Maak een snelle en duurzame website met WP Rocket

9 apr 2025 | webdesign

Duurzame website met WP Rocket | Foto: Jochem Oomen

Wil je je WordPress-website sneller en duurzamer maken? Dan is de plugin WP Rocket een handige oplossing. Want een snelle en geoptimaliseerde website genereert minder uitstoot. Ontdek in dit artikel hoe je een duurzame website maakt met WP Rocket.

Disclaimer: het gebruik van WP Rocket is een manier om je site in snel tempo groener te maken. Dit is vooral handig voor bestaande websites. Ga je een website from scratch maken? Overweeg dan een duurzame website vanaf het begin. Wil je weten hoe je dat doet? Lees hier hoe je zelf een duurzame website maakt

Het hebben van een snelle website is belangrijk. Zo blijven mensen op je website en is je site beter vindbaar in zoekmachines als Google of Ecosia. En daarnaast is een snelle website ook nog eens goed voor het milieu, want het heeft een lagere CO2-uitstoot.

Heb je al een website en wil je deze op eenvoudige wijze versnellen en verduurzamen? Kies dan deze oplossing: een duurzame website met WP Rocket.

Wat is WP Rocket?

WP Rocket is een cache-plugin voor WordPress-websites. Een cache plugin is een stukje software dat ervoor zorgt dat je website sneller geladen wordt. Eenvoudig gezegd: zo’n plugin zorgt ervoor dat je bezoekers eigenlijk een opgeslagen, snelle versie van je pagina zien van je website.

Nu bestaan er talloze cache-plugins, maar WP Rocket steekt er met kop en schouders bovenuit wat betreft de mogelijkheden. Zo kun je met deze plugin bijvoorbeeld ook Google Fonts lokaal hosten. Dat betekent dat enkel de door jouw gekozen lettertypes worden geladen en niet meteen de hele bibliotheek van honderden typografieën. Niet alleen goed voor je snelheid en het milieu, maar ook nog eens voor de privacy van je bezoekers!

Een cache-plugin is één manier om je website sneller te maken. Bekijk hier andere manieren om je WordPress-website te versnellen.

Wie heeft WP Rocket ontwikkeld?

WP Rocket is Europese software. Het werd namelijk in Lyon gebouwd door IT’ers van het Franse bedrijf WP Media. Door te kiezen voor WP Rocket steun je ook nog eens de Franse en dus Europese economie!

Hoeveel kost WP Rocket?

WP Rocket is niet de goedkoopste cache-plugin, maar je krijgt er wel wat voor. Deze plugin kun je aankopen vanaf $59 USD per website per jaar. Daarbij krijg je niet alleen updates, maar ook nog eens technische ondersteuning als dat nodig is.

Hoe verduurzaam je je website met WP Rocket?

Zodra je WP Rocket hebt aangekocht, kun je deze installeren op je site, verbinden met je WP Rocket-account en aan het werk zetten. Voor het installatieproces volg je de stappen die WP Rocket je toestuurt per mail. Zodra je de plugin activeert, staat de cachefunctie al meteen aan. Daarmee is dit stukje software al meteen effectief: je site is al sneller. Dat komt omdat de server korter bezig met het verwerken van verzoeken, gebruikers minder lang verbonden zijn met de website en mobiele apparaten minder energie verbruiken tijdens het laden.

Toch kun je met WP Rocket je site nog verder optimaliseren en verduurzamen. Hieronder zie je hoe verschillende functies bijdragen aan een nog snellere en duurzamere website met WP Rocket.

1. WP Rocket: bestanden optimaliseren

WP Rocket kan bestanden verkleinen en optimaliseren. Daarbij gaat het om HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden. Deze vind je in WP Rocket onder dashboard > instellingen > WP Rocket > bestandsoptimalisatie. Hier kun je de desbetreffende functies activeren of juist uitschakelen.

Geoptimaliseerde websitebestanden zorgen voor minder dataverkeer en minder verwerkingskracht bij de browser van de bezoeker. Dit genereert dus minder CO2-uitstoot bij elk paginabezoek.

Belangrijk: weet wat je doet, want je website kan breken. Ben je hier niet vertrouwd mee, dan raad ik je aan om deze stap over te slaan of om een webdesigner of developer in de arm te nemen.

