Veel apparaten heeft een webdesigner niet nodig, maar wel aardig wat software. Welke hardware en software heeft een webontwerper eigenlijk nodig? In dit artikel lees je welk materiaal voor webdesigners geschikt is.
Ben je benieuwd naar de tools van webdesigners? Of wil je zelf webdesigner worden? In dit artikel lees je wat deze WordPress-webontwerper allemaal nodig heeft om zijn werk te doen.
Veel is dat niet, met vrij weinig hardware en een goede internetverbinding kom je eigenlijk al een heel eind. Maar om het werk goed te kunnen doen, is er wel heel wat software voor nodig. Hier vind je een onvolledige lijst die voor deze schrijver geldt. Grote kans dat andere webdesigners iets anders gebruiken en dat is helemaal prima.
Hardware – materiaal voor webdesigners
Externe harde schijf
Heel erg handig om het geheugen van je eigen computer te ontlasten. En nog eens veilig ook. Want, als je computer crasht, kun je nog altijd bij je bestanden. Dan hoef je enkel je harddisk aan een andere laptop te koppelen en je bent vertrokken!
Laptop
Wat voor laptop je gebruikt, hangt af van wat je wilt doen. Wil je video’s editen of foto’s bewerken in Photoshop? Dan heb je een krachtpatser nodig. Zelf werk ik al jaren met een MacBook pro. Heel handig, deze kan overal mee naar toe. Super voor als ik werk op een andere locatie of iets tijdens een fysieke meeting wil laten zien.
Telefoon
Ja, logisch toch? Maar voor webdesigners extra interessant omdat je hiermee de mobiele versie van websites live kan uittesten!
Software – materiaal voor webdesigners
Antispam
Benieuwd naar andere tips voor een veilige website? Lees hier hoe je je WordPress-website veilig houdt.
Bridge
Een handig programma vind ik Bridge. Ik gebruik het om foto’s massaal te verkleinen en van naam te veranderen. Dit kan evengoed met online tools, maar ook met Bridge kan je nu eenmaal nauwkeuriger werken. Dit programma zorgt ervoor dat foto’s haarscherp online kunnen schitteren.
Werk je liever met een online tool? Ontdek dan hier welke tools je kan gebruiken om foto’s online te verkleinen.
Canva
Dit is de laagdrempelige online collega van Photoshop. Met enkele muisklikken kun je in Canva fantastische designs mee maken. Hierin werken gaat sneller dan in Photoshop, maar Photoshop is wel een pak secuurder. Met dat programma werk je tot op de pixel nauwkeurig, met Canva minder.
ColorPicker Eye Dropper
Een mega handige online tool! Dit is gewoon een extensie die je aan Google Chrome kan toevoegen. Dit digitaal pipetje kan de kleurcodes meteen uit online designs halen. Heb je de kleurcode te pakken? Je moet deze enkel kopiëren en in je nieuwe ontwerp plakken!
Op zoek naar manieren om kleuren uit een foto te halen? Ontdek hier hoe je kleurcodes uit afbeeldingen kan halen!
Controlepaneel webhosting
Sommige dingen kun je niet in WordPress aanpassen, maar moet je bij het controlepaneel van je host doen. Welke dat is, hangt af van de host. Zo kom ik bij mijn meeste klanten DirectAdmin en cPanel tegen. Beide panelen kunnen min of meer hetzelfde, alleen zien ze er anders uit en is hun indeling anders. Je hebt deze weleens nodig als je je PHP-instellingen wilt wijzigen of een website wilt kopiëren (ook wel klonen genoemd).
Divi
Sinds vorig jaar biedt Divi ook een eigen cloud aan die de workflow van webdesigners versnelt. Lees hier wat Divi Cloud is en hoe het werkt.
Google Analytics
Interessant om je bezoekersverkeer in de gaten te houden. Hiermee kan je meten waar je bezoekers vandaan komen, welk type apparaat zij gebruiken, welke pagina’s het meest bezocht worden, enzovoorts.
Google Chrome
Er bestaan veel browsers, maar de meeste websitebezoekers gebruiken nu eenmaal Google Chrome. En ontwikkelaars van software gaan daar ook vanuit. Zodoende draaien de meeste websites in 2023 ook het best in Google Chrome. Werk je met Mozilla Firefox of Safari? Prima, maar hou er dan rekening mee dat het webdesign er een beetje anders uit kan zien.
Google Search Console
Google zal sowieso je website ontdekken, maar je valt niet meteen op tussen die honderden andere websites. Wil je je positie in Google verhogen, dan kun je Google Search Console gebruiken om je pagina’s sneller te indexeren.
Loom
Een heel makkelijke online tool om korte online video’s of screenshots te delen. Als ik voor iemand een website bouw en de vorderingen van commentaar wil voorzien, dan maak ik een video met uitleg die ik meteen naar de klant door kan sturen. Voor het delen van langere instructievideo’s voor klanten, maak ik eerder gebruik van YouTube.
Microsoft 365 (vroeger Microsoft Office en Office 365)
Voor mij absoluut noodzakelijk. De meerderheid van mijn klanten gebruikt dit. Dus als ze een tekst aanleveren, ontvang ik die graag in meer of meer dezelfde lay-out. Daarnaast heb ik deze blog ook eerst geschreven in Word voordat ik deze uploadde!
Hoe schrijf je eigenlijk een internettekst? Ontdek hier tips om online teksten te schrijven.
Photoshop
IJzersterk gereedschap als je foto’s op een specifieke manier wilt bewerken voor online gebruik. Of het nu gaat om achtergronden verwijderen of teksten toevoegen, Photoshop kan het allemaal.
Virusscanner
Safety first! Omdat ik met Apple werk, gebruik ik Bitdefender om mijn laptop te beschermen tegen potentiële aanvallen. Het werkt heel effectief!
W3Schools
Met alleen WordPress, je bouwer en je thema kom je er niet altijd. Vaak moet je nog code toevoegen aan je website. W3Schools is een hele handige online database en vraagbak voor codes. Vaak moet je zelf ook nog een beetje aanpassen, maar W3Schools kan je daarbij helpen.
Moet je kunnen coderen om websites te bouwen? Lees hier wanneer het nodig is om code toe te voegen aan WordPress-websites.
WordPress
Een heel handig contentmanagementsysteem (CMS), waarmee je het bouwen van websites kan versnellen. Door met een CMS als WordPress te werken, hoef je veel minder code te schrijven. By the way, ik werk met WordPress.org en niet met WordPress.com. WordPress.org is open source, WordPress.com is een initiatief van het bedrijf Automattic wat deze open source gebruikt voor een eigen verdienmodel met beperkte functionaliteiten.
Zoom
Het is bekend geworden tijdens de pandemie en nu ook nog altijd heel bruikbaar voor online meetings. Dit biedt mij nog altijd de mogelijkheid om te vergaderen met mensen die zich tientallen tot duizenden kilometers verderop bevinden.
Op zoek naar nog meer tips? Ontdek hier mijn favoriete tools voor zowel webdesign als fotografie.
Nawoord
De softwarelijst is verre van compleet, maar geeft je een inkijk in de online en offline programma’s die een webdesigner kan gebruiken. Zo komt het vaak voor dat ik programma’s gebruik die niet in deze lijst staan. Alles hangt ook af van de wensen van de klant.
Wat is jouw favoriete tool voor het bouwen van websites?
Dit artikel bevat affiliate links. Kijk hier voor meer informatie.