de hand van de voor- en nadelen van dit artikel kun je kiezen of Divi...

Pin It on Pinterest

Share This