Vijf top locaties voor straatfotografie in Nederland

20 May 2023 | fotografie

locaties voor straatfotografie nederland

Het fotograferen van het leven op straat is geweldig, zeker in een aantal Nederlandse steden. Deze plaatsen bruisen en bieden een interessant decor. Benieuwd naar geweldige locaties voor straatfotografie in Nederland? Lees dan verder! Spoiler alert: ze liggen voor de hand, maar je moet het wel zien.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier straatfotografie. Lees hier al mijn artikelen over straatfotografie.

De tijd dat de Nederlandse grote steden relatief rustig waren is voorbij. Niet alleen in de Randstad, maar ook daarbuiten, is het behoorlijk druk geworden. Goed nieuws voor de straatfotografen, want in Nederland vind je een combinatie van een druk straatleven en een relatief rustgevend stadsdecor.

Daar waar in een land als België ieder huis anders is en een stad om de hoek compleet kan veranderen, heb je in Nederland eerder architectonische uniformiteit. En dat kun je als fotograaf geweldig aanwenden. Denk aan fotogenieke moderne gebouwen met strakke lijnen in combinatie van een gekrioel van mensen, fietsen, auto’s, boten, bussen, trams, metro’s en treinen.

Eerder op zoek naar plekken voor straatfotografie bij de zuiderburen? Ontdek hier de top 5 van straatfotografie locaties in België!

De top vijf

De lijst hieronder bevat mijn persoonlijke top vijf. Straatfotografie vind ik één van de leukste dingen om te doen en je kan me dan ook regelmatig op onderstaande plaatsen vinden. Daarnaast zijn dit plaatsen die ook bij slecht weer genoeg mogelijkheden binnen: ook al regent het dat het giet, dan kun je wel ergens schuilen met je camera in de aanslag.

Daar gaan we dan!

locaties straatfotografie nederland jochem oomen

1. Visueel geweldig: het vernieuwde Rotterdam-Centraal

Love it or hate, maar het vernieuwde Rotterdam-Centraal is echt een enorm fotogeniek treinstation. Aan de voorkant heb je het enorme zilveren dak, wat ieder moment van de dag wel interessant kan zijn, naar gelang de lichtinval. De perrons zelf zijn enorm licht, waardoor je ook in moeilijke lichtomstandigheden hier goed kan werken. Verder is de omgeving erg interessant: als decor heb je wolkenkrabbers, trams, brede boulevards, fietstunnels en zelfs een loopbrug.

Wat fotograferen in het station betreft: doe je dit als particulier, dan hoef je geen toestemming te vragen aan de NS. Doe je dit met een professioneel doeleinde, dan heb je wel toestemming nodig. Bekijk de website van de NS voor meer informatie.

locaties straatfotografie nederland jochem oomen
locaties straatfotografie nederland jochem oomen

2. Druk druk druk: Amsterdam aan het IJ

Dit is misschien wel het meest hyperactieve stuk van Nederland. Een wirwar van oude monumenten en nieuwe wolkenkrabbers, druk scheepvaartverkeer, een fotogenieke fietstunnel, de shared space voor fietsers en voetgangers en de veerponten die beide oevers met elkaar verbinden. Je leest het al: dit is letterlijk de hemel voor een straatfotograaf. Waar je ook naar toe gaat, altijd vind je wel iets om te fotograferen. Is het hondenweer? Prachtig, want dan kun je hier stormfoto’s in de haven maken. Ben je de chaos eventjes beu? Neem de veerpont naar de NDSM-werk en gebruik de oude loodsen en havenkranen als decor.

Eigenlijk is dit één van de weinige plaatsen waar je in Nederland een big city gevoel hebt. Daarnaast ben je hier niet de enige met een camera: hier vind je talloze toeristen die ook aan het fotograferen zijn. En dat is mooi meegenomen, want je valt niet meer op in de menigte!

