Welk thema is beter: Astra of Divi?

24 Jun 2023 | webdesign

astra of divi

Als je een WordPress-website gaat bouwen, heb je naast een bouwer ook een thema nodig. Astra Pro en Divi zijn één van de meest populaire thema’s in 2023. Logisch, want ze zijn alle twee ook gewoon steengoed. Maar welke van de twee heb jij eigenlijk nodig? In dit artikel overlopen we de overeenkomsten en verschillen, zodat jij kan kiezen tussen Astra of Divi.

Spoiler alert: geen van de twee is het best, want de keuze voor Astra of Divi hangt af van het doel van je website en jouw persoonlijke voorkeuren als website-eigenaar.

Fijn dat je interesse hebt om een website in WordPress te bouwen, dit vergemakkelijkt en versnelt het bouwproces, want zonder of met weinig kennis van code kun je al een heel eind komen.

Trouwens, voor je eraan begint: naast WordPress zelf heb je ook een bouwer en een thema nodig. Met een thema kun je een bepaald design creëren, de bouwer zorgt ervoor dat je alles snel en makkelijk op z’n plaats kan zetten. Tip: investeer in een bouwer en een thema waar je voor moet betalen, je kan er echt veel meer mee!

Wil je meer weten over WordPress? Ontdek dan hier hoe je zelf een WordPress-website kan bouwen!

Astra of Divi: de bedrijven

Het bedrijf achter Astra is Brainstorm Force, zij werken vanuit India. Het is een redelijk nieuw thema; het werd pas gelanceerd in 2017. Daarbij is het enorm succesvol: Astra heeft in 2023 al meer dan 1,6 miljoen actieve installaties.

Divi werd daarentegen uitgewerkt aan de andere kant van de aarde: door Elegant Themes vanuit Californië in de VS. Het is al wat ouder als Divi omdat het al sinds 2013 meegaat. Ook Divi is behoorlijk succesvol: Elegant Themes had 10 jaar later meer dan 880.000 klanten.

Astra of Divi: de vergelijking

In onderstaand overzicht worden Astra en Divi met elkaar vergeleken per onderwerp. Het is aan jou als gebruiker om te kijken waar je het best mee kan werken.

1. Astra of Divi: het gewicht

Astra is een vederlicht thema: het weegt ongeveer 50 kb. Dat komt omdat de gratis basisversie enigszins beperkt is. Door er addons aan toe te voegen, wordt het thema wel een beetje zwaarder, maar het blijft snel presteren.

Divi is daarentegen een behoorlijk zware jongen, maar dat heeft een reden: in de meeste gevallen is Divi zowel een bouwer als thema ineen, wat trouwens ongekende mogelijkheden biedt.

2. Astra of Divi: de snelheid

Omdat Astra zo licht als een veertje is, is dit thema ook supersnel. Ideaal voor grote webshops waar honderden producten opstaan.

Divi kan iets trager zijn, zeker als je een stevige webshop hebt. Toch kun je een Divi-website met wat eenvoudige ingrepen snel maken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een goede cache plugin.

Meer tips nodig over het snel houden van een website? Lees hier hoe je een website binnen de drie seconden kan laten laden!

3. Astra of Divi: de backend

Het Astra thema kun je customizen met behulp van de customizer of de systeemaanpasser in het WordPress dashboard. Voor de rest is de interface afhankelijk van de bouwer die je gebruikt.

Divi heeft daarentegen een heel eigen backend, zeker als je ook met de Divi-bouwer werkt. In tegenstelling tot Astra neemt Divi een heel aantal dingen van de standaard WordPress interface over. Dat kan in het begin eventjes wennen zijn.

4. Astra of Divi: gebruiksvriendelijkheid

Beide thema’s zijn wyiswyg of what you see is what you get. Geweldig dus als je visueel bent ingesteld. Ga je voor de eerste keer met Astra of Divi aan de slag, dan is de kans groot dat je je weg sneller in Astra weet te vinden. Astra volgt namelijk de standaard WordPress user experience.

Divi is met zijn eigen omgeving behoorlijk eigenwijs. Zeker als je de Divi bouwer gebruikt, is het in het begin echt goed zoeken waar wat staat. Maar zodra je het weet, kan het wel ineens een stuk sneller gaan. Met andere woorden: Astra is eenvoudiger in het begin en Divi heeft een steilere leercurve.

