Je WordPress website opfrissen in 10 stappen

20 okt 2023 | webdesign

website opfrissen

De WordPress-website voor je bedrijf, organisatie of school bestaat al een tijdje. Na een paar jaar vind je het tijd om deze aan te passen. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? Je website opfrissen kun je in 10 stappen doen. Je leest er alles over in dit artikel.

Wanneer moet je je website opfrissen?  

Zo nu en dan kom je ze tegen: WordPress-websites die verouderde informatie bevatten, traag laden of waarvan zelfs onderdelen niet meer functioneren. Als dit het geval is, is het echt tijd om in actie te schieten.

Het kan natuurlijk ook zijn dat deze nog redelijk up to date is, maar dat de look and feel niet meer bij je huidige situatie passen. Ook dat is een reden om aan de slag te gaan.

Hoe kan je je website opfrissen?

Wat ook de reden mag zijn om je website een make over te geven, doe zeker dingen aan zowel de front end (dat wat je bezoeker ziet) als de back end (dat wat jij als admin ziet). Het is handig om eerst de achterkant van je site te controleren en eventueel te verbeteren, voordat je aan de voorkant gaat sleutelen.

Hieronder staan 10 verschillende tips. Gebruik vooral de tips die jij nodig hebt. Succes!

Website opfrissen aan de achterkant

1. Voer updates uit

Misschien heb je al een tijdje niet meer ingelogd en staan er een heleboel updates op je te wachten. Voer deze uit, want het kan zo maar zijn dat je website verouderde software bevat en daardoor onveilig wordt. Niet alleen kwaadwilligen kunnen zich toegang tot je site verschaffen, maar deze wordt ook nog eens trager. Dus door regelmatig WordPress zelf, je thema en plugins up te daten, wordt je site veiliger en sneller.

Op zoek naar meer tips voor een veilige site? Lees dan hier hoe je je WordPress website veilig kan houden.

2. Verwijder overbodige thema’s en plugins

Het kan zomaar zijn dat je site nog ongebruikte thema’s en plugins bevat. En dat is jammer, want dit zorgt ervoor dat je site trager laadt. Qua thema’s heb je hooguit twee of drie zaken nodig: je huidige thema, je child theme (indien je webdesigner dat heeft gemaakt) en een reserve thema voor als je huidige thema crasht. Wat de plugins betreft: wat niet geactiveerd is, kun je in veel gevallen gerust verwijderen. Misschien even controleren of je hiervoor wel of niet betaalt, want misschien moet je nog een abonnement stopzetten.

Werk je met het thema en de bouwer Divi? Lees dan hier welke plugins je bij Divi kan gebruiken.

3. Controleer je PHP-instellingen

Af en toe komt het voor: een thema of plugin functioneert niet optimaal omdat de PHP-instellingen niet meer juist zijn. Deze feedback krijg je soms bij het updaten. Makers van plugins en thema’s geven vaak ook de minimale PHP-instellingen aan op hun eigen website. PHP is trouwens een programmeertaal, de instellingen daarvan vind je bij je host. De meeste thema’s en plugins geven aan welke minimale PHP-instellingen je nodig hebt. Vraag aan je host waar dat je je PHP-instellingen kan wijzigen. Vaak kan je dat zelf doen, maar soms moet de host dat voor je doen.

4. Weg met ongebruikte media

Sommige websites hebben tientallen of in het slechtste geval honderden ongebruikte media-items in de mediagalerij, zoals foto’s, illustraties, icoontjes of pdf’jes. Alles wat je niet gebruikt, verwijder je het best. Ook de standaardfoto’s van je thema. Dit gebruikt allemaal onnodige ruimte van het geheugen.

In WordPress vind je jouw mediabestanden terug in de mediabibliotheek. Bekijk hier hoe je je mediabibliotheek kunt opschonen.

5. Ontdoe je van niet-gebruikte pagina’s of blog posts

Websites die al even meegaan, hebben vaak ook pagina’s of blogs met content die niet meer relevant is. Die kun je met één druk op de knop verwijderen. Het is wel raadzaam om dat wat je verwijdert door te linken naar een andere bestaande pagina, zoals je homepage. Je kan dat doen via de gratis plugin “Redirection”. Dit wordt aangeraden omdat zoekmachines als Google je anders afstraffen, deze houden namelijk van content die online blijft staan.