Mag je eigenlijk wel mensen fotograferen? Lees hier of je eigenlijk iedereen op straat mag fotograferen.

locaties straatfotografie nederland jochem oomen

3. Volks en mondain: de Boulevard van Scheveningen

Oké toegeven, dit ligt echt voor de hand. Maar de fotografische schoonheid van Scheveningen moet je wel willen zien! Als decor heb je het strand, de pier en het monumentale Kurhaus. En als moment décisif heb je cafégangers, restaurantbezoekers, flaneurs, zonnebaders en zwemmers. Of wat dacht je van de bungeejumpers of het reuzenrad? Echt waar, Scheveningen verveelt nooit. Zijn de mensen weg? Dan zijn er nog altijd de wolken en de meeuwen.

Kortom, het paradijs voor een straatfotograaf. Je kan hier uren al fotograferend doorbrengen en wachten tot je het juiste onderwerp tegenkomt. Trouwens, aan zee verandert het licht regelmatig. Dat geeft je creativiteit een boost omdat je telkens je instellingen een beetje aan moet passen!

Benieuwd naar tips voor het maken van straatfoto’s? Bekijk dit artikel voor het maken van geweldige straatbeelden!

locaties straatfotografie nederland jochem oomen

4. Een nieuwkomer: het station van Breda

Net als Rotterdam heeft Breda ook een vernieuwd treinstation. Dit is zeker niet het mooiste van Nederland, maar als fotograaf kun je er echt alle kanten mee op. Het heeft namelijk de vorm van een deksel van een schoenendoos boven perrons van de treinen, met hier en daar wat ramen die garant staan voor een geweldige lichtinval die weer uitnodigt tot het maken van contrastrijke straatfotografie! Wat de fotografieregels betreft: zie hierboven bij Rotterdam-Centraal.

Trouwens, Breda is al lang niet meer dat slaperige, gemoedelijke Zuid-Nederlandse provinciestadje. Rond het station vind je een aantal opkomende wijken met postindustriële landschappen waar van alles aan het gebeuren is. Ik zou zeggen: geef als straatfotograaf Breda een kans en je komt waarschijnlijk met een mooie reeks beelden thuis.

Wil je weten welk materiaal je nodig hebt? Lees hier wat de beste lens voor straatfotografie is.

5. Onbekend maar niet onbemind: Arnhem

Eerlijk: Arnhem is een beetje speciaal. Veel Nederlanders lieten het lang links liggen, maar tegenwoordig is deze stad hip. En dat heeft onder andere te maken met een aantal opkomende wijken rond het stadscentrum. Zo is het vernieuwde Centraal Station enorm fotogeniek, net zoals de diverse wijken rond het station Velperpoort. Een verhoogde spoorlijn geeft deze provinciestad kosmopolitische allures. En juist daar kun je als fotograaf echt veel mee doen! Net zoals met de Rijnkade en de Stadsblokkenwerf aan de rivier.

Arnhem is dus ook een stad die je als straatfotograaf moet ervaren. Veel valt er niet te zien, maar er valt wel veel te doen. De kans is groot dat mensen je aanspreken als je het straatleven fotografeert, maar vanuit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat dat hier wel geapprecieerd lijkt te worden.

Ik wens je veel plezier toe met het fotograferen van het Nederlands straatleven!

Wat is jouw favoriete locatie voor straatfotografie in Nederland?

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Persoonlijk: op naar een duurzame website

Persoonlijk: op naar een duurzame website

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om mijn eigen website te verduurzamen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik een duurzame website wil en hoe ik...

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Gids: Bordeaux voor digital nomads

Om locatieonafhankelijk te werken, hoef je eigenlijk helemaal niet zover. Op nog geen duizend kilometer van Brussel ligt Bordeaux, waar je per trein naar toe kan. Benieuwd hoe je hier kan werken en leven? Je leest het in deze gids “Bordeaux voor...

Geen spam meer op je WordPress-website

Geen spam meer op je WordPress-website

Spam op WordPress-websites, het kan verschrikkelijk irritant zijn. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Welke spam maakt WordPress-gebruikers het leven zuur? En hoe zorg je ervoor dat je geen spam meer krijgt? Je leest het in dit artikel.  Wat...

Pin It on Pinterest

Share This