Hoe maak je een nieuwsbrief?

2 Jun 2022 | webdesign

nieuwsbrief maken

Is de nieuwsbrief dood in tijden van Instagram en TikTok? Welnee, je bereikt hier juist een heleboel mensen mee! Zoals mensen die weinig tot niet op social media zitten. Maar hoe je dat eigenlijk? En hoe bescherm je de privacy van je abonnees? In dit artikel krijg je antwoord op de zoekterm “nieuwsbrief maken”.

Vandaag de dag kan je bereik via social media enorm zijn. Heel wat creatieve ondernemers zitten niet alleen op Facebook en Instagram, maar ook op TikTok. Met enkele muisklikken kun je al gauw honderden tot duizenden volgers op de hoogte brengen van je nieuwe product of actie. Maar tegelijk mis je hier een andere doelgroep mee: mensen die minder tot geen gebruik van deze kanalen maken. Die hebben daar hun redenen toe, wat helemaal prima is. Zoals mensen met hoge overheidsfuncties of personen die zich zorgen maken over hun privacy.

Om deze groep te bereiken, kun je juist overwegen om met een mailinglist te gaan werken. Ook al hou je hier zelf niet van of hoor je hier steeds minder van in je omgeving, de digitale nieuwsbrief is nog altijd kicking and alive.

Welke aanbieder moet ik kiezen?

Ben je klaar om een nieuwsbrief te gaan maken? Dan kun je kiezen uit een heel woud aan aanbieders. Misschien heb je al eens van MailChimp of ActiveCampaign gehoord. Dat zijn beide hele goede aanbieders die je zeker kan overwegen. Ben je in de Europese Unie gevestigd, dan moet je je wel houden aan de Europese GDPR-richtlijn, die in België en Nederland verankerd is in de AVG-wetgeving.

MailChimp of ActiveCampaign hebben hun hoofdzetel in de VS en daar gelden andere regels dan in de EU. Hierdoor ben je er nooit zeker van dat je mailinglistaanbieder gegevens van je volgers doorspeelt aan andere partijen. In de Europese Unie is dat niet toegestaan. Daarom koos ik voor een Europese aanbieder, namelijk het bedrijf Laposta. Dit is gevestigd in Nederland, heeft hier een server staan waarop de gegevens beheerd worden, en zal zich dus verplicht aan de AVG-wetgeving moeten houden. Hiermee garandeer ik de bescherming van de persoonsgegevens van mijn abonnees. Ik kan hen ervan verzekeren dat hun e-mailadres niet wordt doorgegeven aan andere partijen.

Stappenplan nieuwsbrief maken

Persoonlijk vind ik Laposta een enorm handige tool: ik kan er mijn lijsten met adressen beheren, mijn nieuwsbrieven aanmaken en het moment van verzenden inplannen. Deze onderneming heeft betaalplannen, maar met de gratis versie kun je ook enorm veel. Op moment van schrijven gebruik ik de gratis tool.

Wil je eraan beginnen? Volg dan deze stappen:

1. Aanmelden

Meld je aan op de website www.laposta.nl

2. Je pakket kiezen

Ik kan je het gratis plan van harte aanbevelen. Dit heeft enorm veel mogelijkheden in zich. Enig nadeel: onder iedere verzonden nieuwsbrief staat dat deze is gemaakt en verstuurd met Laposta.

3. Extra bescherming kiezen

Je kan voor extra bescherming kiezen, wat ik je van harte kan aanbevelen. Je kan opteren voor tweestapsverificatie via Google Authenticator. Als je later terug inlogt, dan moet je eerst je login en wachtwoord geven en vervolgens een code invoeren die Google Authenticator voor je genereert. Ben je deze code kwijt? Geen probleem, Laposta genereert een algemene code voor je die je altijd kan gebruiken als je de Authenticator niet werkt. Ik raad je aan om deze ergens op te schrijven of op te slaan. Door voor tweestapsverificatie te kiezen bescherm je de privacy van je volgers nog eens extra.

4. Aan e-mailadressen komen

E-mailadressen importeren? Alleen doen als mensen hiervoor toestemming hebben gegeven. Zomaar importeren? Ik doe dat niet. Als mensen zich op mijn nieuwsbrief willen abonneren, dan mogen ze dat zelf doen via een inschrijflink op mijn website. Zo kan iemand zelf beslissen wat hij of zij met haar of zijn gegevens doet. Wil je ook zo’n inschrijflink maken? Laposta legt jou uit hoe je een aanmeldlink moet maken. Je kan ervoor kiezen omdat met een externe link te doen of op je website te plaatsen via een embed code. Dat is een stukje code dat je op je website plaatst, waarna de door jou gekozen lay-out op jouw site verschijnt!

5. Je eerste nieuwsbrief ontwerpen

Maak een eerste nieuwsbrief. Je kan het je makkelijk maken en met een vast sjabloon werken dat je met Laposta kan aanmaken. Dat is een super handig en intuïtief systeem waar je met blokken werkt die je kan verslepen. Misschien vind je dit enigszins te beperkt. Dan kun je ervoor kiezen door je nieuwsbrief helemaal zelf te ontwerpen, bijvoorbeeld in Canva. Dat onlineprogramma heeft ook gratis templates en een gratis tool om nieuwsbrieven te ontwerpen. Je ontwerpt het in Canva, exporteert het naar je eigen device en je kan het uploaden bij Laposta!

6. Verstuur je nieuwsbrief

Kies je lijst met e-mailadressen waar je het naar wilt versturen en bepaal het verzendtijdstip. Ik kies vaak voor zondagochtend 7 uur, een tijdstip waarbij ik nog lig te slapen. Terwijl ik uitslaap, wordt de nieuwsbrief verzonden!

Je mailinglist opvolgen

Natuurlijk wil je weten hoe je nieuwsbrieven en je aanmeldingen het doen. Wekelijks bekijk ik hoeveel nieuwe abonnees ik erbij heb. En in de dagen nadat ik mijn nieuwsbrief verzonden heb, zie ik hoe vaak mijn nieuwsbrief geopend werd en hoeveel keer er op links werd geklikt. Die informatie is niet terug te herleiden tot de persoon, maar wordt als algemeen weergegeven. Zo zie je wat het goed doet en wat minder. En dan kun je dat aanpassen.

Een nieuwsbrief maken in Laposta is één ding. Je kan er nog veel meer mee: je kan er mee aan e-mailmarketing mee doen, zoals funnels creëren. Zo beschouwd kan Laposta een interessant opstapje naar meer zijn.

Heb jij een nieuwsbrief? En welke tool gebruik je daarbij?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This