2. Lazy loading voor afbeeldingen

Zonder cache-plugin worden bij elk paginabezoek alle afbeeldingen meteen geladen, ook al zijn ze nog niet in beeld. WP Rocket zorgt ervoor dat deze pas geladen worden als ze in beeld komen. Je vindt deze functie onder dashboard > instellingen > WP Rocket > Media.

Door lazy loading toe te passen, wordt alleen geladen wat echt nodig is, wordt het dataverbruik verminderd en wordt er op energie bespaard.

Je kan afbeeldingen nog verder optimaliseren, bijvoorbeeld in het moderne webp-formaat. Ontdek hier hoe je je afbeeldingen kan optimaliseren zonder kwaliteitsverlies.

3. Fonts lokaal hosten

Dit is een recente uitbreiding van WP Rocket. Veel websites maken gebruik van Google Fonts, een bibliotheek met meer dan duizend lettertypes. Vaak wordt deze geladen bij een websitebezoek. Door typografieën lokaal te hosten op je eigen website, worden al die andere fonts niet geladen. Dit resulteert in een hogere laadsnelheid en een lagere CO2-uitstoot.

Het lokaal hosten van fonts vind je ook onder dashboard > instellingen > WP Rocket > Media. Jij vinkt aan, WP Rocket creëert automatisch een nieuwe map op je server waar het betreffende Google Font wordt geplaatst.

Wist je trouwens dat het lokaal hosten van fonts ook nog eens privacyvriendelijk is? Zo ben je er zeker van dat je lettertype op jouw Europese server staat en niet ergens in de VS waar menm andere privacynormen hanteert.

4. Revisies verwijderen

Het fijne aan WordPress is dat het revisies van pagina’s en blogberichten opslaat. Alleen, als je site al een aantal jaar meegaat, heb je in totaal honderden revisies. Gelukkig kun je die met WP Rocket eenvoudig verwijderen. Dat doe je via dashboard > instellingen > WP Rocket > Database. Doe dit trouwens alleen als je je revisies niet meer nodig hebt!

Zodra je honderden revisies verwijdert, gaat het aantal KB’s per pagina er doorgaans echt op vooruit. En hoe lichter je pagina’s en blogs zijn, hoe kleiner je CO2-uitstoot. Dat draagt direct bij aan een duurzame website met WP Rocket.

Hoe weet ik of mijn webpagina’s duurzaam zijn?

Door van bovenstaande functies gebruik te maken, kun je het aantal KB’s per pagina aanzienlijk omlaag krijgen. Om dit te controleren, kun je gebruikmaken van de tool Digital Beacon. Deze meet exact het aantal KB’s tot op de komma nauwkeurig. Probeer vooral om je totale paginagewicht onder de 1 MB te houden. Onder duurzame webdesigners heerst namelijk de consensus dat een duurzame webpagina minder dan 1 MB weegt.

Hou er rekening mee dat dit een trial-and-errorproces is. Je bent hier waarschijnlijk eventjes mee bezig. Je vinkt dingen aan en uit en monitort ondertussen het aantal KB’s. Gaan deze omlaag? Dan ben je goed bezig. Gaan deze omhoog, dan pak je het best anders aan door met een andere functie te werken.

Wist je trouwens dat een duurzame website begint met duurzame hosting? Lees hier alles over duurzame hosting.

Conclusie

WP Rocket is niet alleen een geweldige tool om je website sneller te maken, het kan je digitale CO2-uitstoot ook verlagen. Daarbij kun je gebruikmaken van specifieke functies als lazy loading en fonts lokaal hosten. Meet daarbij zeker ook het gewicht van je pagina met Digital Beacon. Probeer daarbij onder de 1 MB te blijven. Zo werk je gericht aan een duurzame website met WP Rocket.
Deze pagina bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Meer van dit? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!

Lees hier meer

Duurzame hosting: wat en hoe?

Ligt duurzaamheid je nauw aan het hart als website-eigenaar? Overweeg dan duurzame hosting. Met een groene host verminder je namelijk je CO2-uitstoot. Sommige hostingpartijen gaan nog een stapje verder door groene projecten te steunen. Zo beschermt het bedrijf, dat deze website host, het...

Burst: duurzaam alternatief voor Google Analytics

Ben je op zoek naar een alternatief voor Google Analytics? Dan ben je bij de WordPress-plugin Burst Statistics aan het juiste adres. Deze werkt niet alleen eenvoudig, maar is ook nog eens privacyvriendelijk en een stuk duurzamer. Qua privacy en lage CO2-uitstoot zit je dus helemaal goed.Als...

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...