Hoe maak je mooie reisfoto’s?

19 mei 2022 | fotografie

Hoe maak je mooie reisfoto's?

Op reis fotograferen doen we bijna allemaal. Maar hoe maak je nu echt mooie reisfoto’s? In dit artikel deel ik een aantal tips die jou altijd kunnen helpen. Of je nu ver weg gaat, in de buurt blijft, net begint of al jarenlang ervaring hebt.

Fotograferen op onze reizen is geweldig om te doen! Met onze smartphone in de zak is het ook toegankelijker dan ooit geworden, je hebt niet eens meer een losse camera nodig. Of je nu met je telefoon of een professioneel apparaat werkt, mooie foto’s maken kan in principe met ieder toestel. Als je maar weet wat je doet.

Deze blog post bevat eerst een vijftal tips waar iedereen iets mee kan. Daarna geef ik nog een vijftal tips die eerder voor de gevorderde fotograaf zijn. Daar gaan we dan!

Tips voor de beginnende en de gevorderde fotograaf

Calgary voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen Fotografie

Tip 1: Fotografeer typische elementen en werk met kleur

Als je op reis bent, dan merk je al gauw dat ieder land of zelfs iedere regio heel specifieke kenmerken heeft. Niks is zo leuk als deze vereeuwigen op je reisfoto. Hier je zie bijvoorbeeld een deel van de hoofdstraat van een dorp op de prairie in West-Canada. Kenmerkend voor dit gebied zijn bakstenen huizen, gele lijnen, gele verkeersborden en culturele diversiteit. Dit Chinees restaurant intrigeerde mij enorm, maar zonder de schoolbus zou het eerder een architectuurfoto zijn. Ik heb even een paar minuten gewacht totdat er een interessant element door mijn beeld kwam: een Amerikaanse schoolbus die qua kleurtonen perfect in het geheel opging, mijn dag kon niet meer stuk!

Deze tip werkt altijd: zoek elementen die jouw vakantiegebied typeren. Bijvoorbeeld rode dubbeldekkers in Londen, mensen met ronde witte hoedjes in Albanië, felgekleurde huizen in Colombia of burchten in Zuid-Frankrijk die dezelfde vorm als de lokale cipressen lijken te hebben. Kijk, experimenteer en wacht eventueel tot er iets fantastisch voorbijkomt!

Calgary voor digital nomads | Foto: Jochem Oomen Fotografie

Tip 2: Creëer diepte in je landschap

Of je nu in de stad of op het platteland bent, landschappen kun je eigenlijk overal wel fotograferen. En die landschappen die kun je net een tikkeltje spannender maken door er diepte aan toe te voegen. Deze foto werd bijvoorbeeld gemaakt in de Canadese stad Calgary, net na een thunder snow storm, een bijzonder lokaal verschijnsel waarbij het zowel kan onweren als sneeuwen. De weersomstandigheden zetten deze verzameling wolkenkrabbers in een dramatisch decor. Door de weg met palen en elektriciteitskabel op de voorgrond te plaatsen, is er een dieptewerking ontstaan. Dat maakt de foto eigenlijk veel interessanter om naar te kijken.

Dit trucje kan evengoed werken buiten de stad. Bijvoorbeeld: je staat in het midden van de weg en op de achtergrond is een muur van besneeuwde bergen. Een schitterend staaltje perspectiefwerking, maar misschien een beetje saai om naar te kijken. Als je dan nog een interessant verkeersbord in je beeld plaats, zoals “pas op voor grizzly beren”, dan wordt je foto veel interessanter. Of je wacht totdat er vrachtwagen vol boomstammen in je beeld komt. Zoeken en wachten loont altijd.

Reisfotografie Frankrijk

Tip 3: Durf te fotograferen met slecht weer

Soms hebben we de neiging om onze camera enkel mee te nemen bij mooi weer. En dat is eigenlijk hartstikke zonde. Want gedurende slechte weersomstandigheden kun je ook heel mooie foto’s maken! Bovendien doe je dan iets wat iemand anders niet zo snel zal doen, waardoor je een uniek beeld krijgt.

Zo is dit beeld vanaf een berg boven de Zuid-Franse havenstad Toulon gemaakt, vanaf het kabelbaanstation waar duizenden toeristen komen. Maar ik kwam tijdens een storm: soms regende het, soms klaarde het eventjes op. Deze foto is echt een lucky shot: de zon brak heel even door het wolkendek en leek de baai voor even in vuur en vlam te zetten. Een heerlijk moment! Dus, trek je vooral niks aan van dat slechte weer en laat je lekker gaan.

Straatfotografie | Foto: Jochem Oomen fotografie

Tip 4: Fotografeer mensen

Het wonderlijke aan reizen is dat je de meest interessante mensen ontmoet. Sommige mensen laten zich gemakkelijk fotograferen, anderen hebben dat liever niet. Wat ik soms doe is gewoon een interessant decor uitzoeken en wachten tot er interessante mensen voorbijkomen. Omdat ik niet iedereen om schriftelijke toestemming kan vragen om hun foto te publiceren, toon ik hier een foto van een bergdorp in Colombia waar twee passanten door het supermooie decor wandelen tijdens het golden hour, het uurtje voor zonsondergang. Zowel de ambulante ijsjesverkoper als de bellende man laten een mooie schaduw vallen. Daarbij wordt de man rechts ook nog mooi beschenen door een reepje zon.