Check ook even of je spam onder je blogs ziet. Is dat het geval? Lees dan hier hoe je direct korte metten maakt met spamberichten!

Website opfrissen aan de voorkant

6. Kijk met een kritische blik naar je kleuren

Staan de kleuren van de website nog voor je bedrijf, organisatie of school? Stemt dit overeen met het huidige of nieuwe logo? Als dat niet het geval is, dan kun je overwegen om je kleuren aan te passen. Kleur is een heel belangrijk element op een website: hiermee straal je iets uit. Wees je hier heel bewust van, voordat je deze wijzigt. En wees hier ook consequent in: pas het niet op één pagina toe, maar doe het voor de hele website.

7. Overloop de vormen

Kijk ook eens kritisch naar de knoppen, randen, illustraties en iconen. Wil je een speciaal effect als je bezoeker over de knoppen schuift? Ga je eerder voor ronde vormen of verkies je rechte hoeken? Indien nodig kun je dit overal aanpassen, wees hierin heel consequent.

Misschien kun je opteren voor een minimalistisch webdesign. Lees hier hoe je zelf een minimalistische website maakt.

8. Onderzoek je lettertype

De laatste tijd is er steeds meer te doen rond inclusie. Zo zijn er zelfs lettertypes die inclusief zijn. Zo zouden fonts zonder schreef (sans serif) beter leesbaar zijn voor mensen die aan het alfabetiseren zijn en voor mensen met een dyslexie-attest. Schreven zijn dunne streepjes aan de uiteinden van de letters. Een lettertype met schreef is Times New Roman, een font zonder schreef is Open Sans. En toegeven: die schreven kunnen het design doorbreken en lezen iets minder gemakkelijk.

Op zoek naar het juiste lettertype voor je website? Ontdek hier welk font bij jouw site past.

9. Plaats nieuwe teksten

Als het tijd voor nieuwe content is, dan is het ook tijd voor nieuwe teksten. Heb je zelf een sterke pen? Schrijf je teksten dan zelf. Besteed je dit liever uit? Neem een copywriter onder de arm. Te weinig budget? Gebruik ChatGPT voor suggesties, maar personaliseer je teksten voor publicatie.

Ga je zelf online teksten schrijven? Lees dan hier hoe je internetteksten schrijft.

10. Gebruik nieuwe foto’s

Steek je je website in het nieuw, dan komen nieuwe foto’s ook zeker van pas. Wil je een professionele indruk achterlaten? Huur dan zeker een professionele fotograaf in. Ben je zelf goed in fotograferen en editen? Dan kun je dit zeker zelf proberen. Wat het online plaatsen van de foto’s betreft: wees hierin consequent, publiceer foto’s die samen een eenheid, een geheel vormen.

Wil je weten hoe je aan een sterke fotoreeks komt? Bekijk hier hoe je aan een goede fotoserie kan komen.

Conclusie

Het vernieuwen van je website is niet iets wat je eventjes snel doet. Hier kruipt echt veel tijd in. Heb je genoeg tijd en zin om dit te doen? Dan kun je dat helemaal zelf proberen. Wil je het liever uitbesteden? Dan kun je ook aan een webdesigner vragen om je te helpen.

Fris jij je eigen website zelf op of besteed je dat liever uit?

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Lees hier meer

Hoe maak je een duurzame website?

Wist je dat het internet één van de grootste vervuilers op deze planeet is? En dat websites een hoog energieverbruik hebben? Tijd dus om je eigen website te verduurzamen. In dit artikel lees je hoe je zelf een duurzame website kan maken. Waarom zijn websites vervuilend?“Als het internet een...

Hoe kun je duurzaam fotograferen? | 10 tips

Wist je dat er ook zoiets als duurzame fotografie bestaat? Als fotograaf kun je namelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam fotograferen, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel. Waarom is fotografie niet altijd zo duurzaam?Sinds de digitale fotografie haar intrede deed,...

Waarom kiezen voor Ecosia?

Bij iedere online zoekopdracht laat je een ecologische voetafdruk achter. Bij groene zoekmachine Ecosia wordt dat gecompenseerd. Want, terwijl je zoekt, worden er nieuwe bomen geplant. Hoe werkt dit? En waarom zou je kiezen voor Ecosia? Je leest het in dit artikel.Waarom zijn zoekmachines...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This