5. Astra of Divi: responsiviteit

Een responsieve website is een site die zich aanpast aan het toestel: het design verandert op telefoon, tablet of computer. Dit is echt wel een must in 2023. Goed nieuws trouwens: beide thema’s zijn super responsief.

Alleen is, zoals reeds beschreven, de leercurve in is Divi iets steiler dan bij Astra.

Ga je een website in Divi responsief maken? Volg dan hier het stappenplan om een mobiele website in Divi te bouwen!

6. Astra of Divi: integratie met bouwers

Astra is ongekend populair omdat het goed werkt met andere WordPress-bouwers. Zelfs met de standaard editor van WordPress kun je al een hele mooie website bouwen. Wil je je design nog verder aanpassen? Kies dan best een betaalde bouwer als Elementor of Beaver Builder. Voor de liefhebbers van challenges: je kan zelfs de Divi builder op Astra zetten.

Divi draait dan weer het best met de Divi-bouwer. Eigenlijk komt Divi het best uit de verf als je zowel de bouwer als het thema samen gebruikt. Dan beschik je namelijk over de mogelijkheden om werkelijk fantastisch webdesign te creëren.

7. Astra of Divi: de mogelijkheden

Omdat Astra een licht thema is, heeft het iets minder mogelijkheden dan Divi. Dat is op zich niet erg, want je kan met addons en plugins (stukjes software) de mogelijkheden uitbreiden.

Divi, als zwaar thema en bouwer zijnde, komt direct met een heleboel mogelijkheden naar je toe. Eigenlijk zijn de combinaties en variaties aangaande webdesign in Divi gewoonweg eindeloos.

8. Astra of Divi: de templates

Wie Astra Pro aanschaft, krijgt gelijk toegang tot een immense bibliotheek aan templates of sjablonen. Door die te gebruiken kun je de workflow versnellen.

Divi heeft deze ook, maar in iets beperktere mate. Door een Divi-licentie aan te kopen, heb je de keuze uit meer dan 230 lay-outs die je wel onbeperkt kan aanpassen.

9. Astra of Divi: de prijs

Beide thema’s werken met abonnement-formules. Astra werkt daarbij freemium: je hebt een gratis thema met beperkte mogelijkheden. Je kan upgraden naar Astra Pro, waarbij je dan tientallen addons krijgt. We hebben het dan over 47 USD per jaar of 227 USD voor life time access. Opgelet: dit gaat telkens over het gebruik voor één website.

Divi lijkt een betere deal te zijn: het kost 89 USD per jaar of 249 USD levenslang, met onbeperkt website-gebruik! Voor webdesigners, die tientallen tot honderden sites bouwen, kan dit een heel interessante investering zijn!

Astra of Divi: het eindoordeel

Ben je op zoek naar een thema dat razendsnel is? Dan kun je voor Astra gaan. Ben je eerder op zoek naar een thema met onbeperkte designmogelijkheden? Overweeg dan Divi.

Ben je van plan om meerdere sites te bouwen? Dan kun je overwegen om te investeren in Divi theme en builder. Je haalt het er zo uit!

Heb je vragen over het werken met Astra of Divi? Als webdesigner heb ik ervaring met beide thema’s. Neem gerust contact op als je hulp nodig hebt!

Welk WordPress-thema heb jij het liefst? Astra, Divi of iets anders?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief!

Op zoek naar gratis website tips? Boek nu een gratis webdesign sessie!

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees hier meer
Wat reizen me leerde

Wat reizen me leerde

Hoewel reizen en ondernemen twee verschillende dingen zijn, hebben ze toch heel wat overeenkomsten. Tijdens het reizen ontwikkelde ik namelijk nieuwe skills en scherpte ik bestaande vaardigheden aan. Dingen die mij als ondernemer goed van pas...

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

Hoe creëer je minimalistisch webdesign?

In een wereld vol digitale beeldtaal wil je natuurlijk dat jouw website opvalt tussen die al die andere sites. Een manier om dat te doen is werken met minimalistisch webdesign. Wat is dat en hoe begin je daaraan? Je leest het in dit...

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Hoe kom je aan een goede fotoserie?

Op je website wil je jouw idee, organisatie of onderneming online laten schitteren. Daar horen goede foto’s bij. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? En hoe kies je je foto’s voor een goede fotoserie? Je leest het in dit artikel.Waarom heb je een...

Pin It on Pinterest

Share This