Vijf top locaties voor straatfotografie buitenland

1 jul 2023 | fotografie

Locaties straatfotografie | Foto: Jochem Oomen

Het fotograferen van het straatleven is fantastisch, al helemaal in een boeiende stad. Genoeg mogelijkheden in de Benelux, maar Frankrijk en Duitsland hebben ook heel wat te beiden voor de straatfotograaf. Ontdek in dit artikel vijf toplocaties voor straatfotografie in het buitenland!

Niet alleen de Belgische en de Nederlandse grote steden zijn de laatste jaren behoorlijk gegroeid en druk geworden; over de grens zijn de metropolen ook letterlijk gegroeid. En dat biedt natuurlijk heel wat mogelijkheden voor de straatfotograaf!

De meeste bestemmingen in deze lijst zijn binnen de vijf uur met de auto bereikbaar vanuit Utrecht of Brussel, met uitzondering van Lyon. Maar daar ben je wel binnen de vier uur met een hogesnelheidstrein vanuit Brussel.

De top 5 locaties straatfotografie buitenland

Oké, ik ben eerlijk: dit is mijn persoonlijke top vijf. Hopelijk bied ik je inspiratie om het straatleven van één van onderstaande steden te vereeuwigen.

Daarnaast zijn dit allemaal duurzame bestemmingen, omdat je er gemakkelijk per trein kan komen!

Maar mensen fotograferen op straat, mag dat eigenlijk wel? Lees hier of je wel iedereen op straat mag fotograferen.

1. Elegant en groots: Parijs

Qua elegantie kan er eigenlijk niet direct een stad tippen aan Parijs. De Franse hoofdstad heeft namelijk een klassiek decor wat gewoon niet te evenaren valt. In deze stad aan de Seine kun je namelijk overal wel fotograferen. Het maakt echt niet uit waar je naar toe gaat, de klassieke straten met witgepleisterde façades en platanen bieden altijd een geweldige compositie. En die voetgangers, taxi’s, auto’s, bussen, fietsers, bovengrondse metro’s,  treinen en trams blijven toch wel voorbijrazen. Om de paar seconden een nieuw moment décisif

Even geen zin in, excusez-moi pour le mot, ouderwetse dingen? Neem de metro of de ondergrondse sneltrein RER naar La Défense. Dit is één van de grootste wolkenkrabberwijken van Europa met spiegelende gebouwen van honderden meters hoog en enorme wandelesplanades. Als fotograaf kun je hier echt alle kanten mee op.

Ga je nog verder weg? De Banlieue, of kring van voorsteden, kan heel fotogeniek zijn, maar weet waar je mee bezig bent: niet iedereen is gediend van fotografen, omdat je met negatieve persaandacht geassocieerd kan worden.

2. Het multiculturele kruispunt van Noordwest-Europa: Lille of Rijsel

Lille is nog zo’n boeiende plaats om te fotograferen. Je vindt hier niet alleen een architecturale mengelmoes van klassieke Franse en oude Vlaamse gebouwen, maar ook vandaag de dag komen Frankrijk, België en Groot-Brittanië elkaar hier letterlijk tegen. Daarnaast is dit een enorm stedelijk gebied met heel wat mogelijkheden.

Voor fotografen raad ik sowieso de stationsbuurten aan:

  • De wijk Euralille rond het treinstation Lille-Europe: voor moderne gebouwen, diepe metrostations die tot ver beneden straatniveau daglicht vangen en vooral veel ruimte. Een modern decor met vooral rechte lijnen en geometrische vlakken.
  • Het treinstation Lille-Flandres en de buurt errond: een fotogeniek, ouderwets station met bruisende stadswijken die hier direct aan grenzen. Hier heb je een eindeloos gekrioel van mensen en voertuigen en je bent niet de enige fotograaf.

Daarnaast is de diverse buurt Wazemmes bijzonder inspirerend, net zoals het station Saint-Sauveur wat tegenwoordig een stadspark en expositieruimte is. Interessant voor wie een ander decor zoekt.

3. De poort naar het zuiden: Lyon

Vanuit Nederland lijkt deze stad ver weg, maar vanuit Brussel zit je er zo. Lyon ligt maar op 4u sporen per TGV vanuit België. Het is niet het type stad wat je eventjes op een dagje kan bezoeken, trek er gerust meerdere dagen vooruit. Deze stad is letterlijk het begin van Zuid-Frankrijk en dat is goed nieuws voor liefhebbers van contrastrijke straatfotografie: hier kun je oneindig veel beelden met diepe schaduwpartijen maken want de zon schijnt hier vaak!

Wat locaties betreft is deze stad een straatfotografieparadijs: de stationswijk rond Part-Dieu biedt nieuwbouw en veel strakke lijnen, de heuvel van Croix-Rousse kleurrijke trapstraten met oranje daken, de wijk Vieux-Lyon een middeleeuws decor en alsof dat nog niet genoeg is kom je ook heel wat Romeinse bouwwerken in de stad tegen. Het is ook een grote stad, dus er valt genoeg te zien om te fotograferen. Straatfotografie in Lyon is een beleving op zich.

4. Sciencefiction uit de vorige eeuw: Wuppertal

De Benelux heeft Charleroi, Duitsland heeft Wuppertal. Een langgerekte industriestad tussen de heuvels, met ongeveer een half miljoen inwoners. Ieder stadsdeel is anders en wordt verbonden door de Schwebebahn. En laat die zweeftrein nu net de reden zijn om het straatleven in Wuppertal vast te leggen. Klassieke en moderne stations wisselen elkaar af en het viaduct van de zweeftrein is alomtegenwoordig.

Daarnaast heeft Wuppertal heel wat oude industriële complexen die een hedendaagse invulling hebben gekregen. En ook leuk voor fotografen: op zomerse dagen zie je mensen pootjebaden in de rivier de Wupper, direct onder de zweeftrein. Een geweldig contrast.

5. Een moderne metropool: Keulen

Terwijl de andere steden in deze lijst oude gebouwen bevatten (ja, zelfs Wuppertal heeft dat), moest Keulen zich na de Tweede Wereldoorlog heruitvinden. Het resultaat is een hele moderne en gezellige stad met eindeloze mogelijkheden voor straatfotografen. Het Hauptbahnhof (centraal station), de Dom en de spoorbrug over de Rijn zijn uiteraard hotspots voor fotografen. Je wordt daar ook niet vreemd aangekeken, omdat je gewoon verdwijnt in de massa van toeristen.

Wil je iets anders zien? Neem dan de metro of trein naar de hipsterbuurt Ehrenfeld vol street art, naoorlogse wooncomplexen en een bruisend straatleven. Trouwens, in Keulen staat een enorm imposant nieuw gebouw: de Zentralmoschee, een nieuwe, grote moskee die een heel sterk decor kan vormen op foto.

Conclusie

Ga je op straatfotografiepad? Je hoeft echt niet ver te reizen, over de grens in Frankrijk en Duitsland valt genoeg te doen! Ik wens je veel succes toe op je straatfotografie-expeditie!

Meer weten over straatfotografie? Bekijk dan hier mijn dossier over straatfotografie!

Artikel geüpdatet op 27 december 2024.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

Pin It on Pinterest

Share This