Nieuwe website zelf maken of uitbesteden?

26 Jan 2024 | webdesign

website zelf maken of uitbesteden

Als kersverse ondernemer wil je natuurlijk goed online zichtbaar zijn. Daarbij is een eigen website echt nodig. Maar ga je die zelf bouwen of laten maken door iemand anders? In dit artikel worden de pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen. Ontdek hier de argumenten die bij de zoekterm “website zelf maken of uitbesteden” horen.

Waarom is een website nodig?

Ondanks de social media die volop aanwezig zijn, komt een eigen website voor een onderneming of organisatie gewoon heel professioneel over. Potentiële klanten kunnen hier de nodige informatie vinden. Ook vergroot dit je online zichtbaarheid en kun je je website als extra medewerker inzetten door bijvoorbeeld gebruik te maken van een website of boekingssysteem.

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan hier waarom iedere ondernemer een eigen website nodig heeft.  

Nieuwe website zelf maken – de voordelen en nadelen

Als je eenmaal gewonnen bent voor een eigen website, kun je overwegen om deze zelf te maken. Dat komt met een aantal voor- en nadelen samen. Deze worden hieronder overlopen.

Nieuwe website zelf maken – de voordelen

Dit is een hele lange reis en kan heel leuk zijn. Disclaimer: dit is vooral leuk voor avonturiers en voor mensen die hiervan houden.

1. Voordeel: het is leerzaam

Misschien ga je voor de eerste keer een website maken. Je gaat een heleboel nieuwe dingen leren waarvan je van tevoren nooit had gedacht dat je dat zou kunnen. Als ondernemer leer je jezelf zo nieuwe vaardigheden aan.

Ga je je eigen website bouwen in WordPress? Ontdek hier hoe je in 12 stappen een eigen WordPress-website maakt!

2. Voordeel: je bepaalt het tijdspad

Als je een webdesigner inhuurt, heb je doorgaans bijna volledige controle over de werkzaamheden. Maar een designer is natuurlijk van het afgesproken tijdspad afhankelijk. Heb jij meer tijd nodig om je site te maken? Dan heb je als doe-het-zelver de absolute controle en kun je er zo lang aan werken als jij dat maar wilt.

3. Voordeel: het is een kostenbesparing

Misschien heb je als startende ondernemer nog niet genoeg budget om met een websitebouwer samen te werken. In dat geval kun je veel geld uitsparen door het zelf te doen.

Hoeveel kost een webdesigner eigenlijk? Bekijk hier de prijzen van een webdesigner.

4. Voordeel: je kan na oplevering direct aanpassingen doen

Een website die je zelf bouwt, ken je natuurlijk door en door. Daardoor weet je waar je moet zijn als je iets aan je site gaat aanpassen. Heb je je site niet zelf gebouwd? Dan kan het zijn dat je hulp in moet roepen van je webdesigner.

5. Voordeel: flexibiliteit

Verandert er iets binnen je bedrijf tijdens de werkzaamheden aan de website? Dan hoef je niet eerst het contract met je webdesigner aan te passen. Dan kun je het allemaal zelf doen.

Ga je je website echt zelf maken? Lees dan hier welke online pagina’s echt nodig zijn.

Nieuwe website zelf maken – de nadelen

Naast de verschillende voordelen, kleven er ook een hoop nadelen aan het zelf maken van een nieuwe website.

1. Nadeel: het is tijdsintensief

Als webdesign niet tot je parate kennis behoort, ben je lang bezig om alles uit te zoeken. Denk aan tutorials bekijken, stappenplannen lezen of chatten met de helpdesk van je host, thema, bouwer of plugin. Ja, dit is heel leerzaam, maar omdat de leercurve stijl is, ben je veel langer bezig.

2. Nadeel: gebrek aan professionele uitstraling

Door je website zelf te maken, kan het zijn dat deze minder professioneel overkomt. Dit probleem kan optreden als je zelf weinig voeling met design hebt. Webdesign is namelijk een vak apart, want je wilt dat kleuren, vormen, lettertype, foto’s en andere illustraties één mooi geheel vormen.

3. Nadeel: er zijn beveilingsrisico’s

Misschien ben je niet op de hoogte over hoe je cyberaanvallen van bots kan voorkomen. Of hoe je veiligheidslekken in WordPress kan dichten. Dit kan een risico voor jou en voor je klanten inhouden.

Benieuwd naar hoe je een WordPress-website veilig kan maken? Zie hier hoe je je WordPress-website veilig houdt.

4. Nadeel: technische veroudering treedt snel op

Bij WordPress veranderen thema’s, bouwers en plugins in een razendsnel tempo. Iedere paar maanden wordt er weer een nieuwe functionaliteit ergens aan toegevoegd. Een webdesigner weet wat hij of zij daarmee moet doen. Iemand, wiens vak dit niet is, moet steeds uitzoeken waarmee je wat kan doen.

5. Nadeel: jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud

Heb je geen abonnement voor updates en beveiliging van je website bij een webdesigner? Dan ben enkel jijzelf hier verantwoordelijk voor. Dit is super belangrijk, want een website die up to date is, is minder kwetsbaar voor hackers. Verder blijft een geüpdatete website doorgaans snel.

Wil je weten hoe je je WordPress-website snel kan houden? Ontdek hier hoe je van je website een raket kan maken!

Nieuwe website uitbesteden – de voordelen en nadelen

Kies je ervoor om een website te laten maken door iemand anders? Dan bespaart je dat een hoop kopzorgen. Echter komen er voor mensen, die graag overal controle over willen hebben, enkele nadelen bij kijken. Hieronder worden ze overlopen.

