Een footer is het onderste stuk van een website. Dat kun je met ieder WordPress-thema en bouwer maken, zo ook Divi. Een geweldige thema, met honderden templates. Maar die footer zit daar helaas niet bij. Hoe bouw je een footer in Divi? In dit artikel deel ik een stappenplan met je.
Wat is een footer?
Een kort woordje vooraf: een website kun je eigenlijk grofweg indelen in drie grote stukken. Namelijk een header, een body en een footer. De header is de bovenste balk waarin je de naam van de website, het logo en het menu tegenkomt. De body is het middenstuk en bevat per pagina een andere inhoud. De footer is het onderste stuk. Vaak zie je op websites dat headers en footers op iedere pagina hetzelfde zijn.
Daarnaast kan een footer uit twee verschillende delen bestaan: een main footer en een sub footer. De main footer is het grootste gedeelte en bevat vaak (aanvullende) info over de site zelf. De sub footer is vaak een kort balkje aan de onderkant. Daar zie je bijvoorbeeld het copyrightteken, info van de webdesigner, een ondernemings- of KvK-nummer en een link naar de privacyverklaring.
De privacyverklaring, moet dat echt? Lees hier of je wel of geen privacyverklaring en cookiebanner op je website nodig hebt.
Waarom is een footer nodig?
Regelmatig kom ik websites tegen die niet eens een footer hebben. Heel jammer, want wat doet een mobiele gebruiker die snel helemaal naar de onderkant van de pagina swipet? Die kijkt of er knoppen of links staan om op door te klikken. Staan er niks? Dan ben je je mobiele bezoeker kwijt. Heb je een footer met knoppen of links? Waarschijnlijk blijft je bezoeker op je website.
Los van deze praktische kant, kan een footer ook een esthetische meerwaarde bieden: na de body, die een vaste structuur bevat, zie je even iets anders. Dit doorbreekt het ontstane patroon en kan een verrassing bevatten.
Wat zet je in een footer?
Dat mag je eigenlijk helemaal zelf weten. Vaak zie je dat de main footer in drie kolommen is verdeeld: een kolom met informatie over het bedrijf, een andere kolom met contactmogelijkheden en een kolom met knoppen om mensen door te laten klikken.
De sub footer bevat vaak de wettelijke informatie: een copyrightteken met de naam van het bedrijf, het jaar van publicatie tot en met het huidige jaar, een ondernemings- of KvK-nummer, een btw-nummer, een link naar de privacyverklaring en soms ook een link naar de website van de webdesigner en / of fotograaf.
Soms plaatsen mensen een logo of een icoontje in hun footer. Het is raadzaam om de afbeelding eerst te optimaliseren voordat je deze upload. Wil je weten hoe je een afbeelding kan optimaliseren? Lees dan hier hoe je afbeeldingen kan verkleinen.
Hoe maak je een footer in Divi?
Wil je weten hoe je een header in Divi bouwt? Bekijk hier het stappenplan om een geweldige header in Divi te maken.
Ben je klaar om erin te vliegen? Volg dan deze stappen om een mooie footer in Divi te maken!
Divi is trouwens één van mijn favoriete tools. Benieuwd naar meer? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.
1. Global footer aanmaken
Links in je WordPress-dashboard kun je de letter -d van Divi zien. Als je hier met je cursor overheen schuift, verschijnt het woordje ‘theme builder’. Klik hierop. In deze themabouwer zie je ‘Default Website Theme’. Hier ga je in werken. Zodra je op ‘add global footer’ klikt, zie je verschillende opties. Selecteer ‘building from scratch’.
Bouw je meerdere websites in Divi? Overweeg dan om gebruik te maken. van Divi Cloud! Ontdek hier wat Divi Cloud is en hoe het werkt.
2. Main footer maken
Divi is een bouwer die in rijen denkt, niet in blokken. Daarom ga je eerst op het blauwe plusje klikken, daar staat ‘insert section’. Vervolgens kun je op een groen plusje klikken: ‘insert row’. Hier kun je aangeven of je in twee, drie of meer kolommen wilt werken. Meestal raad ik aan om in twee of drie kolommen voor de footer te werken. Anders wordt het te druk. Vervolgens kun je hier per kolom je inhoud toevoegen: klik op de zwarte plusjes voor ‘insert module’. Nu kan je kiezen of je tekst, afbeeldingen (zoals het logo), social media iconen of andere zaken wilt invoegen. Je kan nu alles customizen zoals je in de body gewend bent.
3. Sub footer maken
Vaak raad ik aan om ook een sub footer te maken. Gewoon om je legal information in kwijt te kunnen. Afhankelijk van je situatie en het land waarin je gevestigd bent, moeten hier een aantal dingen instaan. Je kan dit op dezelfde manier doen als de main footer: eerst voeg je onder de main footer een nieuwe sectie doe, vervolgens een rij die maar uit één kolom bestaat en tot slot de tekstmodule. Je kan alles naast elkaar typen.
4. Publiceren
Vergeet zeker niet om op ‘publish’ te drukken. Als je dat niet doet, dan ben je je ontwerp kwijt. En dat zou heel jammer zijn! Nadat je het gepubliceerd hebt, kun je je footer op alle pagina’s van je website tegenkomen! Overloop zeker of alles klopt!
Conclusie
De footer is dus een heel belangrijk deel van je website, je kan eigenlijk niet zonder. Best maak je dus een main en een sub footer. Dat oogt esthetisch mooi en is handig, zo krijgt je website niet alleen letterlijk voeten, maar ook extra kansen om je bezoekers op jouw site te houden! Verder is het heel handig om dit te bouwen in Divi!
Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.
Artikel geüpdatet op 31 december 2024.