Wat het fotograferen van mensen betreft: als het om pure straatfotografie gaat, vraag ik niet altijd om toestemming. Als mensen onherkenbaar zijn, hoeft dat ook niet. Maar een enorm fotogeniek persoon voor een qua kleur matchende deur zal ik zeker om toestemming vragen. Een ja kun je hebben, een nee kun je krijgen. Durf dit dus zeker te vragen aan de mensen. Sommige mensen heb ik nadien hun foto doorgestuurd, waarna ik ze blij heb gemaakt met een foto van zichzelf. Kan heel leuke contacten opleveren!

Benieuwd naar portretfotografie? Lees hier hoe je de mooiste portretten maakt!

Reisfotografie (foto: Jochem Oomen)

Tip 5: Fotografeer wildlife

Hoe verstedelijkt onze planeet ook lijkt te zijn, toch kun je overal wildlife vinden. Zo kwam ik deze przewalskipaarden in een natuurgebied midden in Arnhem! Je zou het hier echt niet verwachten, maar toch staan ze daar. Kom je wilde dieren tegen, dan moet je vaak snel zijn, of ze zijn vertrokken. Dus nadenken over compositie en camera-instellingen is er dan niet altijd bij. Gelukkig stonden deze paarden hier in de groep in de hitte in de schaduw, dus ik had de tijd. Ik koos voor een zwartwitafwerking omdat er behoorlijk wat contrast in het beeld aanwezig is.

Wil je meer kans maken om wilde dieren tegen te komen? Zoek dan van tevoren uit waar je ze kan vinden. Natuurgebieden in de Benelux bieden al mogelijkheden, maar werelddelen als Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika hebben natuurlijk veel meer wilde life als wij in Europa omdat er minder verstedelijking is.

Tips voor de gevorderde fotograaf

Tip 6: Stel je camera handmatig in

Als je de tijd hebt, raad ik je aan om je fotoapparaat zoveel mogelijk manueel in te stellen. En dan bedoel ik niet alleen sluitertijd of scherptediepte, maar ook ISO-waarde en als het even kan kleurtemperatuur en het scherpstellen van je objectief. Hiermee kun je als fotograaf je eigen stijl al bepalen. Bijvoorbeeld werken met meer contract en verzadiging, of juist met veel minder.

Tip 7: Speel met het licht

Kun je je camera handmatig helemaal instellen, laat je dan op reis leiden door het licht. Om de paar honderd kilometer lijkt het licht anders te werken. Zo heb je in Nederland, Antwerpen en aan de Belgische kust het typische Hollandse licht wat je bij de oude Hollandse meesters tegenkomt. Of aan de Middellandse Zee het intense licht dat de lokale pasteltinten diep kan verzadigen. Of wat dacht je van het licht op de Noord-Amerikaanse prairie? Daar lijkt een soort zilvergloed aanwezig te zijn die je kleuren eerder minder uitgesproken maakt. Gebruik het en je reisfoto’s worden nog meer uitgesproken!

Tip 8: Fotografeer met je favoriete lens

Vaak verschillen de instellingen per lens, omdat iedere lens vertrekt vanuit een ander minimaal f-getal. Dus als je van lens wisselt, moet je je instellingen vaak al wijzigen. Omdat te voorkomen kun je werken met de lens waar jij je het beste bij voelt. Bij mij is dat op dit moment een 50 mm lens. Alle foto’s die je hierboven ziet, zijn met zo’n lens gemaakt.

Benieuwd naar een goed objectief voor op reis? Lees hier wat de beste lens voor reisfotografie is.

Tip 9: Fotografeer in RAW

Vaak hebben camera’s de neiging om foto’s meteen in JPEG te ontwikkelen. Jij fotografeert en de software van je camera ontwikkelt je foto tot een bruikbaar beeld. Heel handig, maar hierdoor verlies je informatie waardoor je minder mogelijkheden hebt als je je foto zelf verder wilt ontwikkelen in Lightroom en / of bewerken in Photoshop. Je kan dat voorkomen door in RAW te fotograferen. Een RAW file is een origineel bestand, je kan dat beschouwen als een digitaal negatief.

Tip 10: Ontwikkel en bewerk je reisfoto’s zelf

Die JPEG’s die je camera kan maken, heb je dus eigenlijk helemaal niet nodig. Gebruik een sterk basisontwikkelprogramma als Lightroom en je kan zelf de meest prachtige JPEG’s van je RAW files maken. Wat je vroeger in de donkere kamer deed, kun je tegenwoordig in Lightroom doen. En waar Lightroom te kort schiet, kun je met Photoshop verder werken. Heel handig!

Meer lezen over foto’s bewerken? Ontdek hier hoe je je foto’s moet croppen en hier hoe je je foto’s moet verkleinen.

En wat is jouw gouden tip om geweldige reisfoto’s te maken?

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This