Welk materiaal voor webdesigners?

10 Feb 2023 | webdesign

materiaal voor webdesigners

Veel apparaten heeft een webdesigner niet nodig, maar wel aardig wat software. Welke hardware en software heeft een webontwerper eigenlijk nodig? In dit artikel lees je welk materiaal voor webdesigners geschikt is.

Ben je benieuwd naar de tools van webdesigners? Of wil je zelf webdesigner worden? In dit artikel lees je wat deze WordPress-webontwerper allemaal nodig heeft om zijn werk te doen.

Veel is dat niet, met vrij weinig hardware en een goede internetverbinding kom je eigenlijk al een heel eind. Maar om het werk goed te kunnen doen, is er wel heel wat software voor nodig. Hier vind je een onvolledige lijst die voor deze schrijver geldt. Grote kans dat andere webdesigners iets anders gebruiken en dat is helemaal prima.

Hardware – materiaal voor webdesigners

Externe harde schijf

Heel erg handig om het geheugen van je eigen computer te ontlasten. En nog eens veilig ook. Want, als je computer crasht, kun je nog altijd bij je bestanden. Dan hoef je enkel je harddisk aan een andere laptop te koppelen en je bent vertrokken!

Laptop

Wat voor laptop je gebruikt, hangt af van wat je wilt doen. Wil je video’s editen of foto’s bewerken in Photoshop? Dan heb je een krachtpatser nodig. Zelf werk ik al jaren met een MacBook pro. Heel handig, deze kan overal mee naar toe. Super voor als ik werk op een andere locatie of iets tijdens een fysieke meeting wil laten zien.

Telefoon

Ja, logisch toch? Maar voor webdesigners extra interessant omdat je hiermee de mobiele versie van websites live kan uittesten!

Software – materiaal voor webdesigners

Antispam

Niks zo belangrijk als een veilige, eigen website. Om deze site te vrijwaren van spam gebruik ik de plugin CleanTalk. Zo komen spamberichten niet door het contactveld of onder de blogs te staan.

Benieuwd naar andere tips voor een veilige website? Lees hier hoe je je WordPress-website veilig houdt.

Bridge

Een handig programma vind ik Bridge. Ik gebruik het om foto’s massaal te verkleinen en van naam te veranderen. Dit kan evengoed met online tools, maar ook met Bridge kan je nu eenmaal nauwkeuriger werken. Dit programma zorgt ervoor dat foto’s haarscherp online kunnen schitteren.

Werk je liever met een online tool? Ontdek dan hier welke tools je kan gebruiken om foto’s online te verkleinen.

Canva

Dit is de laagdrempelige online collega van Photoshop. Met enkele muisklikken kun je in Canva fantastische designs mee maken. Hierin werken gaat sneller dan in Photoshop, maar Photoshop is wel een pak secuurder. Met dat programma werk je tot op de pixel nauwkeurig, met Canva minder.

ColorPicker Eye Dropper

Een mega handige online tool! Dit is gewoon een extensie die je aan Google Chrome kan toevoegen. Dit digitaal pipetje kan de kleurcodes meteen uit online designs halen. Heb je de kleurcode te pakken? Je moet deze enkel kopiëren en in je nieuwe ontwerp plakken!

Op zoek naar manieren om kleuren uit een foto te halen? Ontdek hier hoe je kleurcodes uit afbeeldingen kan halen!

Controlepaneel webhosting

Sommige dingen kun je niet in WordPress aanpassen, maar moet je bij het controlepaneel van je host doen. Welke dat is, hangt af van de host. Zo kom ik bij mijn meeste klanten DirectAdmin en cPanel tegen. Beide panelen kunnen min of meer hetzelfde, alleen zien ze er anders uit en is hun indeling anders. Je hebt deze weleens nodig als je je PHP-instellingen wilt wijzigen of een website wilt kopiëren (ook wel klonen genoemd).

Divi

Als je met WordPress werkt, heb je een bouwer en een thema nodig. Dat kan met de standaard editor, die enigszins beperkt is. Daarom werken veel designers met een andere bouwer. Daarnaast heb je ook een thema nodig om je design in uit te werken. Het handige aan Divi vind ik dat het een bouwer en thema ineen is. Je kan hiermee alle soorten design maken en je ziet wat je doet. What you see is what you get, heel handig voor visueel ingestelde mensen als ik.