Nieuwe website uitbesteden – de voordelen

1. Voordeel: een webdesigner heeft professionele expertise

Ga je met een webdesigner in zee? Dan kan deze persoon jou adviseren wat jouw website nodig heeft. Een webdesigner kan namelijk werken vanuit zijn of haar ervaring. En als je met een heel specifieke vraag komt, dan weet een websitebouwer vaak waar je een antwoord op deze vraag kan vinden.

2. Voordeel: een webdesigner werkt sneller

Omdat een webdesigner leunt op haar of zijn ervaring, gaat het creatieproces vaak veel sneller. Dat brengt twee bijkomende voordelen met zich mee: jij houdt tijd over voor andere dingen en je website is ook nog eens sneller klaar!

3. Voordeel: kwaliteit en innovatie

Het wereldwijde web verandert razendsnel en een webdesigner volgt deze ontwikkelingen op. Hebben je webdesigner en jij besloten om bijvoorbeeld met het razend populaire WordPress-thema en bouwer Divi te werken? Je designer kan je informeren over de AI- en cloud-functies en over de veranderingen die dit thema doormaakt. Samen kunnen jullie de beste keuzes maken om jouw website modern en up to date te maken.

Webdesigners kunnen sneller websites bouwen met behulp van Divi Cloud. Ontdek hier hoe je je workflow versnelt met Divi Cloud.

4. Voordeel: onderhoud en ondersteuning

Vaak maakt een webdesigner niet enkel een website, maar kan deze ook nazorg bieden. Denk aan abonnementen om de website veilig en snel te houden en opties om je webpagina’s aan te passen. Ja, dit kost geld, maar je houdt een hoop tijd over voor je eigen onderneming.

5. Voordeel: schaalbaarheid van je website

Heb je een websitebouwer gevonden waar je een goede band mee hebt? Fantastisch, want dit is de vrouw of man die je kan inschakelen wanneer je onderneming gaat groeien. Wil je een webshop of een boekingssysteem toevoegen aan je website? Je webdesigner kan dat voor je fixen.

Wil je weten hoe je een webshop in WordPress bouwt? Bekijk hier de stappen om een geweldige WooCommerce-webshop in Divi te bouwen!

Nieuwe website uitbesteden – de nadelen

Natuurlijk komen hier ook weer wat nadelen bij kijken.

1. Nadeel: het kostenplaatje

Een webdesigner heeft natuurlijk ook brood op de plank nodig. Daardoor maak je kosten. Echter kunnen ondernemers deze kosten fiscaal inbrengen als aftrekpost. Ga voor meer informatie naar je boekhouder.

Twijfel je of je wel of geen boekhouder nodig hebt? Bekijk hier waarom je als ondernemer een boekhouder nodig hebt!

2. Nadeel: minder controle over het tijdspad

Webdesigners hebben ook andere projecten lopen, dus zijn zij afhankelijk van een afgesproken tijdspad. Misschien is de afspraak om een site binnen zes weken af te ronden, maar kun je als klant de content niet op tijd leveren. In dat geval moet je goed overleggen of je webdesigner na die zes weken ook nog tijd heeft om de werkzaamheden af te ronden.

3. Nadeel: afstand tot de markt

Websitebouwers werken samen met mensen uit allerlei sectoren, dus zij kennen niet iedere sector door en door. Informeer je webdesigner daarom ook goed over de uitdagingen die jij in jouw werkzaamheden tegenkomt en hoe die van invloed op de site kunnen zijn.   

Conclusie

Zelf een website bouwen is geweldig, maar het is tijdsintensief en de leercurve is heel stijl. Heb je genoeg budget? Dan kun je overwegen om het maken van de website uit te besteden aan een webdesigner, wat vooral voordelen met zich meebrengt.

Maakte jij je website zelf of besteedde je het uit? En hoe ging dat?

Dit artikel bevat een affiliate link. Kijk hier voor meer informatie.

Over Jochem

Ik ben Jochem Oomen, webdesigner en fotograaf. Het is mijn doel om duurzame ondernemers, organisaties en scholen te helpen aan meer klanten, deelnemers of leerlingen. Dat doe ik door middel van duurzaam webdesign en minimalistische fotografie. Lees hier meer over mij.

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de knoppen op social media!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang telkens mijn nieuwste blogs in je mailbox!

Lees hier meer

Tweedehands of niet?

Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands fotoapparatuur of laptop. Niet alleen vanwege het budget, maar ook vanwege het duurzaamheidsaspect. Maar is het nu verstandig om voor tweedehands materiaal te gaan? Dit artikel helpt je met het dilemma “tweedehands of niet”. Spoiler alert: het...

Fietsen in Brussel als ondernemer

Is fietsen in de Belgische en Europese hoofdstad levensgevaarlijk? Die tijd ligt gelukkig al een paar jaar achter ons. Deze stad per fiets doorkruisen is niet alleen duurzaam en een snelle manier om je te verplaatsen, het is ook nog eens een goede work-out. Twijfel je over fietsen in Brussel?...

Digital cleanup van je e-mail, website en cloud

Wist je dat je ook digitaal een ecologische voetafdruk hebt? Deze kan behoorlijk groot zijn voor een persoon of onderneming. Waarom is dat? Hoe kun je deze verkleinen? Lees dit artikel en doe mee aan de digital cleanup van je e-mail, website en cloud!De digitale ecologische voetafdruk is voor...

Pin It on Pinterest

Share This