Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

27 okt 2024 | fotografie

Jochem Oomen | Duurzaam fotograferen | Foto: Sander de Wilde

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.

Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?

Sinds de digitale fotografie haar intrede deed, steeg niet alleen het aantal fotocamera’s, maar ook het aantal fotobestanden. En daar wringt soms het schoentje: door telkens nieuwe apparatuur te kopen, vergroot je je ecologische voetafdruk. Want de chips, waar camera’s tegenwoordig mee zijn uitgerust, worden nog niet niet milieuvriendelijk geproduceerd. Om over de arbeidsomstandigheden voor mijnwerkers, die de nodige metalen delven, nog maar te zwijgen…

Daarnaast worden RAW-bestanden steeds groter. Zo heb je na een fotoshoot van tweehonderd beelden als snel 6 GB aan schijfruimte nodig. Want de RAW-files van tegenwoordig bevatten vaak minstens 30 MB aan informatie. Op zich prima als ze op een externe harde schijf staan, maar in een cloud vergt dit wel hee lveel energie. Dat komt omdat data, die in clouds zitten, op servers staan die ook weer draaien. En de meeste servers werken nog niet op hernieuwbare energie.

Hoe kun je dan wel duurzaam fotograferen? 10 tips

Met deze informatie in gedachten, kun je op zoek gaan naar stappen om je fotografie workflow te verduurzamen. Hieronder kun je 10 tips vinden om als fotograaf duurzamer te werk te gaan.

1. Kies bewust voor tweedehands of nieuwkoop

Werken met tweedehands materiaal is natuurlijk hartstikke duurzaam. Dat geldt zeker voor lenzen, die een eeuwigheid meegaan. Maar bij een body is het een ander verhaal. Hier is doorgaans de gulden regel om beter voor een nieuw exemplaar te kiezen. Dit omdat de systeemcamera’s van vandaag software bevatten die geüpdatet moet worden. En vaak ben je dan met nieuwe camera’s beter af, omdat deze uiteindelijk langer meegaan.

Meer weten over tweedehands fotomateriaal? Lees dan dit artikel om te kiezen of je voor tweedehands of nieuw gaat.

2. Huur fotomateriaal

Heb je af en toe eens een lens nodig die duizenden euro’s kost voor een fotoshoot? Dan kan het interessanter zijn om deze te huren in plaats van deze te kopen. Bedrijven als Kamera Express Rental bieden in zowel Nederland als België een uitstekende service aan. Dit is niet alleen budgettair gezien interessant, het is ook nog eens een duurzame oplossing. Door materiaal, dat je niet vaak gebruikt, te huren, verklein je je ecologische voetafdruk als fotograaf.

3. Kies voor de fiets of openbaar vervoer

Heel handig om overal met de auto naar toe te gaan voor fotoshoots, maar in de steden kun je vaak alles met het openbaar vervoer bereiken. Zeker in dichtbevolkte landen als België en Nederland. Moet je verder in Europa zijn als fotograaf? Tot 1000 km is het prima te doen om voor de trein te kiezen in plaats van het vliegtuig.

Sommige fotografen leiden een digitaalnomadenbestaan. Wil je weten hoe je dat duurzaam kan aanpakken? Ontdek dan hier alles over de duurzame digitale nomade.

4. Belicht, maar flits met mate

Hoewel de meest duurzame oplossing is om helemaal niet te flitsen, ontkom je hier als fotograaf haast niet aan. Door te opteren voor herlaadbare batterijen, stoot je al minder CO2  uit. En heb je een hele uitgeruste studio? Dan kun je nog altijd de shift maken van grijze naar groene stroom, mocht je dat nog niet hebben gedaan.

Er zijn ook fotograferen die zweren bij daglicht. Benieuwd hoe zij dat aanpakken? Lees dan hier hoe je met daglicht de mooiste foto’s maakt.

