Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

15 Sep 2023 | webdesign

minimalistisch webdesign

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit artikel.

Minimalisme, het kwam de afgelopen jaren vaak ter sprake. Zo was er bijvoorbeeld opruimgoeroe Marie Kondo die de minimalistische levensstijl bekend maakte. En menig koffiebar kreeg een minimalistisch decor. Hoewel de minimalistische levensstijl stilaan uit de mode raakt, lijkt minimalistisch design een blijvertje te zijn. Zeker in webdesignland.

Wat is minimalistisch webdesign?

Sommige websites hebben een sterk en summier design. Dat komt omdat deze het principe less is more volgen. Des te minder, des te beter.

Je kan spreken van minimalistisch webdesign als je volgende zaken op een website terugvindt:

  1. Een beperkt kleurenpallet met hooguit drie kleuren
  2. Schreefloze letters (letters zonder dwarsstreepjes aan de uiteinden)
  3. Een eenvoudige user experience (dat heet UX design in het jargon)
  4. Gebruik van witruimtes: de website ademt rust uit
  5. Foto’s of afbeeldingen die niet te druk zijn

Op zoek naar voorbeelden van minimalistisch webdesign? Bekijk dan eens deze sites: van een therapeut, een initiatief rond natuurbeleving, een journalist, een basisschool, een schrijver of een fotograaf.

Waarom kiezen voor minimalistisch webdesign?

Tegenwoordig worden we bij wijze van spreken doodgegooid met beeldtaal. In het echte leven en in het online wereldje. Felle kleuren en schreeuwerige advertenties proberen onze aandacht te eisen. Alleen lijken we hier steeds meer immuun voor te worden.

Om op te vallen in die kakafonie van beelden, kun je bewust kiezen voor een minimalistische aanpak. Als jij bewust kiest voor een kalm en rustig design, dan kan dat beter beklijven. En als je dat doortrekt in je customer journey en user experience, dan maak je het je potentiële klant, leerling of deelnemer al een pak eenvoudiger. Ze zullen je nog dankbaar zijn!

Hoe maak je minimalistisch webdesign?

Eigenlijk is het principe van een minimalistische website eenvoudig. De kunst zit hem vooral in het consequent zijn en hier nauwelijks tot niet van afwijken. Hieronder worden bovengenoemde punten nog eens besproken, maar dan vanuit de hoe-invalshoek:

1. Gebruik een beperkt kleurenpallet

Websites met veel verschillende kleuren kunnen heel mooi zijn, maar bij minimalistisch webdesign beperk je het tot hooguit een twee- of drietal kleuren. De kleuren van het logo laat je zeker terugkomen in je kleurenpallet. Eventueel kun je deze aanvullen met een complementaire kleur.

Heb je geen logo? Dat kan. Dan kun je de dominante kleur uit je fotografie halen of je gaat zelf via online kleurenpaletgeneratoren op zoek naar de juiste kleurencombinatie. Sommige online tools geven je standaard vier kleuren, maar beperk het echt tot twee of drie kleuren.

Haal je liever kleur uit een foto? Ontdek hier hoe je kleuren uit een afbeelding kan halen!

2. Gebruik schreefloze letters

De laatste tijd hebben ontwerpers de tendens om schreefloze letters te kiezen boven letters met schreef. Een schreef is trouwens een dwarsstreepje onder of bovenaan een letter. Voorbeelden van schreefloze typografieën zijn Open Sans of Source Sans Pro. Voorbeelden van lettertypes met schreef zijn Times New Roman of Abhaya Libre.   

Schreven kun je eigenlijk als tierelantijntjes zien. Letters met schreef zien er heel sierlijk uit, maar zijn niet minimalistisch vormgegeven. Ga je voor een minimalistisch design? Kies dan voor schreefloze letters. Tip: in het Engels heet dit sans serif.

Ben je op zoek naar een geschikt lettertype voor jouw minimalistische website? Lees dan hier hoe je een mooi lettertype kan kiezen!

3. Creëer een eenvoudige user experience

Bij minimalistisch design hoort ook een eenvoudige gebruikerservaring. Je kan ervoor zorgen dat mensen in drie stappen zijn waar je ze wilt hebben. Is je doel bijvoorbeeld om een dienst te verkopen? Mensen komen op je homepage, gaan naar de over mij pagina en komen vervolgens op een dienstenpagina waarna ze contact opnemen. Dat is in totaal drie keer klikken.

Om dit te bereiken, voorzie je je site het best van duidelijke knoppen. Het liefst ook in dezelfde stijl als de rest van het design. Op die knoppen schrijf je wat mensen moeten doen, bijvoorbeeld “koop dit product” of “ja, ik schrijf mij in”. Zo ziet een bezoeker direct wat hij of zij moet doen.

Wil je een geweldige layout maken? Lees dan hier hoe je fotografie en webdesign op elkaar af kan stemmen!

4. Gebruik witruimtes

Wees niet bang van witruimtes! Zorg voor genoeg ademruimte tussen de verschillende onderdelen op je website. Dus: ruimte tussen de titels en paragrafen, ruimte tussen de alinea’s onderling en plak die knoppen niet direct aan een tekst vast.

Waarom ruimte? Dit creëert rust en geeft de bezoeker een duidelijk overzicht waar zij of hij moet zijn.

5. Maak gebruik van eenvoudige afbeeldingen

Drukke foto’s en minimalistisch webdesign gaan niet zo goed samen, kies daarom foto’s of afbeeldingen waarbij het principe less is more geldt. Vaak kun je op foto’s of afbeeldingen een punt zien waar dat de aandacht direct naar toe wordt gezogen, waarbij je blik niet wordt afgeleid door onnodige extra zaken. Gebruik zulke beelden.

Ga je zelf minimalistische foto’s of afbeeldingen maken? Trek hier dan zeker de nodige tijd voor uit. Besteed je het liever uit aan professional? Je kan expliciet zoeken naar graphic designers of fotografen die gespecialiseerd zijn in minimalistisch design.

Conclusie

Zo eenvoudig als minimalistisch webdesign klinkt, zo uitdagend kan het zijn om te maken. Want het principe less is more moet je over de gehele lijn doortrekken. Heb je hier gevoel voor? Dan kun je zelf aan de slag. Heb je hier wat hulp bij nodig? Zoek dan een webdesigner die je hiermee kan helpen.

Ben je op zoek naar een webdesigner en fotograaf die gespecialiseerd is in minimalisme? Als gediplomeerd beeldenmaker kan ik je hierbij helpen! Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.  

Hou jij van minimalistisch design? Waarom wel of waarom niet?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Ondernemen met impact

Ondernemen met impact

Voor ondernemers wordt het steeds belangrijker om ook het maatschappelijke belang te dienen. Dit wordt ondernemen met impact genoemd. Wat is dit precies, waarom doen ondernemers dit en hoe begin je hier zelf als ondernemer aan? Je leest het in dit...

Pin It on Pinterest

Share This