Sinds vorig jaar biedt Divi ook een eigen cloud aan die de workflow van webdesigners versnelt. Lees hier wat Divi Cloud is en hoe het werkt.  

Google Analytics

Interessant om je bezoekersverkeer in de gaten te houden. Hiermee kan je meten waar je bezoekers vandaan komen, welk type apparaat zij gebruiken, welke pagina’s het meest bezocht worden, enzovoorts.

Google Chrome

Er bestaan veel browsers, maar de meeste websitebezoekers gebruiken nu eenmaal Google Chrome. En ontwikkelaars van software gaan daar ook vanuit. Zodoende draaien de meeste websites in 2023 ook het best in Google Chrome. Werk je met Mozilla Firefox of Safari? Prima, maar hou er dan rekening mee dat het webdesign er een beetje anders uit kan zien.

Google Search Console

Google zal sowieso je website ontdekken, maar je valt niet meteen op tussen die honderden andere websites. Wil je je positie in Google verhogen, dan kun je Google Search Console gebruiken om je pagina’s sneller te indexeren.

Loom

Een heel makkelijke online tool om korte online video’s of screenshots te delen. Als ik voor iemand een website bouw en de vorderingen van commentaar wil voorzien, dan maak ik een video met uitleg die ik meteen naar de klant door kan sturen. Voor het delen van langere instructievideo’s voor klanten, maak ik eerder gebruik van YouTube.

Microsoft 365 (vroeger Microsoft Office en Office 365)

Voor mij absoluut noodzakelijk. De meerderheid van mijn klanten gebruikt dit. Dus als ze een tekst aanleveren, ontvang ik die graag in meer of meer dezelfde lay-out. Daarnaast heb ik deze blog ook eerst geschreven in Word voordat ik deze uploadde!

Hoe schrijf je eigenlijk een internettekst? Ontdek hier tips om online teksten te schrijven.

Photoshop

IJzersterk gereedschap als je foto’s op een specifieke manier wilt bewerken voor online gebruik. Of het nu gaat om achtergronden verwijderen of teksten toevoegen, Photoshop kan het allemaal.

Virusscanner

Safety first! Omdat ik met Apple werk, gebruik ik Bitdefender om mijn laptop te beschermen tegen potentiële aanvallen. Het werkt heel effectief!

W3Schools

Met alleen WordPress, je bouwer en je thema kom je er niet altijd. Vaak moet je nog code toevoegen aan je website. W3Schools is een hele handige online database en vraagbak voor codes. Vaak moet je zelf ook nog een beetje aanpassen, maar W3Schools kan je daarbij helpen.

Moet je kunnen coderen om websites te bouwen? Lees hier wanneer het nodig is om code toe te voegen aan WordPress-websites.

WordPress

Een heel handig contentmanagementsysteem (CMS), waarmee je het bouwen van websites kan versnellen. Door met een CMS als WordPress te werken, hoef je veel minder code te schrijven. By the way, ik werk met WordPress.org en niet met WordPress.com. WordPress.org is open source, WordPress.com is een initiatief van het bedrijf Automattic wat deze open source gebruikt voor een eigen verdienmodel met beperkte functionaliteiten.

Zoom

Het is bekend geworden tijdens de pandemie en nu ook nog altijd heel bruikbaar voor online meetings. Dit biedt mij nog altijd de mogelijkheid om te vergaderen met mensen die zich tientallen tot duizenden kilometers verderop bevinden.

Nawoord

De softwarelijst is verre van compleet, maar geeft je een inkijk in de online en offline programma’s die een webdesigner kan gebruiken. Zo komt het vaak voor dat ik programma’s gebruik die niet in deze lijst staan. Alles hangt ook af van de wensen van de klant.

Kun jij hulp gebruiken bij het bouwen van je website? Stuur gerust een berichtje voor een vrijblijvend gesprek.

Wat is jouw favoriete tool voor het bouwen van websites?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This