5. Gebruik zo min mogelijk de cloud

De laatste jaren vindt er een wilgroei aan clouddiensten wereldwijd plaats. Heel handig om overal bij je bestanden te kunnen, maar totaal niet duurzaam. Want, zoals gezegd, worden cloudgegevens gewoon gestockeerd op een server, die enorm veel elektriciteit opslurpt. En vaak wordt die energie niet duurzaam opgewekt. Het is veel gemakkelijker om old school voor externe harde schijven te kiezen. Opgelet: die dingen gaan na een aantal jaren stuk, dus blijf continu backups maken van je externe harde schijven.

Af en toe is het eens goed om een digital clean up te houden. Hoe doe je dat eigenlijk? Bekijk dan hier hoe je een digitale grote schoonmaak houdt.

6. Onderhoud je fotomateriaal

Wil je dat je fotomateriaal zo lang mogelijk meegaat? Besteed dan aandacht aan het updaten van je systeemcamera en het schoonmaken van je lenzen en statief. En laat die sensor ook af en toe eens reinigen.

Meer weten over het reinigen en up to date houden van je camera gear? Lees dan hier hoe je je fotomateriaal goed kan onderhouden.

7. Voor online gebruik: optimaliseer je foto’s

Ben je van plan om je foto’s op een website te plaatsen? Optimaliseer je afbeeldingen voor de bewuste site. Dat houdt in: verklein je foto’s zodanig, dat de hoeveelheid MB’s en KB’s aanzienlijk daalt, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van je foto’s. Verkleinsoftware kan je daarbij helpen. Ook kun je in plaats van JPEG kiezen voor het moderne bestandsformaat webp. Door foto’s verregaand te optimaliseren, heeft je site minder ruimte op een server nodig en wordt deze dus duurzamer.

Op zoek naar een stappenplan om foto’s te verkleinen? Ontdek dan hier hoe je je foto’s verkleind zonder aan kwaliteit in te boeten.

8. Voor online gebruik: kies voor rustige achtergronden

Foto’s, die veel detail bevatten, hebben meer pixels nodig. Een foto van een groep mensen tegen een paar struiken vol bladeren, waarbij ieder detail even scherp is, kan gigantisch zwaar zijn. Door diezelfde groep mensen te plaatsen tegen een egale achtergrond, verminder je het aantal megabytes en kilobytes aanzienlijk.

9. Voor online gebruik: maak de drukke achtergrond onscherp

Ontkom je niet aan een drukke achtergrond? Dan kun je als fotograaf heel gemakkelijk de achtergrond vervagen. Zo vermindert het aantal MB’s en KB’s ook. Kan handig zijn bij bijvoorbeeld straatportretten.

10. Voor offline gebruik: denk na over printkeuzes

Tegenwoordig zijn er steeds meer laboratoria die inzetten op duurzame prints. Via een simpele zoekopdracht op Google of Ecosia  kun je fotoprints vinden die al dan niet klimaatneutraal zijn.

Conclusie

Hoewel fotograferen zonder CO2-uitstoot onmogelijk is, kun je wel als fotograaf je ecologische voetafdruk verkleinen door bewuste keuzes in je workflow te maken. Aan jou de keuze om deze tips al dan niet te gebruiken.

Deze pagina bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

Hoe kan ik mijn WordPress-website vertalen?

Woon je in een meertalige omgeving? Werk je in verschillende talen? Dan kan het een goed idee zijn om je WordPress-website te vertalen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? En hoe kun je daaraan beginnen? En hoe groot is de ecologische voetafdruk van een vertaalde website? Je leest het in...

Op naar een duurzamer internet

Onlangs tekende ik als webdesigner het Sustainable Web Manifesto. Daarmee verklaarde ik mij in te zetten voor een duurzamer internet. Waarom is dat nodig? En hoe doe ik dat als webdesigner? Je leest het in dit artikel.Waarom is het internet niet duurzaam?“Als het internet een land was, dan...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This